miercuri, 9 mai 2012

Cum sa avem o iesire in natura fara probleme. Pericolele ascunse din iarba

Cum sa avem o iesire in natura fara probleme. Pericolele ascunse din iarba
Cum sa avem o iesire in natura fara probleme. Pericolele ascunse din iarba Luna mai reprezinta nu numai inceputul primaverii, dar si unda verde la picnicuri si distractie in aer liber. Echipati cu gratare si tot soiul de cosuri, obisnuim sa luam cu asalt padurile si spatiile verzi din apropriere fara sa avem cea mai vaga banuiala a pericolelor care ne pandesc. In orice moment, toxiinfectiile alimentare, capusele sau alergia la insecte pot transforma o experienta placuta intr-un adevarat cosmar. Iata ce aveti de facut pentru a evita aceste situatii nedorite.
Sa alegem cu grija meniul
Pentru orice picnic, alimentele pe care le vom savura in aer liber constituie una dintre principalele atractii. Intrucat temperaturile in aceasta perioada sunt destul de ridicate, produsele pe care le puneti in cosul de picnic trebuie alese cu mare grija. Este cunoscut faptul ca produsele de origine animala se degradeaza cel mai repede la caldura. Alterarea lor produsa prin fermentare bacteriana da nastere unor microbi care, odata ingerati, pot fi foarte periculosi. In urma consumului de carne alterata riscati boli acute ale stomacului, vezicii biliare, intestinului subtire sau gros. Produsele de origine animala trebuie sa fie stocate in conditii corespunzatoare in galantar, sa nu fie expirate si, ulterior, sa fie transportate in lazi frigorifice si apoi preparate corect. Daca se intampla sa mai si scapam ceva pe jos, este recomandat sa renuntam la acel aliment. Solul poate contine excremente de animale, care pot provoca o severa infectie parazitara a intestinului.
Muscatura de capusa
Chiar daca par mici si inofensive, capusele pot constitui un adevarat pericol pentru sanatate si, prin urmare, acest risc nu trebuie ignorat.
Deoarece muscatura de capusa nu este dureroasa, acest mic incident trece de cele mai multe ori neobservat. Eventualele umflaturi ale pielii pot semnala prezenta capusei. In acest caz, alcoolul medicinal nu este suficient pentru a inlatura insecta. Este absolut necesar ca extragerea acestui parazit sa fie facuta de catre un chirurg, sub lupa si cu instrumente adecvate. Explicatia: resturile ramase sub piele, chiar si foarte mici, pot provoca infestarea intregului organism cu Borellia Burgdorferi sau suprainfectia cu alti germeni la fel de periculosi.
Atentie la paianjeni!
Inainte de a merge la picnic trebuie sa ne informam asupra zonei unde vrem sa petrecem cateva ore placute. Daca, din fericire, serpii veninosi nu sunt atat de des intalniti, nu acelasi lucru putem spune despre paianjeni. Extrem de periculoase pot fi muscaturile paianjenului cunoscut in limbajul popular drept Vaduva Neagra. Muscatura acestuia este deosebit de veninoasa, putand provoca omului sindromul denumit latrodectism sau chiar moartea. In cazul producerii unui astfel de incident, persoana in cauza trebuie sa primeasca de urgenta un ajutor specializat.
Trusa de prim ajutor

Aceasta trusa pe care ar trebui sa o avem la noi nu este nicidecum un moft, ci o necesitate, si ne poate salva. Iata ce ar trebui sa avem la noi cand iesim in natura:
o sticla de apa oxigenata sau spirt;
comprese sterile;
o foarfeca;
un flacon cu pudra de antibiotic pentru rani ale pielii;
o rola de leucoplast;
un antialergic (levocetirizina sau desloratadina);
un antiinflamator (paracetamol sau unguent antiinflamator cu diclofenac);
un spray antiinsecte.
Reactiile alergice

O alta problema pe care nu trebuie sa o subestimam atunci cand mergem la picnic sunt eventualele alergii. Un exemplu in acest sens sunt reactiile declansate de banala intepatura de albina. Putini oameni stiu ca in acest caz trebuie sa se prezinte urgent la medic. In cazul alergiei la veninul de albine, o astfel de intepatura poate chiar ameninta viata acelei persoane. Aceasta poate face in cateva minute de la intepatura soc anafilactic sau edem angioneurotic Quincke (edem alergic la nivelul fetei, gatului, cailor respiratorii). In astfel de cazuri este utila administrarea de urgenta a unui antihistaminic oral.

Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Miercuri, 9 Mai 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu