joi, 12 ianuarie 2012

Cum economisești căldura

 Cum economisești căldura
Cum economisești căldura Odată cu creșterea TVA-ului au crescut și preţurile, în special la combustibili (gazul metan, de exemplu), fapt pe care-l resimţim pe zi ce trece atunci când plătim facturile de întreţinere. Iar tendinţa preţurilor la combustibili și energie este de creștere, anunţându-se și eliminarea subvenţiilor acordate pentru încălzire. Soluţia?. Găsirea și punerea în practică a ideilor posibile.
Încă de la proiectarea casei sau de la achiziţia apartamentului puteţi folosi mai multe ponturi, fie că acestea fundamentează decizii ce ţin de elementele constructive ale casei, investiţii în echipamente de încălzire și accesorii, fie că sunt pur și simplu măsuri legate de stilul de viaţă. Răcirea zonelor interioare ale locuinţei se poate produce atât prin pătrunderea aerului rece de la exterior la interior, cât și prin scurgerea aerului cald de la interior spre exterior. Efectul este lipsa de confort, fenomenul de condens, mucegai și umidificare necontrolată.
Așezarea casei în teren, izolarea bună a locuinţei și, legat de aceasta, tâmplăria și sistemele de închidere performante, eliminarea punţilor termice, alegerea judicioasă a sistemului de încălzire sunt printre cele mai importante decizii care vor avea implicaţii majore asupra facturii de încălzire. Alegerea inspirată a unor accesorii, precum obloane și jaluzele, rulouri și perdele sau robinete termostatate ori senzori de căldură, poate conduce, de asemenea, la economii de căldură.
Apoi mai sunt și măsurile pe care le puteţi lua și care ţin de traiul de zi cu zi, acestea putând și ele contribui la economii cu căldura, dacă nu substanţiale, în orice caz importante.
Life style
Deși aceste măsuri par niște paleative care aduc o (prea) mică economie la căldură, în realitate lucrurile nu stau chiar așa. În cazul folosirii rulourilor de la ferestrele de mansardă se poate realiza, de exemplu, o economie de până la 34%! Iată câteva dintre acestea.
Nu lăsaţi clădirea să se răcească prea mult, deoarece pentru a atinge din nou temperatura dorită va fi nevoie de mai multă energie decât atunci când menţineţi o temperatură constantă. Prin montarea de robinetetermostat la calorifere se poate regla temperatura acestora și astfel reduce consumul inutil de căldură, atunci când este cazul (neutilizarea unor spaţii sau când vremea se încălzește). În cazul existenţei unei centrale proprii, reglarea se poate face din centrală sau prin montarea unui senzor automat care pornește centrala atunci când temperatura ambientală scade sub limita pe care aţi stabilit-o (20 grade C, de exemplu). De asemenea, montarea unui cronotermostat va permite setarea diferitor niveluri de temperatură, în funcţie de programul zilnic al familiei și nu veţi consuma mai multă energie decât este necesar.
Reduceţi căldura în încăperile utilizate mai rar - garaj, pod, cămară -, precum și în anumite momente ale zilei când cei din casă sunt plecaţi, de exemplu la școală. ?ineţi ușile camerelor închise, ca să nu încălziţi inutil spaţiile de trecere (holurile). O folie refractantă sau o oglindă montată în spatele caloriferului va reflecta și va "împinge" căldura spre interiorul camerei, ușurând circulaţia aerului cald în încăpere.
Evitaţi să puneţi lucruri (îmbrăcăminte) sau poliţe cu rol de depozitare deasupra caloriferului. Acestea vor împiedica o circulaţie bună a aerului cald care trebuie să aibă acces ușor către zona care se dorește încălzită. În plus, după cum am văzut, lucrurile, în special cele textile, au calitatea de a acumula, ele însele, căldura. Tot în același sens, evitaţi să uscaţi hainele pe calorifer, deoarece veţi consuma mai multă energie pentru încălzirea camerei. Dacă aveţi jaluzele exterioare sau obloane, lăsaţi-le în jos atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. De asemenea, lăsaţi jos rulourile, roman shade-urile și chiar perdelele din faţa ferestrelor. Dacă în timpul zilei obloanele nu lasă să treacă lumina naturală, folosiţi acest procedeu măcar noaptea.
Este indicat ca perdelele să nu "curgă" până jos, peste calorifer, obturând astfel circulaţia și răspândirea aerului cald în încăpere. Puteţi alege perdele care ajung până la pervazul ferestrei. Cu draperiile din faţa ferestrelor se poate proceda la fel. Totuși, în cazul în care perdelele și draperiile cad pe deasupra caloriferului, încercaţi să le prindeţi în partea de jos de sub pervaz, astfel încât să nu vină peste calorifer.
„Burlanele" între ferestre vor avea rolul de a absorbi „frigul". Se pot confecţiona din orice material textil mai tare și apoi umple cu lână ori resturi de fire sau materiale textile. Folosiţi aparatul de aer condiţionat doar atunci când aveţi neapărat nevoie, pentru a evita creșteri uriașe la facturi. Dacă îl curăţaţi și îi schimbaţi filtrele o dată la 30 de zile, va fi mult mai eficient. Dacă aveţi încălzire prin pardoseală, evitaţi să folosiţi ca acoperire a pardoselii linoleum, mochetă sau covoare cu inserţii de cauciuc, acestea barând ridicarea aerului cald în încăperii.
Așezarea casei în teren
Poziţionarea casei în raport cu punctele cardinale este de maximă importanţă, orientarea sudică a faţadei fiind obligatorie, pentru a se asigura un câștig energetic solar cât mai mare. Regula de aur este că, oricât de magnifică ar fi perspectiva pe această direcţie, vitrarea casei pe zona de nord trebuie redusă la minimum, repartiţia spaţiilor interioare fiind gândită în consecinţă. Dacă vă doriţi, să spunem, un dining cu ferestre mari, va trebui să vă gândiţi la o altă orientare a acestei încăperi, în niciun caz nu una către nord. Balcoanele trebuie sa aibă structură de susţinere proprie sau, dacă sunt îmbinate cu planșee, să prezinte o soluţie constructivă echivalentă termic cu cea a anvelopei clădirii.
Proiect casă de munte: arh. Ruxandra și Carolin Ivănescu, tel. 0720.333.776
Termoizolare perfectă
Izolaţi pereţii exteriori (mai ales dacă aveţi camere pe colţ) și veţi vedea cum se vor reduce costurile la întreţinere! Pentru o termoizolare bună este bine să se respecte normativele în vigoare care prevăd o grosime a polistirenului de 8 - 15 cm, în funcţie de zona climatică (în București grosimea recomandată este de 10 cm). În cazul în care locuiţi la ultimul etaj, este necesar să izolaţi și tavanul. Pentru case, izolarea acoperișului, tavanului și podelei este deosebit de importantă, prin tavan realizându-se cea mai mare scurgere de căldură, întrucât se știe că aerul cald se ridică. Accesul spre podul casei, dacă acesta nu este izolat, trebuie sa aibă o izolaţie cel putin egală cu a tavanului încăperii.
Tâmplărie performantă
Dotarea clădirii cu o tâmplărie adecvată corectează pierderile, diminuându-le mai mult sau mai puţin, în funcţie de calitatea acesteia. Tâmplăria din aluminiu cu barieră termică prezintă o foarte bună rezistenţă la agresiunea mediului și o întreţinere relativ ușoară, tâmplăria din lemn stratificat prezintă o eleganţă deosebită, o eficienţă termică remarcabilă, dar și o rezistenţă modestă la agresiunea mediului exterior, iar tâmplăria din PVC extrudat prezintă o foarte bună fiabilitate, o izolaţie termo-fonică corespunzătoare și un preţ de cost accesibil, fiind o soluţie bună în cazul apartamentelor de bloc. În cazul unor deschideri vitrate mai mari se recomandă o grosime a foii de geam de cel puţin 6 mm.
Încălzire judicioasă
Necesarul termic trebuie calculat de un inginer de instalaţii, și nu de către instalator, care va fi întotdeauna tentat să opteze pentru o centrală mai puternică și calorifere în plus. Trebuie luate în calcul zona geografică (cu minimul termic din perioada iernii și maximul din vară), orientarea faţă de pol, materialele din care este construită casa
, numărul de membri ai familiei și vârsta lor (patru consumă mai multă apă caldă decât doi, iar bătrânii sunt mai friguroși decât tinerii).
Stil de viaţă adecvat
Este bine să ţineţi permanent sub observaţie temperatura din întreaga locuinţă și chiar din încăperi, iar dacă este posibil să reglaţi aceste temperaturi. Temperatura din baie este bine să fie cu circa 2ºC mai ridicată decât în alte părţi ale casei, iar temperatura optimă din dormitor trebuie să fie în jur de 18-20ºC. Unii medicii recomandă chiar temperaturi mai scăzute în dormitor, cu condiţia folosirii unor pilote călduroase. Aerisiţi încăperile puţin, dar bine și închideţi caloriferele pe toată durata aerisirii.
Alegerea potrivită a soluţiei de încălzire
Sistemul de încălzire se va alege în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi: mărimea clădirii, gradul de confort cerut în funcţie de componenţa și necesităţile familiei, distanţa faţă de sursa de energie (gaz natural, gaz de sondă, lemne etc.), gradul de izolare a clădirii. Soluţii bune pot fi centralele pe gaze naturale cu ardere în condensare și centralele pe lemne/peleţi, care pot fi implementate cu deosebit succes în mediul rural în locul sobelor, eficienţa crescând cu peste 60%. O importantă economie se poate produce dacă pentru apa caldă menajeră se vor folosi surse neconvenţionale de energie (colectori solari, colectori geotermici, pompă de căldură, colectori eolieni, biogaz etc), întrucât se va obţine apă caldă menajeră pe gratis.
Centrale termice cu adere în condensare
Centralele murale de ultimă generaţie, în special cele cu ardere în condensare, oferă opţiuni care conduc la un maxim de confort cu un consum redus de energie. De exemplu, Genus Premium, centrala murală propusă de Ariston Thermo România, prezintă afișaj digital multifuncţional în limba română, schimbător principal de căldură din oţel-inox, funcţie Auto, Timer încorporat, 4 stele eficienţă, super-silenţiozitate, sistem de umplere semi-automată, sistem de auto-diagnoză cu text explicit, dispozitive anti-îngheţ/anti-gripare/anti-depuneri, sistem automat de aerisire, garanţia fiind de 3 ani. Preţul este în funcţie de putere (Modelul Genus Premium este disponibil în trei puteri - 24, 30, 35), de la 5.500 lei la 6.400 lei. Preţul recomandat are inclus kit de evacuare și TVA.
Întreabă un specialist
Cătălin Drăguleanu, Director Vânzări ARISTON THERMO ROMÂNIA
Centralele termice pe gaz reprezintă în momentul de faţă o soluţie care poate aduce importante economii la facturile de încălzire, precum și confort sporit. În ce tipuri de instalaţii pot fi integrate aceste centrale?
Tipurile de instalaţii în care se pot încadra centralele murale pot varia de la cele mai simple la cele mai exigente - cu mai multe zone de încălzire sau cu sisteme combinate gen radiatoare încălzire în pardoseală sau chiar cu ventiloconvectori. Materialele cele mai utilizate sunt cuprul și polipropilena pentru ţevi, respectiv radiatoarele din oţel sau aluminiu. Din punctul de vedere al funcţionalităţii sau randamentului, condiţia esenţială este ca instalaţia să fie bine dimensionată și executată cât mai îngrijit, astfel încât centrala să poată oferi randamentul maxim cu un consum cât mai mic.
Unde credeţi că se încadrează centralele în condensare, între soluţiile de încălzire, ca raport calitate (confort)/preţ?
Centralele murale ARISTON de ultimă generaţie, în special cele în condensare, oferă avantajul randamentului ridicat, simultan cu optimizarea regimului de funcţionare prin posibilitatea de a stabili și adapta permanent temperatura interioară și, eventual, prin programarea intervalelor de confort alternativ cu cele de regim economic. Toate aceste opţiuni conduc la un maxim de confort cu un consum redus de energie.
În ce situaţii se pot instala centralele în condensare? Unde se potrivesc: la case, case de vacanţă, apartamente, apartamentele de pe o scară de bloc?
Există temerea sau reţinerea că centralele în condensare nu se pot monta decât în imobile mari, dar eficienţa și silenţiozitatea lor le fac la fel de apreciate în apartamentele de bloc sau în casele de dimensiuni reduse. În condiţiile implementării criteriilor de eficienţă energetică pentru fiecare locuinţă, instalaţiile termice performante - care vor include centrale în condensare și chiar sisteme solare - vor avea o contribuţie importantă la obţinerea unei evaluări cât mai bune, ceea ce se va traduce prin creșterea valorii generale a imobilului.
În apartament, în ce zonă recomandaţi montarea? Cum se încadrează din punct de vedere estetic?
Centralele murale, indiferent dacă sunt convenţionale sau în condensare, se pot monta foarte ușor în interiorul unui apartament, în spaţiul holurilor, bucătăriei sau balconului, dar neapărat în apropierea pereţilor exteriori, pentru a permite montarea kitului de evacuare a gazelor arse. Montarea în baie este condiţionată de restricţii privind modelul centralei, instalaţia electrică, posibilitatea de aerisire și evitarea umidităţii excesive. Nu este permisă montarea centralelor în încăperi cu rol de dormitor.
Faţă de alte centrale, ce aduc în plus centralele pe care le propuneţi?
Noua gamă de centrale termice în condensare ARISTON cu puteri între 24 - 100 kW vine în întâmpinarea oricăror exigenţe tehnice și de ușurinţă în utilizare prin funcţii inovatoare de ultimă oră:
CONFORT PLUS - garantează obţinerea instantanee de apă caldă;
AUTO - optimizează performanţele echipamentului în funcţie de condiţiile ambientale, atât interne, cât și externe;
SISTEM DE UMPLERE SEMI-AUTOMATĂ.
Display-ul generos cu afișaj în limba română, posibilitatea de conectare cu o gamă variată de accesorii de termoreglare (termostate, sonde de exterior sau interior) sau posibilitatea conectării sistemului de telecomandă Clima Manager acoperă cele mai înalte exigenţe, iar designul modern se integrează perfect în orice ambianţă.
La acestea se adaugă tehnologia condensării, datorită căreia o parte din căldura pierdută prin evacuarea gazelor de ardere este recuperată, sporind astfel eficienţa termică până la 107%, oferind o economie de energie de până la 35%. Echipamentului i-au fost atribuite 4 stele de performanţă și 3 stele de confort din punctul de vedere al obţinerii de apă caldă menajeră.
Centralele pe gaze naturale cu ardere în condensare, cum este Genus Premium propusă de Ariston, prezintă un randament de ardere superior, ceea ce conduce la economii de combustibil.

Autor: Romania Libera
Sursa: www.romanialibera.ro  Vineri, 11 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu