joi, 19 septembrie 2013

Spune-mi ce sistem de operare mobil foloseşti ca să-ţi spun cine eşti. Profilurile românilor care folosesc Android, iOS şi Windows Phone

de Adrian Popa  Publicat la: 18.09.2013 18:30  Ultima actualizare: 18.09.2013 18:53
Principalul criteriu după care utilizatorii aleg un smartphone îl reprezintă sistemul de operare mobil pe care acesta îl rulează. Platforma de operare aleasă de un utilizator spune câteva lucruri despre acesta, potrivit studiilor efectuate până acum. Gândul prezintă profilurile utilizatorilor români de iOS, Android şi Windows Phone, cele mai populare trei sisteme de operare mobile ale momentului.  
  În acest moment, două platforme mobile domină piaţa globală şi locală: Android (Google) şi iOS (Apple). Ele sunt urmate, de la mare distanţă, de Windows Phone (Microsoft). iOS oferă simplitate în utilizare şi un design de excepţie, dar este închis. Android este de departe cel mai uşor de personalizat, deoarece este un sistem de operare deschis şi gratuit. Windows Phone vine cu un design total diferit şi este preferat mai ales în segmentul enterprise, deoarece oferă o bună integrare cu alte soluţii software oferite de Microsoft. 
Profilul utilizatorului român de smartphone
  Are 34 de ani, studii superioare şi deţine un smartphone Samsung cu Android. Are circa 22 de aplicaţii instalate pe terminal, manifestând un interes mediu pentru acestea. Ca o paranteză, Android are o cotă de piaţă de peste 40% în ţara noastră, iar Samsung controlează peste 50% din piaţa locală de smartphone-uri. Dintre aplicaţiile folosite, 12% sunt plătite şi doar 4 folosite în mod uzual. Se conectează la internet de pe smartphone în mare parte din timp (90%) prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi, pentru a reduce consumul de date pe planul tarifar. Utilizatorul român de smartphone accesează mai des internetul de pe smartphone în fiecare săptămână decât de pe computer (procentul posesorilor de smartphone din România care accesează săptămânal internetul de pe telefon este de 90%, faţă de 85%, cât reprezintă ponderea celor care accesează internetul de pe un calculator desktop). Am realizat acest profil pe baza informaţiilor publicate de Breeze Mobile, agenţie de marketing mobil din cadrul grupului Leo Burnett. 
Profilurile utilizatorilor de Android, iOS, Windows Phone

iOS.  Un studiu realizat de Pew Research Center arată că iOS este utilizat de persoane tinere (25 - 34 de ani), educate, influente şi cu venituri mari. Aceste caracteristici sunt valabile şi pentru utilizatorii români de iOS, potrivit informaţiilor furnizate Gândul de operatorii şi retailerii telecom. În SUA, jumătate dintre cei care au venituri de peste 150.000 de dolari pe an deţin un iPhone. Utilizatorii de iOS sunt şi cei mai loiali. Potrivit unui studiu golbal recent al StatCounter, 78% dintre utilizatorii iOS au cumpărat tot un iPhone atunci când şi-au schimbat telefonul. Potrivit datelor furnizate Gândul de Breeze Mobile, 8,5% dintre utilizatorii români de Facebook care deţin un smartphone folosesc iOS. Când vine vorba de aplicaţiile preferate ale utilizatorului român de iOS, acestea sunt jocurile. 

Android. Utilizatorul român de Android are între 18 şi 24 de ani, a terminal liceul şi are venituri anuale de câteva ori mai mici (se poate ajunge şi până la cinci ori mai mici, potrivit unor informaţii) decât cele ale unui utilizator de iPhone. Utilizatorii de Android nu sunt la fel de loiali platformei cum sunt cei ai iOS. 67% au mers tot pe Android atunci când au achiziţionat un nou smartphone. Însă când vine vorba de atragerea de utilizatori de smartphone din segmentul celor care folosesc telefoane standard, Android conduce cu 50%, faţă de 39% în cazul iOS. De aici putem extrage o nouă caracteristică a profilului utilizatorului de Android: este probabil o persoană care nu a mai folosit înainte un smartphone. Dintre utilizatorii români de Facebook care deţin un smartphone, 23% folosesc Android. Aplicaţiile preferate ale utilizatorului român de Android sunt jocurile şi cele cu caracter utilitar. 

Windows Phone. Un raport realizat de firma de cercetare a pieţei Gartner în 2012 arăta că sistemul de operare dezvoltat de Microsoft suferă de sindromul „tatăl tău îl foloseşte la serviciu” şi de aceea nu este foarte atractiv pentru utilizatorii foarte tineri. Mai mult, publicaţia Tech Republic scria, după ce a analizat sistemul de operare, că este potrivit pentru cei care „încarcă telefonul şi pleacă la serviciu”. Utilizatorul român de Windows Phone este un angajat serios, care are o profesie legată de IT/tehnologie, foloseşte Windows pe computerul personal şi doreşte ca terminalul său mobil să se integreze bine cu acesta şi cu celelalte soluţii din companie bazate pe tehnologie Microsoft, potrivit datelor obţinute de Gândul. Când vine vorba de loialitate, doar 25% dintre utilizatorii de Windows Phone au deţinut înainte un dispozitiv cu acelaşi sistem de operare. Cei mai mulţi utilizatori sunt utilizatori care nu au mai folosit un smartphone înainte (42%), iar 23% vin de pe Android. Doar 1,3% dintre utilizatorii români care folosesc Facebook şi deţin un smartphone folosesc Windows Phone, potrivit Breeze Mobile. 
Se vând trei smartphone-uri la fiecare computer vândut
În România se vând trei smartphone-uri la fiecare computer vândut. Totodată, rata de penetrare a smartphone-urilor în ţara noastră a ajuns la circa 23% (aproximativ 5 milioane de terminale de acest fel la un număr total de 22,8 milioane de telefoane mobile aflate în uz), înregistrând o creştere de 64% în perioada iulie 2012 - iulie 2013. Agenţia estimează că până la sfârşitul anului, rata de penetrare a telefoanelor inteligente va ajunge la 30%.
Totodată, una din şapte căutări pe internet este realizată în România de pe un dispozitiv mobil, iar una din trei ştiri este citită de pe un astfel de dispozitiv.
La capitolul navigare pe internet de pe dispozitive mobile în România, Android reprezintă 52.68% din trafic, în creştere cu 9 procente faţă anul trecut, conform datelor Breeze Mobile. iOS are o cotă de piaţă de 21,24%, în stagnare faţă de anul trecut, iar Windows Phone a ajuns la 2,7%, dublu faţă de anul trecut.
Care este cel mai bun sistem de operare mobil?
Mulţi sunt tentaţi să spună că cel mai bun sistem de operare mobil este cel mai popular din lume, Android. Platforma dezvoltată de Google are o cotă de piaţă globală de circa 75% pe segmentul de smartphone-uri, conform datelor firmei de cercetare a pieţei IDC. Însă Android are mare succes şi datorită faptului că este prezent pe foarte multe dispozitive ieftine, care se bucură de popularitate pe pieţele emergente, precum China sau India, astfel că acest indicator nu este relevant.
Top 5 cele mai populare sisteme de operare mobile în primul trimestru al acestui an

Sursa: IDC
Un sondaj realizat anul trecut de site-ul PhoneArena.com a arătat că utilizatorii consideră că cel mai bun sistem de operare mobil este Android (48,62% dintre respondenţi). Urmează, în topul preferinţelor Windows Phone (40,88%) şi iOS (10,5%). La sondaj au fost acordate 5.389 de voturi.

Un alt sondaj, realizat de PCMag.com, arată că cel mai bun sistem de operare mobile este Windows Phone 8 (punctaj de 9 din 10 la capitolul satisfacţia utilizatorilor), urmat de iOS (8,6 din 10).

Sursa: PcMag.com
Principalele motive pentru care oamenii aleg un anumit telefon - sistemul de operare este cel mai important criteriu

Sursa: PcMag.com

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu