duminică, 8 noiembrie 2015

 10 sfaturi ca să-ţi salvezi viaţa
10 sfaturi ca să-ţi salvezi viaţa Incendiul violent care a izbucnit vineri noapte în clubul “Colectiv” și-n care și-au pierdut viaţa 31 de persoane ar trebui să ne pună serios pe gânduri. Pentru că o astfel de tragedie se poate întâmpla oriunde și oricând. În cazul în care te afli într-un spaţiu închis, unde s-a declanșat un incendiu, ar trebui să știi cum să procedezi pentru a-ţi salva viaţa.
1. Prima regulă și cea mai importantă este să-ţi păstrezi calmul și să încerci să-i liniștești pe cei din jur. Este esenţial să prevenim, pe cât putem, panica ce se instalează în aceste momente. Apoi, următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să suni la numărul de urgenţă 112.
2. Copiii trebuie salvaţi primii. Strigă-i, iar dacă nu răspund, nu te panica! De obicei, aceștia se ascund în dulapuri, sub pat etc. Încearcă să fii cât mai calm și caută-i în aceste locuri.  
3. Dacă, în timp ce te îndrepţi către ieșire, este nevoie să treci prin încăperi incendiate, învelește-te într-o pătură umedă și acoperă-ţi și capul. Dacă ești expus flăcărilor, trebuie să știi că părul se aprinde cel mai repede. În cazul în care nu ai cum să te protejezi cu o pătură umedă, neavând la îndemână apă, caută prosoape, cuverturi, haine sau alte materiale textile.
4. Când treci dintr-o încăpere în alta, ușile trebuie deschise încet și cu mare grijă. Dacă le deschizi brusc, afluxul de aer care pătrunde în camera incendiată provoacă o înteţire rapidă a flăcărilor (oxigenul alimentează focul).
5. Dacă în încăpere este fum, îndreaptă-te către ieșire încercând să mergi cât mai aplecat sau chiar târâș. La nivelul podelei fumul nu este atât de dens și vei fi mai puţin expus. Acoperă-ţi gura și nasul cu o bucată de îmbrăcăminte. Materialul textil va filtra aerul, iar tu vei fi mult mai protejat. Acoperirea căilor respiratorii cu materiale textile poate face diferenţa dintre viaţă și moarte. Nu în ultimul rând, trebuie să știi că la nivelul podelei temperatura este mai mică în comparaţie cu plafonul, unde poate atinge 800-1.000 de grade Celsius. De aceea, deplasează-te la un nivel cât mai jos pentru a evita arsurile.
6. În cazul în care incendiul a cuprins o suprafaţă verticală (draperii, perdele, mobilă, tâmplăria ușilor) apa se aruncă de sus în jos.
7. Închide instalaţia de gaze pentru a evita o explozie. La fel trebuie să procedezi și în ceea ce privește curentul electric. 
8. Dacă te afli într-o clădire precum un magazin, un club, un restaurant, hotel, cinematograf, școală etc trebuie să știi unde sunt ieșirile de urgenţă. În cazul în care izbucnește un incendiu, se produce un cutremur sau un alt eveniment ce poate declanșa panică generală, spre ieșirea principală se va îndrepta majoritatea celor din jur. Rezultatul? Se produc busculade, oamenii se împing, cad, se calcă în picioare, iar ieșirea se blochează.
9. Este esenţial să folosim toate căile de evacuare din clădire.
10. Un alt sfat foarte important de care ar trebui să ţii cont: odată ce ai reușit să ieși dintr-o clădire sau un apartament în flăcări nu te întoarce după ceilalţi rămași și nu pleca în căutarea lor.
 
În foarte multe dintre cazuri, persoanele surprinse în clădiri incendiate au încercat să fugă din calea flăcărilor sărind pe fereastră. Și nu au supravieţuit. Pompierii avertizează că în cazul în care geamul se află la etajul doi sau mai sus vei avea nevoie de ajutor pentru a evacua locuinţa în siguranţă. Nu încerca să escaladezi balcoanele și nu sări de la etaj, deoarece acest lucru îţi poate fi fatal!
 
Te-ai refugiat într-o cameră? ?ine ușa închisă și folosește prosoape, pături, cuverturi, cearșafuri sau pur și simplu îmbrăcăminte pentru a  astupa zonele ușii pe unde pătrunde fumul. Materialele textile ar trebui să fie umede, însă dacă nu ai la dispoziţie apă, folosește materiale uscate. În același timp, deschide fereastra, strigă după ajutor și folosește un cearșaf alb agăţat de tocul geamului drept semnal SOS. În acest fel, pompierii te vor localiza imediat, iar salvarea va fi mult mai rapidă.

Autor: Click.ro
Sursa: www.click.ro  Luni, 2 Noiembrie 2015

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu