duminică, 27 februarie 2011

Cât de bun este uleiul de măsline?

Cât de bun este uleiul de măsline?
Cât de bun este uleiul de măsline? Calităţile excepţionale ale uleiului de măsline nu mai sunt o taină pentru nimeni. Ești sigură însă că uleiul cumpărat de tine este de calitate și nu unul falsificat?
Pe rafturile supermarketurilor găsești cel puţin șase denumiri diferite de ulei de măsline, care rareori sunt traduse în română.
De multe ori, sunt în italiană sau în engleză, așa că alegi după preţ, nu după calitate. Conform datelor furnizate de ANPC (Asociaţia Naţională a Consumatorilor), peste 30% dintre uleiurile de măsline pe care le găsești în comerţ au etichete înșelătoare.
Care este uleiul cel mai bun
Dacă vrei să ai pe masă un ulei de măsline original, care să aibă toate calităţile nutritive, pe etichetă trebuie să fie menţionat „Extra-virgin olive oil” sau „Olio extravergine de oliva“.
O altă menţiune pe care trebuie să o găsești pe etichetă este „presat la rece”, adică obţinut prin presarea măslinelor la o temperatură scăzută, ce păstrează calitatea uleiului.
Acesta este bun la salate. De bună calitate este și uleiul virgin de măsline („Olio vergine di olive“ sau „Virgin olive oil“), care este obţinut numai din măsline, nu și din sâmburi sau din amestecuri cu alte uleiuri. Îl poţi folosi atât la salate, cât și la mâncare.

Uleiul light, bun pentru gătit
Dacă vrei ulei de măsline la un preţ mai mic, dar care să fie de bună calitate, alege-l pe acela pe care scrie: „Pure Olive Oil“, „Light Olive Oil“ sau „Olive Oil“.
Acest tip de ulei este obţinut din măsline, apoi este rafinat prin procedee chimice, ca să i se corecteze gustul și aroma. E bine să știi că are o calitate inferioară celui extravirgin și e mai bun pentru gătit.

Uleiul de măsline falsificat
Din cauza preţului destul de ridicat al uleiului de măsline, acest produs este cel mai falsificat din lume. Cum se falsifică acest tip de ulei?
Simplu! Se amestecă uleiul obţinut din turte sau din sâmburi cu uleiuri ieftine de floarea soarelui, de rapiţă sau de susan.
Pentru a i se da culoarea specifică verzuie, i se adaugă o cantitate mică de săruri de cupru. Un ulei de măsline veritabil are menţionate pe etichetă: ţara de provenienţă, faptul că este 100% obţinut din măsline, gradul de aciditate (sub 1%), preţul care variază între 25 și 35 lei/ litru.
Atenţie!
Dacă pe etichetă scrie „Olive Pomace Oil“ sau „Olio di sansa di oliva“ (cea mai des întâlnită denumire), e bine să știi că acesta nu este ulei de măsline.
Este un ulei obţinut din sâmburi de măsline sau din turtele rămase de la extragerea uleiului extravirgin. Sâmburii și turtele sunt tratate cu solvenţi chimici, apoi presate.
Așa se obţine un ulei care are foarte puţine calitatăţi nutritive, chiar în comparaţie cu uleiul de floarea soarelui.
Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Duminica, 27 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu