duminică, 18 ianuarie 2015

 Așa cumperi cea mai bună baterie auto!
Așa cumperi cea mai bună baterie auto!
Se întâmplă când ţi-e lumea mai dragă: dimineaţa vrei să pleci la serviciu dar mașina nu mai pornește. Motivul? A „murit” bateria! De obicei, se întâmplă în sezonul rece, când temperaturile sunt foarte scăzute. Ca să nu ajungi într-o astfel de situaţie, ar trebui să cumperi un acumulator nou o dată la patru, cinci ani. Specialiștii site-ului automobilen.ro îţi spun ce ai de făcut!

Când trebuie să iei o baterie nouă

Foarte mulţi șoferi fac greșeala să cumpere un acumulator auto nou doar atunci când mașina refuză să mai pornească. Află că o baterie auto are o durată de viaţă între patru, cinci ani. Unele rezistă chiar și șase, șapte ani. Însă, pentru a nu avea surprize neplăcute, după 4 ani acumulatorul ar trebui schimbat cu unul nou, mai ales dacă dă din ce în ce mai des rateuri.

Alege marca!

Alegerea mărcii bateriei auto ţine de preferinţele tale personale. Însă, dacă nu ești foarte sigur, interesează-te înainte de a cumpăra despre modelele și firmele producătoare. Poţi afla informaţii preţioase pe site-uri de profil, pe forumuri auto, de la mecanicul tău auto și chiar de la prieteni. Printre cele mai cunoscute mărci se numără Varta, Rombat, Bosh, Caranda, Banner și altele. 

Capacitatea de care ai nevoie

Capacitatea unei baterii auto se măsoară în Ah (amper-oră), aflăm de pe site-ul automobilen.ro. Acest indicator este menţionat pe eticheta acumulatorului și indică capacitatea de stocare a electricităţii. Atenţie, să nu cumperi o baterie cu o capacitate de stocare prea mică (nu va oferi destul curent mașinii tale) dar nici o baterie cu o capacitate prea mare (alternatorul nu va reuși să o alimenteze). De exemplu, pentru o mașină cu motor 1.6 l pe benzină, care este dotată cu aer condiţionat și geamuri acţionate electric, cea mai bună baterie auto trebuie să aibă o capacitate cuprinsă între 50-60 Ah. Însă, același automobil echipat cu motor diesel de 1.9 l are nevoie de o baterie cu o capacitate mai mare de stocare a electricităţii, în jurul valorii de 70-80 Ah. 

De unde o achiziţionezi

Cele mai recomandate locuri pentru achiziţionarea unui acumulator auto sunt centrele mari de vânzare a pieselor auto dar și magazinele online specializate în comercializarea de acumulatori auto. Indiferent că vei apela la un magazin obișnuit sau unul online, vei fi consiliat de vânzători în așa fel încât să achiziţionezi bateria potrivită mașinii tale. 
În cazul în care vrei să apelezi la o firmă specializată care vinde acumulatori auto, îi livrează la domiciliu și îi montează pe mașini, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi: 
• Caută pe internet o firmă care se ocupă cu vânzarea, livrarea și montarea acumulatorilor auto și dă un telefon pentru a stabili amănuntele. De obicei, magazinele care vând baterii îţi oferă, contra cost, și astfel de servicii. 
• Vânzătorul te va consilia, în funcţie de modelul de autoturism pe care îl ai, cu privire la alegerea bateriei potrivite. Astfel, îţi va pune la dispoziţie câteva oferte din care să alegi ce dorești.
• După ce ai ales modelul de baterie, se stabilește, de comun acord, o zi în care reprezentanţii firmei vor veni la tine acasă și vor monta noul acumulator. După încasarea banilor, ţi se va elibera un bon și o factură fiscală. Produsul trebuie să vină însoţit de certificat de garanţie și instrucţiuni de utilizare. 
• Livrarea și montajul bateriei sunt contra cost, însă multe firme oferă livrarea gratuit dacă locuiești în același oraș. 
Uite ce găsești în magazine!
 
 
 

Cinci sfaturi de întreţinere 

  1. Suprafaţa bateriilor trebuie să se păstreze curată și uscată. Se curăţă numai cu cârpe umede sau antistatice. 
  2. Polii și clemele de racord trebuie protejate împotriva coroziunii prin tratarea lor cu unsoare fără acid. 
  3. Dacă puterea de pornire nu este suficientă, bateria trebuie reîncărcată. 
  4. Bateriile nefolosite se depozitează încărcate și la temperaturi joase. Controlează regulat starea de încărcare sau folosește un aparat de menţinere în stare de încărcare. La o tensiune de repaos sub 12,3 V bateria trebuie reîncărcată.
  5. Iarna, e recomandat, dacă nu folosești zilnic mașina, să pornești motorul o dată la câteva zile, pentru câteva minute.  

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Duminica, 18 Ianuarie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu