duminică, 1 iulie 2012

5 sfaturi utile pentru trusa medicală de concediu

5 sfaturi utile pentru trusa medicală de concediu
5 sfaturi utile pentru trusa medicală de concediu Un concediu relaxant se poate transforma pe neașteptate, într-o perioadă plină de griji și de stres dacă cineva, în special copilul, se îmbolnăvește. Pentru a preveni acest lucru, pregătește-ţi de acasă o trusă medicală de concediu.
Concediul înseamnă o schimbare de mediu pentru copii și fiecare poate reacţiona diferit la noul program, la schimbările apărute în alimentaţie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare și de aceea este bine ca părinţii împreună cu medicul pediatru să stabilească o listă de medicamente la care ar putea apela în caz de urgenţă.
 
1. Stabilește cu medicul tău ce medicamente să ai cu tine în caz de urgenţă
Înainte de a merge la farmacie, consultă medicul pediatru sau medicul de familie. El știe cel mai bine istoricul medical al copilului, știe cum reacţionează acesta la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite și modalităţile de administrare. Informează-te care sunt serviciile disponibile în caz de urgenţă, și menţine legătura cu medicul pediatru pe durata concediului în cazul în care apar probleme.
 
2. Nu folosi medicamente rămase în urma tratării altor afecţiuni
Înainte de a pune medicamentele recomandate de medic în trusa de concediu, asigură-te că sunt încă în termenul de garanţie și că au fost depozitate și păstrate  în condiţii adecvate. Dacă nu ești sigur de valabilitatea anumitor medicamente, iar aspectul lor este schimbat, cel mai bine este să le arunci pentru că pot fi periculoase. Include în trusă doar acele medicamente despre care ai vorbit cu medicul pediatru și nu alte medicamente rămase de la tratarea unor afecţiuni din trecut.
 
3. Depozitează medicamentele la temperaturile indicate pe cutie și departe de accesul copiilor
În condiţii improprii, medicamentele își pierd din eficienţă și de aceea este important ca părinţii să acorde atenţie la condiţiile de păstrare, fie în mașină, unde temperaturile depășesc cu mult 22 de grade, fie în camera de hotel. În plus, trusa de concediu trebuie păstrată în locuri unde inaccesibile copilului pentru evitarea intoxicaţiilor accidentale.
 
4. Asigură-te că ai cantităţi suficiente pentru anumite medicamente/siropuri
Tratamentele sunt eficiente dacă sunt administrate într-o anumită cantitate și cu o anumită frecvenţă, variabile pe care numai medicul le poate stabili, mai ales în cazul copiilor. Asigură-te că ai dozele de medicament necesare, pentru situaţiile de urgenţă.
 
5. Pregătește-te suplimentar în cazul unor destinaţii exotice
Pentru părinţii care aleg să călătoarească împreună cu copiii într-o destinaţie exotică, trusa medicală nu este suficientă. Ar trebui să discute cu medicul pediatru pentru a vedea dacă sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale înainte. Copiii nu pot experimenta noutăţi culinare deosebite, iar dacă au rău de mașină sau urcă în avion, nu se vor administra medicamente preventiv decât dacă medicul le recomandă.
 
Sfatul specialistului
Dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Sf. Maria, Iași.
 
,,În trusa de medicamente pentru concediu, părinţii trebuie să includă antitermicele, pentru febră mare, antihistaminice - pentru episoadele de alergie sau de urticarie și antivomitive pentru că alimentaţia inacdecvată, schimbarea mediului sau chiar răul de mașină pot provoca copilului stări de greaţă sau ameţeli. În plus, familia trebuie să știe care sunt primele măsuri utile în caz de diaree, mai ales la copii mici care se deshidratează mai ușor. Medicul pediatru stbilește ce medicamente să ia din aceste categorii, în ce condiţii se administrează și mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt indicate în funcţie de vârstă și greutate. De exemplu antihistaminicele sunt indicate doar după doi ani, singurul recomandat la vârstă mică este desloratadina (aerius). Aspirina nu se administrează ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice. Administrarea lor trebuie recomandată de medic. Sunt utile medicamente dezinfectante pentru răni și trebuie luat în deplasare carnetul de vaccinari sau fișa medicală dacă sunt probleme deosebite de sănătate.”

Autor: Revista Felicia
Sursa: www.revistafelicia.ro  Sambata, 30 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu