joi, 8 decembrie 2011

Șapte pași ca să ai sărbători fericite

 Șapte pași ca să ai sărbători fericite
Șapte pași ca să ai sărbători fericite Sărbătorile de iarnă nu înseamnă numai veselie, această perioadă a anului fiind una dintre cele mai stresante pentru mulţi dintre noi. "Cu siguranţă ne scade energia în lunile de iarnă. În timpul sărbătorilor se pun atâtea presiuni pe oameni, cum ar fi obligaţii sociale sau liste de cumpărături", explică doctorul Drew Ramsey, profesor în psihiatrie la Universitatea Columbia și autor al cărţii "Dieta fericirii", citat de Huffington Post . La rândul său, doctorul Norman Rosenthal, psihiatru și specialist în tulburările emoţionale sezoniere și autor al cărţii "Depresii de iarnă", afirmă că "mulţi dintre noi pur și simplu nu pot atinge nivelul de fericire la care aspiră, o dispoziţie promovată unanim de spoturile comerciale".
Pentru ca sărbătorile să fie chiar un prilej de bucurie, trebuie urmaţi câţiva pași care să vă ţină departe de orice neplăcere.
1. Verifică-ţi nivelul de vitamine din organism . Doctorul Ramsey recomandă pacienţilor săi să-și controleze periodic nivelul vitaminelor D și B12 . Și asta pentru că lipsa vitaminei D este corelată frecvent cu depresiile.
2. Încearcă să te plimbi cât mai mult , spune doctorul Rosenthal. "Plimbarea iarna are ceva magic în ea. Îţi dă un tonus magnific dimineaţa și te ajută să te bucuri de frumuseţi de care nu ai parte pe timpul verii", spune medicul. În plus, plimbările, fie ele și în anotimpul rece, te ajută să-ţi iei doza zilnică recomandată de mișcare fizică.
3. Nu te îmbulzi la cumpărături, ci acţionează cu inteligenţă. Doctorul Rosenthal recomandă să evităm îmbulzeala și cozile lungi la cumpărături. "Experienţa ne arată că poţi găsi oferte mult mai bune, mai târziu, pe parcursul sezonului", afirmă medicul. De asemenea, poţi face cumpărărturile pe internet ca să nu mai fi nevoit să stai la cozi interminabile.
4. Consumă alimente sănătoase. Excesele de băutură sau de mâncare te pot face să te simţi moleșit, lipsit de vlagă sau chiar slăbit în timpul sărbătorilor de iarnă. Doctorul Ramsey recomandă să consumăm alimente bune pentru memorie, legume verzi, varză, cartofi și alimente bogate în acozi grași și omega 3. "Omega 3 este unul dintre cele mai puternice anti-depresive naturale", potrivit medicului. Iar dacă ești mahmur după o noapte de excese alcoolice, încearcă să te pui pe picioare cu alimente bigate în nutrienţi precum ouă, boabe de năut sau linte. "Acestea sunt bogate în acid folic și te vor ajuta să realimentezi neurotransmiţătorii", adaugă specialistul.
5. Fă voluntariat. Cu toate că îndemnul de a nu uita adevăratul scop al Crăciunului a devenit un clișeu, încearcă să extinzi practica de a face cadouri în afara familiei. Încearcă să nu faci excese, dăruind mai mult decât le trebuie apropiaţilor și gândește-te și la cei mai puţin norocoși. Participă la acţiuni caritabile și fă voluntariat în favoarea celor neajutoraţi. "Asta te va ajuta să-ţi reevaluezi situaţia și să-ţi dai seama cât ești de norocos pentru că-i poţi ajuta pe alţii", recomandă medicul Rosenthal.
6. Încearcă să iei gustări sănătoase între mese. Sărbătorile te pot "ajuta" să crești aportul caloric din organism și să te îngrași. Doctorul Ramsey recomandă să fim foarte atenţi cu gustările dintre mese: "alunele coapte, dar mai ales nucile sunt foarte bune". De asemenea, brânzeturile sunt o opţiune bună pentru gustările dintre mese în anotimpul geros. Alege brânză de capră, pentru că de multe ori este slabă în grăsimi și conţine o cantitate considerabilă de acid linoleic, care ajută la sănătatea creierului.
7. Bea alcool cu moderaţie, dacă vrei să nu faci din sărbătorile de iarnă o ameţeală continuă. Nu trebuie să eviţi în totalitate alcoolul, doar să îl bei cu moderaţie. "Asociază fiecare băutură alcoolică consumată cu o înghiţitură de apă", recomandă doctorul Ramsey. Asta te va ajuta să rămâi lucid și să nu te simţi mahmur a doua zi.

Autor: Gandul.info
Sursa: www.gandul.info  Miercuri, 7 Decembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu