?inem gadgeturi în buzunar, în geantă și la încheietură. Până astăzi însă, în epoca smartphone-ului, cercetătorii nu s-au pus de acord care sunt cele mai periculoase efecte ale gadgeturilor în privinţa sănătăţii. Radiaţile sunt un element nevăzut, dar prezent atunci când utilizăm un telefon. 
Radiaţile de la telefoane se măsoară luând în calcul rata specifică de absorbţie (SAR). Există diferite praguri peste care producătorii nu au voie să treacă. În Statele Unite, SAR trebuie să fie sub 1,6 waţi pe kilogram, dar în Europa limita este de 2 waţi pe kilogram. Astfel, telefoanele actuale nu întrec aceste niveluri, dar unele sunt mai periculoase decât celelalte. 
Potrivit unui clasament făcut de site-ul cnet.com, în funcţie de SAR-ul calculat de Federal Communications Commission (FCC), organismul care aprobă apariţia telefoanelor pe piaţă, cele mai “generoase” telefoane din punct de vedere al radiaţilor sunt cele de la Motorola. Motorola Droid Maxx ocupă primul loc, cu un SAR de 1,54 de waţi pe kilogram. Droid Maxx e un telefon lansat acum trei ani, care se remarcă prin autonomia sa extinsă. Deși nu a ajuns niciodată oficial pe piaţa locală, a fost vândut de unele magazine online. 
Pe locul secund se află Motorola Droid Ultra, lansat în august 2013, iar pe locul trei e un telefon foarte recent - Motorola Moto E. Acesta este un terminal ieftin, care se remarcă prin viteza sa și prin optimizarea Android-ului.
Efectele radiaţiei
Deși s-au făcut studii numeroase pe această temă, nu există nicio dovadă care să lege radiaţia telefoanelor de cancer. Este acceptat faptul că pentru dezvoltarea cancerului este necesară distrugerea ADN-ului. Radiofrecvenţa nu face acest lucru, prin radiaţia ionizantă. 
Un studiu din Danemarca, făcut pe 358.000 de utilizatori (printre care și persoane cu tumori pe creier), nu a găsit nicio legătură între cancer și folosirea telefonului. Folosirea telefoanelor pentru mai mult de cinci ani nu duce la nicio afecţiune periculoasă. De asemenea, cantitatea de radiaţie ar fi trebuit să fie foarte mare pentru a se ajunge la rezultate relevante. Chiar și în cazul celor mai iradiante telefoane, nu se pune problema astfel. 
continuarea ...
 
 
 

 
 
 
 

 
 

 
 
 

 

 

 
 
 


Citeste mai mult: adev.ro/n7mvvc
 

 Citeste mai mult: adev.ro/n7mvvc