sâmbătă, 21 iunie 2014

CUM ÎNGRIJEȘTI CORECT MUȘCATELE! Uite ce trebuie ȘI CE NU AI VOIE SĂ FACI
CUM ÎNGRIJEȘTI CORECT MUȘCATELE! Uite ce trebuie ȘI CE NU AI VOIE SĂ FACI
 Originară din Africa de Sud, mușcata este una dintre cele mai populare și mai răspândite plante din lume și împodobește aproape orice balcon sau terasă. Nu e pretenţioasă și se adaptează în orice condiţii. Dacă ai o asemenea "bijuterie", îţi oferim câteva sfaturi care să te ajute să te bucuri mult timp de frumuseţea florilor sale.

1. Atunci când alegi o mușcată e bine să știi că plantele de talie mare ating înălţimi de 80-100 cm, fiind potrivite în parcuri și în grădini. Pentru interior sunt indicate cele pitice, iar pentru balcon, cele curgătoare.
2. Cumpără plante sănătoase, cu frunze verzi, fără urme de boală.
3. Mută-le în jardiniere sau în ghivece spaţioase, prevăzute cu orificii pentru scurgerea apei.
4. Mușcatele cresc bine atât în pământ de grădină, cât și în amestec îmbogăţit cu turbă și nisip.
5. Primăvara împrospătează pământul, cel puţin la nivelul stratului de la suprafaţa ghiveciului.
Dacă vrei să te bucuri toată vara de mușcata preferată, așaz-o la lumină, pune-i apă regulat și, periodic, îngrășământ

6. Dacă rădăcinile ies prin orificiile de drenaj, mută mușcata într-un vas mai mare.
7. Taie tulpinile plantelor bătrâne la jumătate din înălţime, pentru a favoriza apariţia de noi lăstari.
8. Mușcatele înfloresc primăvara și vara, dar pot avea boboci și iarna, dacă le ţii într-o încăpere luminoasă și caldă.
9. Dacă vrei ca plantele să aibă multe flori, pune jardinierele la lumină.
10. Nu ţine mușcatele la umbră! În afară de faptul că vor avea flori puţine, vor fi mai sensibile la boli.
11. Când afară sunt peste 15 grade Cel- sius, poţi scoate mușcata pe balcon. Din cauza schimbării de temperatură, e posibil să-i cadă din frunze, dar îi vor crește altele.
12. Mușcatelor le place lumina, dar soarele puternic le arde. Așadar, în zilele caniculare, încearcă să le protejezi (cu o umbrelă). Mută jardinierele sau ghivecele din bătaia soarelui!
13. Vara udă florile de 2-3 ori pe săptămână. Dacă sunt ţinute în soare mai multe ore, trebuie udate zilnic.
14. Evită să le pui apă când soarele este puternic, pentru că le vei arde. Ideal e să faci această operaţiune dimineaţa sau seara.
15. Nu lăsa apa să stagneze în vasele de scurgere (rădăcinile pot putrezi).
16. Cea mai bună apă pentru udat e cea de ploaie. Apa de la robinet are multe fluoruri care nu fac bine plantelor. Pentru a evita distrugerea lor, poţi folosi apă de la chiuvetă, dar fiartă și răcită. Mai comod, poţi pune apă în sticle de pe o zi pe alta.
17. Periodic, poţi face un duș plantei, cu apă de ploaie sau cu apă care a stat două zile într-un recipient.
18. O dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie, adaugă în apa de udat îngrășământ lichid.
19. Un bun fertilizant pentru mușcate este coaja de banană. Las-o la uscat 10 minute în cuptorul încins, iar după ce s-a răcit fă-o pulbere. Presar- o în ghivece. Periodic, rupe vârfurile lăstarilor
20. Ferește mușcatele de curenţii de aer. Temperaturile de 18-21 grade Celsius, ziua, și 12 grade Celsius noaptea sunt ideale.
21. Îndepărtează florile ofilite pentru a stimula apariţia unor noi boboci.
22. Periodic, ciupește (rupe) vârful lăstarilor, pentru ca planta să se ramifice.
23. La mijlocul verii, după perioada de înflorire, plantele se lasă 5-6 săptămâni în repaus. Udă-le mai rar și nu le mai pune îngrășământ.
24. Mușcata se înmulţește prin butași, în aproape orice perioadă a anului. Se iau lăstari tineri și se pun la înrădăcinat, fie în apă, fie direct în pământ. Se udă în permanenţă și se ţin într-o încăpere întunecoasă.
25. Le poţi înmulţi și prin seminţe. Acestea încolţesc cam în șapte zile, în funcţie de adâncimea la care le sădești (1-2 cm).
26. Iarna, mușcatele intră într-o perioadă de repaus. Se ţin într-un loc răcoros și luminos, se udă rar și se curăţă de frunzele și de florile uscate.
27. Mușcatele curgătoare sunt mai sensibile la frig decât celelalte. Iarna se ţin în încăperi cu lumină multă și se udă la nevoie (solul se menţine ușor uscat).
28. Întunericul, răcoarea și umiditatea excesivă duc la moartea mușcatelor. Spaţiul unde se ţin trebuie să fie aerisit.
29. Pentru a da lăstari viguroși, taie mușcatele toamna sau primăvara.
30. Eventualii dăunători se combat cu ajutorul insecticidelor, iar bolile, prin administrarea fungicidelor, care se găsesc la magazinele specializate.
«Curgătoarele» sunt cele mai iubite

Genul Pelargonium, căruia îi aparţine mușcata (Geranium), cuprinde circa 250-300 specii. Cele mai cultivate sunt mușcata obișnuită, mușcata curgătoare și cea englezească.
Mușcata obișnuită (Pelargonium zonale) are tulpină cărnoasă, frunze catifelate în formă de potcoavă, ușor rotunjite pe margini, și flori de diferite culori. E o plantă robustă, înflorește abundent, mai ales în regiunile de deal și de munte, unde temperaturile sunt moderate.
Mușcata curgătoare (Pelargonium peltatum) are lăstari lungi de 50-100 cm, care atârnă în ghirlande cu multe flori. Frunzele seamănă cu cele ale iederei, sunt colţuroase și lucioase. Florile sunt albe, roz, roșii, corai, violet. E specia cea mai îndrăgită, pentru că înflorește aproape tot anul. Este ideală pentru balcoane și terase.
Mușcata englezească (Pelargonium grandiflorum) are flori mari, asemănătoare panseluţelor, iar frunzele sunt zimţate. Florile pot fi simple sau duble, colorate în alb, roz, roșu, violet.

Autor: Libertatea.ro
Sursa: www.libertatea.ro  Marti, 17 Iunie 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu