vineri, 4 noiembrie 2011

Sfaturi care te pot ajuta sa castigi prieteni si sa influentezi oameni

Sfaturi care te pot ajuta sa castigi prieteni si sa influentezi oameni
Sfaturi care te pot ajuta sa castigi prieteni si sa influentezi oameni Unele secrete care pot duce catre succes sunt simple, clasice si chiar nemuritoare, dar nu si foarte cunoscute. Cartea "How to Win Friends and Influence People", de Dale Carnegie, a fost publicata pana in prezent in 16 milioane de exemplare, iar recent a fost scoasa si o editie adaptata la era digitala.

Business Insider iti arata cateva dintre modurile prin care poti castiga prieteni si influenta oameni, desprinse din cartea mentionata, care include si sfaturi de la persoane de mare succes.

1. Zambeste

Acest sfat este valabil in foarte multe situatii, ajutandu-te sa te faci mai placut. In plus, poate fi un mod prin care sa incerci sa privesti lucrurile cu mai mult optimism. Un zambet transmite mesajul: "Te plac, sunt fericit ca te vad".

2. Straduieste-te sa-ti amintesti prenumele celor pe care ii cunosti

Un compliment subtil si eficient pe care il poti face oricarei persoane este sa iti amintesti prenumele acesteia si sa il folosesti cat mai des. Fiecare dintre noi este mai interesat, atasat de propriul nume decat de toate celelalte cate exista la un loc. Daca il uiti, il pronunti gresit sau il confunzi esti deja in dezavantaj.

3. Apreciaza si incurajeaza

Charles Schwab a fost primul presedinte al Companiei de Otel din SUA, in 1921, iar pe atunci avea doar 38 de ani. "Capacitatea mea de a starni entuziasm printre oamenii mei este, cred, cea mai mare calitate a mea, iar calea prin care poti scoate ce e mai bun dintr-un om consta in aprecieri si incurajari", declara el.

4. Arata interes

Sa arati un interes adevarat pentru ceilalti nu numai ca te poate ajuta sa iti faci prieteni, dar poate fi si un mod prin care sa capeti loialitate, mai ales daca ai o firma.

5. Lauda inainte sa critici

Orice om suporta mai usor anumite lucruri neplacute, cum ar fi critici legate de munca prestata, daca inainte de ele primeste si laude pentru reusite.

6. Nu lovi in demnitatea unui om

"Nu am niciun drept sa spun sau sa fac ceva ce face ca un om sa scada in propriii lui ochi. Nu conteaza ceea ce cred eu despre el, ci ceea ce crede el despre el. Sa ranesti demnitatea unui om este o crima" - Antoine de Saint-Exupery.

7. Fii un ascultator bun

Un om care l-a intalnit pe Sigmund Freud a spus despre el: "Nu am mai vazut niciodata o atentie atat de concentrata. (...) Ochii lui erau blanzi si geniali. Vocea lui era joasa si amabila. Gesturile lui erau putine. Iar atentia pe care mi-a dat-o, aprecierea pentru ce am spus, chiar si cand am spus prost, a fost extraordinara. Nu ai idee ce a insemnat sa fiu ascultat asa".

8. Recunoaste valoarea altuia

Fiecare persoana isi doreste aprobare de la cei cu care vine in contact si vrea sa se simta important in mica sa lume. Iar o cale sigura de a ajunge la inimile oamenilor este sa ii lasi sa realizeze intr-un mod subtil ca le recunosti importanta, si chiar sa o recunosti sincer.

9. Fii prietenos si modest

Daniel Webster, unul dintre cei mai de succes avocati, folosea propozitii simple, modeste si prietenoase, cum ar fi: "Va ramane la aprecierea juratilor", "Poate merita sa va ganditi mai mult la acest lucru". Lucrurile spuse cu modestie si ceva umilinta au mai multe sanse sa "deschida" urechi.

10. Accepta sa mai pierzi in argumente

"Daca te certi si te contrazici poti obtine o victorie, dar va fi una goala, deoarece nu vei castiga niciodata bunavointa oponentului tau", declara Benjamin Franklin.

11. Fii solidar

O fraza care neutralizeaza acidul sentimentelor negative si care il face pe celalalt sa te asculte cu atentie este: "Nu te condamn catusi de putin pentru ca simti asa. Daca as fi fost in locul tau as fi simtit, fara indoiala, ca si tine".

12. Recunoaste cand gresesti

Oricine poate incerca sa isi apere greselile, si multi o fac, uneori aproape din instinct, dar cei care isi recunosc greselile, mai intelepti, au mai mult de castigat.

13. Incearca sa vezi lucrurile si din punctul celuilalt de vedere

Spre exemplu, inainte de a sugera cuiva sa cumpere produsul tau sau sa doneze bani, opreste-te putin din ce faci si gandeste si din punctul lui de vedere, cauta motivele pentru care ar trebui sau ar vrea sa faca ce ii ceri. Aceasta strategie te va ajuta sa ai rezultate mai bune.

Autor: Ziare.com
Sursa: www.ziare.com  Miercuri, 2 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu