joi, 18 august 2011

Adio SMS-uri platite. Facebook lanseaza serviciul de chat gratuit pentru mobil

 Adio SMS-uri platite. Facebook lanseaza serviciul de chat gratuit pentru mobil
Adio SMS-uri platite. Facebook lanseaza serviciul de chat gratuit pentru mobil Facebook a lansat un serviciu de mesagerie instant pentru utilizatorii de smartphone, care va concura cu produse precum WhatsApp si BlackBerry Messenger, scrie Financial Times. Astfel de programe ameninta tot mai mult profitul companiilor traditionale telecom pentru ca utilizatorii renunta la SMS-urile traditionale contra-cost in favoarea serviciilor gratuite.
Serviciul de mesagerie instant al BlackBerry Messenger – cunoscut de utilizatori ca BBM – a avut un rol hotarator in evenimentele recente din Anglia, multi tineri comunicand prin intermediul acestora. In ciuda conotatiei negative in care a fost folosit, serviciul de mesagerie gratuita tinde sa intre pe o piata dominata de operatorii traditionali de telefonie mobila si chiar sa o cucereasca.
Pentru a folosi un astfel de serviciu ai nevoie de conexiune la internet si sa instalezi programul pe smartphone. Analistii spun ca tot multi clienti renunta la SMS-urile platite in favoarea mesajelor trimise gratuit catre utilizatori din alte tari, de exemplu. In plus, au si alte avantaje: pot sa trimita poze sau inregistrari si chiar sa porneasca o conversatie cu mai multi utilizatori in acelasi timp.
Graham Brown, consultant in cadrul Mobile Youth, arata ca utilizatorii de 16 ani din Marea Britanie folosesc mesagerie BBM in proportie de 90%, in detrimentul unui procent de 15% care aleg mesajele scrise platite si e-mail-ul. In urma cu cinci ani, lucrurile stateau exact invers.
Si Apple planuieste lansarea unui serviu similar - iMessage - in toamna, care va figura in update-urile de software pentru sistemele de operare ale iPhone si iPad.

Sistemele multifunctionale
Daca aplicatiile Apple si BlackBerry pot fi folosite doar de utilizatorii acestor telefoane, exista si cateva servicii disponibile tuturor posesorilor de smartphone, precum WhatsApp Messenger si Groupme. WhatsApp a scazut cu 8% volumul mesajelor SMS trimise de utilizatorii de telefonie mobila ai celui mai mare operator telecom din Olanda - KPN. Aproximativ 85% din acestia folosesc telefoane Andoid pe care este instalat acest serviciu.
Marile retele de socializare nu au ratat nici ele ocazia. Facebook a anuntat lansarea unei aplicatii de chat pentru telefoanele inteligente, care a devenit in scurt timp cel mai descarcat program din magazinul de profil al Apple. In plus, Google include si chatul pentru mobil Huddle.
SMS-ul ramane, pentru moment, singurul serviciu care poate fi folosit pentru a trimite mesaje in retelele mobile de pe orice timp de telefon mobil.
Intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene, in toamna anului trecut, cei mai mari cinci operatori telecom din Europa - inclusiv Vodafone si Telefonica - spuneau ca vor sa lanseze "servicii de telecomunicatii integrate" care vor contine noi optiuni interoperabile si care vor permite trimiterea de fisiere video si mesaje scurte. Analistii spun, insa, operatorii traditionali au pierdut ocazia, niciun serviu anuntat nefiind inca disponibil.

Autor: Incont
Sursa: www.incont.ro  Luni, 15 August 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu