marți, 11 iunie 2013

PRISM, programul de monitorizare a celor mai importante servicii online de către guvernul SUA

- 7 iun 2013

Se pare că autorităţile federale ale Statelor Unite vor avea un sfârşit de săptămână aglomerat, iar zilele care vor urma nu vor fi nici ele mai calme. La doar câteva ore după izbucnirea scandalului interceptării convorbirilor telefonice de către National Security Agency (NSA), Washington Post şi The Guardian au publicat date care susţin existenţa unei reţele de monitorizare care le oferă celor de la NSA şi FBI acces direct la datele celor mai mari furnizor de servicii online.
Conform celor două publicaţii, programul PRISM se află în desfăşurare începând cu 2007, pe lista companiilor private ale căror servicii sunt monitorizate de FBI şi NSA numărându-se Microsoft, Yahoo, Facebook, Google, Apple şi AOL, sursele afirmând că şi Dropbox ar urma să fie inclusă în curând.
Informaţiile publicate de Washington Post şi The Guardian susţin că cele două agenţii federale au acces la toate datele private stocate de serviciile acestor companii, pe lista tipurilor de date şi servicii analizate figurând email-urile, mesageria instantanee, imaginile şi fişierele video, conferinţele video şi audio, detalii private stocate de reţelele de socializare şi fişierele stocate. Dacă monitorizarea reţelelor online nu este o noutate, acest program se remarcă prin accesul direct la infrastructura de date, ceea ce le permite celor două agenţii să aibă acces nelimitat şi nerestricţionat de vreun mandat ori de câte ori doresc, doar în cursul anului trecut fiind întocmite circa 24.000 de rapoarte de activitate.

  Sursele susţin că programul PRISM a fost iniţiat în timpul guvernării Bush şi prelungit în timpul guvernării Obama, acesta fiind o sursă importantă de informaţii şi fiind folosit ca o rută pentru ocolirea prevederilor Foreign Intelligence Surveillance Act, care încearcă să elimine posibilele abuzuri ale autorităţile federale din Statele Unite în virtutea faptului că cea mai mare parte din infrastructura Internet-ului se află pe teritoriul aceste ţări.

Reacţia guvernului Statelor Unite nu a întârziat să apară, acesta afirmând că informaţiile publicate sunt incorecte deoarece nu sunt încălcate prevederile Foreign Intelligence Surveillance Act, care împiedică utilizarea unor astfel de servicii împotriva cetăţenilor din Statele Unite, şi că rapoartele periodice cerute de Foreign Intelligence Surveillance Court se încadrează în prevederile actului. În acelaşi timp, se remarcă faptul că declaraţia invocă Patriot Act şi securitatea naţională fără a nega sau admite existenţa programului PRISM.

Companiile private care figurează pe lista celor implicate în acest program au oferit şi ele declaraţii care neagă existenţa accesului direct la datele private ale utilizatorilor şi afirmă că toate colaborările cu autorităţile legale au fost făcute doar pe baza unor mandate. Acest lucru ar putea fi adevărat fără că programul PRISM să fie doar o altă teorie a conspiraţie, NSA şi FBI putând colecta tot traficul efectuat de acestea la nivelul transportatorilor de date fără ştirea sau consimţământul acestora.
Sursa:
reuters
,theguardian
,washingtonpost

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu