sâmbătă, 30 iunie 2012

Calarasi, tantari, intepaturi, West Nile, meningita, prevenire, DSP; sfaturi,

Calarasi, tantari, intepaturi, West Nile, meningita, prevenire, DSP; sfaturi,
Calarasi, tantari, intepaturi, West Nile, meningita, prevenire, DSP; sfaturi,
Direcţia de Sănătate Publică din Călărași îi învaţă pe oameni cum să se ferească de înţepăturile ţânţarilor pentru a nu se alege cu meningită virală. Având în vedere că ne aflam în sezonul de supraveghere a infectiilor neuroinvazive cu West Nile, iar orașul de pe malul Borcei este expus unor astfel de îmbolnăviri, specialiștii ne sfătuiesc să ţinem cont de câteva sfaturi.
Măsurile generale de prevenire sunt importante pentru diminuarea riscurilor de apariţie/extindere a acestora.Iată de ce trebuie să ţinem cont pentru a ne feri de infecţia cu West Nile:
-împiedicarea dezvoltării habitatelor de tânţari : menţinerea curată a subsolurilor, curăţarea vegetţtiei din gospodărie, a adăposturilor de animale , depozitarea corespunzătoare a deșeurilor, îndepărtarea posibilelor obiecte de reţentie a apei de ploaie.
-împiedicarea accesului în locuinţe ţânţarilor : asigurarea cu site a ferestrelor, utilizarea de substanţe repelente pe corp.
-utilizarea de substanţe insecticide în spaţiile în care sunt prezenţi ţânţarii.
Acţiuni la nivel comunitar care să prevină dezvoltarea ţânţarilor :  amenajarea vegetaţiei, ritm susţinut de evacuare a deșeurilor cu asigurarea operatiunilor de curăţare/deratizare/dezinfecţie a rampelor de gunoi, actiuni de dezinsecţie în localitate.
 
Măsuri generale pentru prevenirea meningitelor virale acute determinate de enterovirusuri :
•    spalarea mâinilor cu săpun înainte de a manca și după folosirea toaletei
•    spălarea fructelor și legumelor la jet de apă potabilă
•    spălarea tacâmurilor și vaselor cu detergent și apă potabilă din surse verificate
 
Aprovizionarea cu apă potabilă doar din surse autorizate și monitorizate:
•    aprovizionarea cu apă să se efectueze din sistemul public de distribuţie
•    familile care nu au acces la apa furnizată în sistem centralizat să  utilizeze pentru consum apă de fântână fiartă și răcită. “Atenţionăm asupra faptului că pentru copiii 0-2 ani se interzice categoric consumul de apă de fântână. Dacă în localitate nu exista sistem centralizat de alimentare cu apa, pentru aceștia se folosește apă plată atât pentru consum direct cât și pentru preparare ceai/lapte/alte preparate alimentare”,  precizat dr. Camelia Truică, medic epidemiolog în cadrul DSP Călărași.
Niciun caz în acest an
Specialiștii mai spun că orice persoană care prezintă febră, dureri de cap, vărsături, eventual manifestari meningeale(nu suporta lumină, rigiditatea cefei) sau scaune diareice, să se adreseze de urgenţă medicului de familie.  Până în prezent în judeţul Călărași nu au fost înregistrate cazuri de meningite sau encefalite,   însă anul trecut au fost semnalte 10 cazuri de meningite virale, iar în 2010 în evidenţele DSP Călărași s-au aflat 4 cazuri de meningită de tip West Nile.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 30 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu