miercuri, 1 iunie 2011

13 sfaturi ca să te ferești de legumele ucigașe

 13 sfaturi ca să te ferești de legumele ucigașe
13 sfaturi ca să te ferești de legumele ucigașe
Fructele și legumele deţin un rol important în alimentaţie, datorită nutrienţilor conţinuţi: vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre. Însă, dacă sunt preparate necorespunzător și depozitate în locuri inadecvate, acestea pot produce boli digestive grave.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă spălarea tuturor legumelor și fructelor înainte de a le consuma. „Nu numai castraveţii, ci toate fructele și legumele pot fi contaminate cu E.coli încă de la depozitarea lor în magazine. Cu cât sunt mai mult manipulate, cu atât pot fi mai contaminate", ne-a spus specialistul.
1. Când alegi castraveţii în piaţă sau la supermarket, ai grijă ca aceștia să fie fermi la atingere. Coaja trebuie să fie netedă, de un verde închis. Evită legumele moi, cu suprafaţa flască sau zbârcită.
2. Castraveţii se depozitează întregi, fără să fie tăiaţi, dar nu înainte de a fi spălaţi cu foarte mare atenţie. Învelește-i într-o pungă de plastic și pune-i în frigider. Ar trebui să reziste o perioadă de până la 10 zile.
3. Castraveţii care au fost tăiaţi și nu au fost consumaţi în totalitate pot fi păstraţi la frigider, însă perioada în care rămân proaspeţi scade la jumătate.
4. Dacă vrei să achiziţionezi produse care pot fi consumate imediat (pepene tăiat, salată, verdeţuri etc.) asigură-te că acestea au stat la o temperatură de cel puţin 4°C și că sunt ambalate corect.
5. În coșul de cumpărături, nu amesteca fructele și legumele cu alimente nepreparate, cum sunt fructele de mare, carnea de pui, sau cu sticlele de băutură pline de praf. Pune-le pe fiecare într-un colţ al coșului și transportă-le în pungi separate. Riscul de contaminare este mare.
6. Odată ce le-ai cumpărat, fructele și legumele se spală foarte bine, cu apă din abundenţă.
7. Pentru a evita pesticidele, curăţă coaja fructelor și a legumelor și îndepărtează frunzele din exterior. După cum se știe, vitaminele și mineralele se află în mare parte în coajă, însă tot în coajă sunt și substanţele chimice care îţi vor afecta sănătatea.
8. Pentru roșii poţi folosi puţin bicarbonat de sodiu. Lasă-le câteva minute în apa în care ai pus bicarbonat de sodiu, apoi clătește-le.
9. Căpșunile, fructele despre care se spune că ar conţine cele mai multe pesticide, prezintă și dezavantajul de a fi greu de curăţat, din cauza seminţelor. Tocmai de aceea, ţine-le câteva minute în apă înainte de a le clăti. La fel și piersicile. Au foarte multe pesticide și o coajă pe care o vei curăţa mai greu.
10. Persoanele din mediul rural care se alimentează cu apă potabilă din fântâni trebuie să spele legumele și fructele numai cu apă fiartă și răcită.
11. Pentru a nu ne îmbolnăvi, trebuie să evităm contaminarea încrucișată a alimentelor depozitând produsele de origine animală separat.
12. Cuţitul pe care îl folosiţi la tranșarea cărnurilor trebuie spălat bine în apă clocotită înainte de a-l folosi la tăiatul legumelor.
13. Păstrează legumele în frigider!


După spălare, legumele și fructele se depozitează în frigider, la maximum patru grade Celsius, în pungi de hârtie, pungi alimentare și caserole de plastic, sau în congelator, la -18 grade Celsius, porţionate cât să le folosim o singură dată. Nu uitaţi că frigiderul trebuie să fie curat și igienizat.
Am mâncat sute de tone de castraveţi din Spania
Autorităţile ne-au spus că în România nu sunt castraveţi importanţi din Spania, în timp ce în Europa este alertă maximă. De fapt, am mâncat sute de tone de castraveţi din Spania, dar și din ţările care anunţă zilnic îmbolnăviri.

Autorităţile ne-au dat asigurări că la noi nu există loturi de castraveţi importaţi din Spania. Totuși, Institutul Naţional de Statistică ne informează că s-au făcut importuri  în fiecare lună din acest an.

Click! a aflat că în România au intrat, de la începutul anului, peste 500 tone castraveţi din Spania, principal furnizor de legume, alături de Grecia, Turcia și Iordania. Peste 10 tone au fost aduse și din Germania și Olanda.
Autorităţile germane au recomandat cetăţenilor să evite consumul de castraveţi importaţi, dar și de roșii, salată, vinete, legume pe care și noi le-am importat din Spania, Germania, Olanda. Autorităţile europene se acuză reciproc în acest scandal, dar un raport va fi publicat abia în câteva zile. Spania pierde 7 milioane de  euro pe zi.
 

Autor: Click
Sursa: www.click.ro  Miercuri, 1 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu