duminică, 12 februarie 2012

Cum recunoști mierea de calitate

 Cum recunoști mierea de calitate
Cum recunoști mierea de calitate Din vremuri străvechi, mierea și produsele stupului au fost folosite nu numai ca aliment, ci și ca remediu. Pentru a putea beneficia de calităţile ei, este important să știi de unde o cumperi și cum poţi identifica mierea naturală de cea falsificată
Mierea de albine este prima substanţă dulce folosită de om. Calităţile extraordinare ale mierii au importante aplicaţii în alimentaţia artificială, în alimentaţia pre- și post-operatorie, în pediatrie și ginecologie.
Ea se clasifică în miere florală, provenită din prelucrarea nectarului și polenului cules de albine din florile plantelor melifere, și miere de mană (extraflorală), provenită de pe alte părţi ale plantei, în afară de flori.

Sfaturi utile care te ajută să achiziţionezi o miere de calitate

? Mierea naturală se zaharisește după o anumită perioadă de timp,  excepţie făcând mierea de salcâm, care cristalizează foarte târziu sau deloc.
? Mierea naturală, cristalizată, are cristale fine care se topesc repede în gură, pe când  mierea falsificată cu zahăr are cristale grosolane care se dizolvă mai lent.
? Mierea falsificată cu zaharină are gust dulce pronunţat, aproape leșinător.
? Mierea naturală conţine întotdeauna în suspensie particule solide sau materii coloidale, astfel încât, pusă într-un vas transparent are aspect ușor tulbure.
? Dacă gustul mierii este ușor caramelizat, înseamnă ca a fost încălzită direct pe flacără pentru a fi fluidizată sau amestecată cu zahăr ars.
? Dacă mierea nu are aromă se poate presupune sau că a fost supraîncălzită în scopul fluidizării, sau provine din zahăr prelucrat de albine sau este foarte veche. În toate cazurile este fără valoare terapeutică.
? Mierea provenită de la albinele hrănite cu zahăr sau cea falsificată cu glucoză industrială este mai puţin dulce decât mierea florală, iar în cazul falsificării cu zaharină în amestec cu glicerină, deși dulce, are reacţie alcalină.
? Mierea veche, ca și mierea falsificată cu zahăr invertit artificial are aciditate mai mare decât cea normală, în timp ce mierea falsificată cu zahăr neinvertit are un indice de aciditate foarte scăzut.
? Mierea încalzită agresiv își mărește aciditatea datorită descompunerii fructozei în acid formic.

Sfatul specialistului
Dr. Mirela Stranţ – specialist Apifitoterapie
www.casabio.ro

„Mierea conţine peste 400 de substanţe organice, care îi conferă o valoare terapeutică uriașă. Pe lângă apa biologică și zaharuri (fructoză, glucoză, maltoză, zaharoză), mierea mai conţine vitamine, minerale, anumite tipuri de ceară, enzime care-i dau o valoare terapeutică uriașă. Pentru a fi siguri că beneficiem de calităţile excepţionale ale mierii trebuie să fim siguri că dispunem de o  miere de calitate, nefalsificată, de la albine nehrănite cu zahăr și netratate cu antibiotic. De asemenea, trebuie să fim siguri că mierea nu a fost încălzită la o temperatură mai mare de 40 grade C, deoarece își pierde proprietăţile terapeutice și devine toxică. Prin urmare, este foarte important de unde cumpăraţi  mierea.“

Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Sambata, 11 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu