duminică, 12 februarie 2012

Protectie in fata zapezii. Idei utile la bloc si la casa

 Protectie in fata zapezii. Idei utile la bloc si la casa
Protectie in fata zapezii. Idei utile la bloc si la casa

Căderile masive de zăpadă, plus vântul care o adună în troiene, ne pun ceva probleme: că ne blochează în case sau afectează traficul rutier e una, dar pe de altă parte există o serie de lucruri la care trebuie să aveţi grijă, mai ales dacă staţi la case, pentru a vă păstra locuinţa în bună stare.

La cazma și lopată sau cu fărașul într-o mână și cu punga de sare în alta, unii ies ca să înlăture măcar din faţa caselor nămeţii care le blochează accesul. Curăţarea zăpezii cât este încă moale este esenţială, mai ales că s-au anunţat și temperaturi de până la minus cinsprezece grade noaptea: îngheţul poate bloca uși, ferestre, poate pune probleme de circulaţie, crescând riscul alunecărilor pe alei și trepte, dar și pe acela al imposibilităţii de a scoate mașini sau utilaje din garaj, curte etc.
Deszăpezirea cu sare este des folosită, dar nu este adevărat că sarea „topește zăpada, ci se utilizează graţie proprietăţilor sale antiderapante. Chiar dacă pe jos este gheaţă, sarea creează o suprafaţă mai propice rulării fără alunecare. Ţineţi minte totuși că este corozivă, atât pentru fier, cât și pentru beton și mixuri asfaltice, că șterge marcajele de pe jos (zebre, indicaţii rutiere), așa că nu este indicată, date fiind efectele pe termen lung asupra materialelor de construcţii. Soluţiile de clorură de calciu, cu efect de topire a zăpezii, au și proprietăţi antiderapante și anti-îngheţ, de aceea sunt cele mai potrivite pentru astfel de utilizări.
Nu uitaţi nici că, indiferent dacă staţi la bloc, la casă, dacă aveţi o firmă sau sunteţi proprietarii unui spaţiu privat, primăriile pot da amenzi substanţiale celor care nu curăţă zăpada din faţa acestora și pun în pericol circulaţia sau integritatea altor persoane. Măcar din considerente de protecţie a buzunarului, dacă nu din dorinţa de a vă feri bunurile de riscuri luaţi în calcul ieșitul la lopată, cot la cot cu vecinii. 

Câteva lucruri de făcut dacă staţi la bloc
Ferestre: îndepărtaţi zăpada, cât este încă moale, de pe pervazul exterior al ferestrelor și de la îmbinările geamului. Folosiţi o măturică, făcând în așa fel încât s-o disipaţi (urmăriţi să nu aruncaţi în capul vreunui trecător un morman de zăpadă, dacă mai are și bucăţele de gheaţă puteţi crea accidente chiar grave). Dacă geamul a apucat deja să îngheţe, nu folosiţi ceva dur ca să rașchetaţi gheaţa direct de pe sticlă și nici apă fierbinte ca s-o înmuiaţi (apa caldă se va răci foarte repede iar în final veţi obţine tot o doză bună de gheaţă). Răzuiţi cât se poate de la suprafaţa zonei îngheţate, îndepărtând doar ce este ușor de curăţat, apoi lăsaţi fereastra așa. Lemnăria și tocurile trebuie protejate de infiltraţii, așa că îndepărtaţi zăpada de pe ele cât este încă moale. Repetaţi operaţiunea zilnic, până la trecerea
Accesorii exterioare suspendate. Unitatea externă de la aparatul de aer condiţionat, antenele satelit, grilajele, jardinierele sau alte la nivelul geamului ar putea fi scăpate de presiunea suplimentară pusă de zăpadă. Chiar dacă modul de prindere și susţinere le asigură o oarecare rezistenţă la greutăţi suplimentare, e bine ca aceasta să nu fie prea mare: cu ajutorul unei mături cu coadă, puteţi îndepărta o parte din zăpada adunată pe ele. Atenţie mare: dacă operaţiunea implică riscuri și nu aveţi o poziţie adecvată de la geam, nu faceţi acest lucru. Mai degrabă lăsaţi zăpada să se adune și să alunece natural sau vă bazaţi pe vânt s-o împrăștie.
Balcon deschis. Aici este necsar să interveniţi înainte ca zăpada să se adune sau să apuce să îngheţe pe jos, pentru a evita riscul alunecării dacă ieșiţi să puneţi rufe la uscat sau să deschideţi butoiul de murături. Dacă zăpada e troienită lângă pereţii care fac legătura cu interiorul, adunaţi-o cu un făraș și un lighean și duceţi-o să se topească în cadă. În afară de faptul că răcește pereţii, există și riscul infiltraţiilor.
Parcări, intrare în scară. Chiar dacă altcineva „trebuie să se ocupe de curăţarea spaţiilor exterioare (deși teoretic responsabilitatea pentru aceste spaţii este a tuturor locatarilor, fie ei proprietari sau chiriași), vă interesează, desigur, să puteţi intra și ieși din scară fără riscuri și, de asemenea, dacă aveţi mașină, n-aţi vrea să vă fie blocată de troiene sau de niște munţi de zăpadă adunaţi de pe la alţi șoferi care și-au eliberat mașina... blocând-o pe a voastră. Așadar, un pic de gimnastică de dimineaţă nu strică. Pe de altă parte, nu eliberaţi zăpada din drumul vostru aruncând-o în drumul altuia, ci folosiţi grădinile, șanţurile și spaţiile necirculate pentru a o depozita. 

La casă, de la poartă până la acoperișuri
Eliberarea ieșirilor principale și secundare. Cât timp durează ninsorile, este esenţial să îndepărtaţi zăpada frecvent, măcar o dată pe zi, din faţa ușilor, porţilor, de pe căile de acces, pentru a păstra fluiditatea traficului din și spre locuinţă. Deszăpezirea aleilor, deszăpezirea și uscarea pragurilor, a treptelor alunecoase sunt primele gesturi pe care le aveţi de făcut. Nu lăsaţi aceste zone necurăţate peste noapte, pentru că vor îngheţa și se vor face alunecoase și nici nu lăsaţi să se bătătorească zăpada pe alei. Vă va fi mai greu s-o îndepărtaţi și e de prefat ca la pavaje să folosiţi o cazma sau o lopată de plastic, nu una metalică, pentru a nu afecta materialul.
Peretele casei. Nu lăsaţi zăpada să stagneze lângă zidul casei prea mult timp, pentru a elimina riscul infiltraţiilor. Chiar dacă trebuie să daţi zăpada din drum și o adunaţi lângă casă, faceţi grămezile de zăpadă în așa fel încât să aibă vârf și să nu se sprijine de perete.
Gemuri, ferestre, accesorii exterioare. Procedaţi la fel ca în descrierea de mai sus pentru ferestrele și geamurile de la bloc. La fel, dacă aveţi unităţi exterioare de aer condiţionat, de centrale etc., daţi jos zăpada de pe ele, pentru a elimina presiunea, dar și riscul îngheţării lor. Este bine să aveţi în vedere, oricum, din timp, montarea unor obloane exterioare sau a unor rulouri care vă pot proteja în asemenea condiţii meteorologice. Când ninge abundent, ţineţi-le închise mai ales pest noapte, pentru a proteja tâmplaria, geamul, dar și pentru a estompa zgomotele făcute de vânt.
Acoperișul. Este riscant să vă suiţi pe acoperiș acum, dar zăpada adunată în cantităţi mari pe acesta poate pune probleme chiar structurii de rezistenţă. De asemenea, ea poate crea infiltraţii dacă se adună și este lăsată să stagneze. Ţurţurii formaţi pe jgeaburi pot crea și ei probleme. De aceea, DOAR dacă pe casă se adună prea multă zăpadă sau știţi că ulterior topirea ei va afecta jgheburile și burlanelor, asiguraţi-vă împotriva tuturor riscurilor de alunecare și urcaţi pe el pentru îndepărtarea zăpezii în exces. Nu folosiţi o scară, alunecă foarte ușor, ci intraţi pe un acces dinspre mansardă sau din pod și nu vă îndepărtaţi sau asiguraţi-vă cu corzi. Folosiţi o lopată de plastic, mai ales dacă aveţi un acoperiș cu ţigle, pentru a evita zgârierea materialului de învelitoare sau dizlocarea ţiglelor. Pentru a asigura circulaţia apei pe acoperiș și scurgerea ei corectă, evitând formarea ţurţurilor (dacă aţi curăţat în toamnă jgheburile și burlanele aţi făcut deja primul pas spre o scurgere bună, cu risc de ţurţuri scăzut), puteţi folosi clorură de calciu sau clorură de magneziu, vândute sub denumirea de soluţii de topire a zăpezii, antiderapante sau anti-îngheţ. Umpleţi un dres vechi cu  soluţia și desfășuraţi-l pe acoperiș, de la coamă spre poale, pentru a crea unul sau două canale de scurgere către jgheaburi.
În grădină. Plantelor le face bine un strat călduros (pentru ele) de zăpadă, dar nu le face bine îngheţul, un strat prea gros de omăt și nici vântul puternic. Dacă aveţi copaci tineri, cu trunchiul subţire, protejaţi-i de vânt și de presiunea zăpezii cu un grilaj desfășurat în jurul tulpinii și de care prindeţi bine o folie de plastic. Ce mai bună variantă de a proteja de îngheţ bulbii și alte rădăcini din pământ este să puneţi din timp peste ele, frunze, crengi dintr-un copac din familia bradului. Plantele care au crengi deasupra solului, de genul trandafirilor, se pot proteja cu ajutorul unor capete de sticle de plastic pe care le-aţi tăiat pe jumătate. Folia de plastic, fixată cu ajutorul unor ţăruși și ridicată cam până la 10 cm de la sol, asigură oricum protecţia faţă de vânt pentru marea majoritate a plantelor.

Autor: spatiulconstruit.ro
Sursa: www.spatiulconstruit.ro  Miercuri, 8 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu