vineri, 20 iunie 2014

Avast furnizează o aplicaţie capabilă să cureţe telefoanele infectate cu ransomware

Adunate de pe diverse site-uri dubioase, aplicaţiile de tip ransomware care cer taxă de răscumpărare pentru a reda funcţionalitatea telefoanelor cu Android pot fi îndepărtate cu ajutorul unui program special. Potrivit Avast, utilizatorii pot recupera inclusiv fişierele personale care au fost criptate de aplicaţia infectată.
Avast oferă o aplicaţie capabilă să cureţe telefoanele infectate cu ransomware
Răspândită mai ales prin intermediul site-urilor care găzduiesc conţinut pornografic, o nouă formă de malware blochează accesul la funcţiile telefonului, cerând plata unei sume de bani cu titlu de „amendă”.
Pentru a intimida utilizatorii şi determina plata sumei cerute, aplicaţia infectată afişează pe ecranul telefonului un mesaj personalizat cu date care stabilesc locaţia acestuia, formularea aleasă sugerând implicarea directă a autorităţilor locale. Odată infiltrat, malware-ul din categoria ransomware trece la ştergerea colecţiei de poze şi documente din memoria dispozitivului, lăsând în urmă versiuni criptate care pot fi deschise numai cu ajutorul unei chei de acces, cedată de creatorii virusului după plata taxei de răscumpărare.
Însă potrivit experţilor Avast, noua aplicaţie Ransomware Removal poate înlătura acest tip de malware, recuperând inclusiv fişierele care au fost criptate pentru a cere taxa de răscumpărare.
Desigur, având toate funcţiile dispozitivului blocate de aplicaţia infectată nu putem instala utilitarul furnizat de Avast în mod direct. În schimb, vom accesa magazinul Google Play din faţa tastaturii unui PC. După autentificarea în contul de utilizator Google, acelaşi folosit şi pe dispozitivul infectat, nu trebuie decât să iniţiem o căutare folosind termenii Avast Ransomware Removal. Odată găsită, aplicaţia poate fi instalată de la distanţă pe dispozitivul vizat folosind butonul Install. După instalare selectăm aplicaţia din lista cu notificări a dispozitivului pentru a o porni. Urmăm instrucţiunile furnizate pe ecran pentru finalizarea procesului de curăţare, după care dezinstalăm aplicaţia. Astfel, dacă telefonul sau tableta va mai fi infectată în viitor cu programe de tip ransomware vom putea recupera dispozitivul repetând paşii descrişi mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu