duminică, 8 septembrie 2013

STUDIU: 11,6% din computerele echipate cu antivirus sunt infectate cu programe dăunătoare

de Adrian Popa Publicat la: 07.09.2013 13:15 Ultima actualizare: 07.09.2013 13:23
Mai mult de unu din zece computere echipate cu o soluţie antivirus este infectat cu viruşi, potrivit unui nou studiu al furnizorului de servicii de securitate digitală Bitdefender. Asta deoarece utilizatorii nu actualizează programele de securitate la ultimele versiuni şi nici definiţiile noi.
Astfel, 11,6% din computerele testate în prima jumătate a anului de companie au cel puţin un program dăunător (virus, spyware, adware sau troian).
Dispozitivele infectate rulează o varietate de sisteme de operare, de la versiuni vechi de Windows, ce nu mai pot fi actualizate (precum Windows 2000, ce şi-a încheiat ciclul de viaţă în iulie 2010) până la Windows 8 – cea mai recentă versiune a sistemului de operare al Microsoft. Numărul de infecţii găsite pe fiecare platformă este proporţional cu cota de piaţă a fiecărei ediţii de Windows.
„În mai puţin de 10 ani cantitatea de software periculos a crescut de la infecţii sporadice la mai mult de 145 de milioane de ameninţări cunoscute, o rată de 40.000 de viruşi pe zi. Acest lucru pune o presiune uriaşă pe soluţiile antivirus şi creşte probabilitatea unor infecţii în cazul în care antivirusul şi sistemul de operare nu sunt actualizate regulat. Din acest motiv o a doua opinie - obţinută printr-o scanare online – ar putea identifica incidentele de securitate înainte de a produce efecte asupra utilizatorului”, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.
Datele arată că 9,28% dintre computerele ce rulează Windows 2000 sunt infectate. Windows XP, ce îşi va încheia ciclul de viaţă anul viitor în aprilie, este încă folosit masiv şi are o rată de infecţie de 12,8% dintre sistemele scanate. Trecând la sistemele noi de operare ale Microsoft, 11,47% dintre computerele ce rulează Windows 7 şi o altă soluţie de securitate au fost găsite infectate. În contrast, pe numai 4,59% dintre maşinile cu Windows 8 au fost găsiţi viruşi.

Potrivit  OPWSAT, Windows 7 are cea mai mare cotă de piaţă dintre toate sistemele Windows, respectiv 53,8%, urmat de Windows XP, cu 36,2% şi Windows Vista cu 8,1%.
Datele QuickScan relevă că cel mai mare număr de computere infectate sunt în India (rată de infecţie de 14,48%), România (11,55%), Statele Unite ale Americii (5,43%) şi Franţa (7,47%). Statisticile reflectă doar infecţiile pe computere care rulează deja o soluţie de securitate – plătită sau gratuită.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu