luni, 13 mai 2013

Cum să alegi corect aparatul de aer condiţionat



13 mai 2013 | E.B.



Când vine vorba să schimbi perdeaua sau să-ţi iei o canapea, lucrurile sunt simple. Dar cum te descurci când trebuie să cumperi un aparat de aer condiţionat? În cele ce urmează, te ajutăm să faci cea mai bună alegere.
Mai mare sau mai mic?
Dimensionarea unităţii de aer condiţionat este foarte importantă. Iar ea se face pe baza unui parametru numit BTU/h, care înseamnă puterea termică de încălzire şi răcire. Cu cât camera este mai mare, cu atât e nevoie de un aparat care furnizează un BTU/h sporit. Spre exemplu:
  • Cameră între 25 şi 40 metri pătraţi - 18.000 BTU/h
  • Cameră între 40 si 55 metri - 24.000 BTU/h
Nivelul de zgomot
Ca orice aparat electric, şi cel de aer condiţionat face zgomot. Înainte de a-l cumpăra, interesează-te deci despre nivelul lui de zgomot, măsura în decibeli (dB).
În timpul unei conversaţii „suporţi” 50 dB. Poţi face deci comparaţia cu nivelul de zgomot emis de aparat. Cu cât e mai silenţios, cu atât e mai bine pentru tine şi familia ta.
Clasa de consum
Toate aparate electrice mari au menţionate clasa de consum, care arată cât de eficiente sunt acestea din punct de vedere al consumului de electricitate. În total sunt şapte clase de consum, denumite cu literele alfabetului şi reprezentate pe culori.
Alege pe cât posibil echipamente din clasa A de consum.
Amplasamentul
În niciun caz nu amplasezi aparatul de aer condiţionat lângă fereastra în care bate soarele, pentru că diminuezi eficienţa aparatului, şi nici în camera copiilor.
Dacă e posibil, montează aparatul de aer condiţionat pe un hol larg, sus, aproape de tavan.
Aerul condiţionat nu se montează doar pe perete. Există şi aparate pentru montarea în fereastră.
Poziţionarea
Atenţie la poziţionare! Evită un aparat care „bate” spre canapea, fotoliu sau pat. Dacă nu ai de ales, caută modele de aparate care pot genera fluxuri de aer în mai multe direcţii şi cu posibilitate de închidere a celui care bate în jos, spre podea. Poţi avea apoi flux de aer pe lateralele aparatului, protejându-i pe cei aflaţi sub aparat.
Filtrele
Una dintre funcţiile cele mai importante ale unui aparat de aer condiţionat este filtrarea aerului.
Filtrele pot elimina particule mari de praf, mucegaiuri, mirosurile neplăcute etc. Aşadar, înainte să cumperi, documentează-te cu privire la filtrele ce pot fi montate pe instalaţia de aer condiţionat, şi află dacă acestea îndeplinesc cerinţele tale.
De reţinut!
Cu cât ai mai puţine pierderi termice prin pereţi, podea, tavan uşi şi ferestre, cu atât eficienţa aparatului va fi mai mare.
sursa; revista click

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu