duminică, 27 februarie 2011

Cum se ţine Postul Paștelui?

 Cum se ţine Postul Paștelui?
Cum se ţine Postul Paștelui? Postul Paștelui este în fiecare an o perioadă de purificare trupească și sufletească, de pace interioară.
În timpul postului
Dedicat Sărbătorilor Pascale, tradiţia ortodoxă cere să scoţi din alimentaţie carnea, peștele, brânzeturile și alcoolul și să le înlocuiește cu legume și fructe.
În afară de aceste restricţii la mâncarea de „dulce”, postul înseamnă și o curăţire a sufletului, care presupune înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire și de minciună. Acesta este postul cel adevărat și bine primit.

Un act de liberă voinţă
Postul Paștelui, ca și celelalte posturi de peste an, este un act de liberă voinţă, nu o obligaţie. El trebuie ţinut, în primul rând, cu gânduri și cu fapte bune.
„Degeaba postești dacă ești certat cu vecinul, cu mama sau cu colegul!”, afirmă preotul Ilie Costescu.
Și tot un sfat duhovnicesc este că postul adevărat și corect ţinut înseamnă eliberarea minţii de mânie, de supărare și de trufie (postul minţii).
Apoi urmează cealaltă parte importantă, dieta, care „este o adevărată cură de detoxifiere, foarte sănătoasă pentru întregul organism.

Peștele, singurul aliment permis
În timpul Postului Mare, credincioșii pot mânca fructe și legume (atât în stare proaspătă, cât și sub formă de ciorbe, sosuri, tocăniţe).
Acestea sunt bogate în minerale, în vitamine, în fibre și în alţi nutrienţi importanţi. Mai mult ca oricând, sunt obligatorii trei mese pe zi, cât și gustări între ele.
Totodată, nu uita să bei doi litri de apă zilnic, pentru a preveni pericolul deshidratării. Preotului Ilie Costescu ne spune că în acest post există și două zile cu dezlegări, în care credincioșii pot mânca pește: pe 25 martie, cu ocazia praznicului de Buna Vestire (Blagoveștenia), și pe 17 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile).
Bătrânii și bolnavii nu postesc
Nu toţi creștinii pot ţine post în așteptarea Sfintelor Sărbători Pascale, este un lucru acceptat și de canoanele bisericești.
Astfel, copiii cu vârsta până în șapte ani, cât și persoanele bolnave, sunt iertate de post. „Pe cei bolnavi nici Dumnezeu nu se supără.
Oricum, înainte să te apuci de postit, trebuie să ţii cont de sfatul medicului și de cel al duhovnicului, un medic spiritual”, spune părintele Ilie Costescu.
Totodată, persoanele începătoare pot ţine post doar în prima și în ultima săptămână, cât și în zilele de miercuri și de vineri.
Autor: Click pentru femei
Sursa: www.clickpentrufemei.ro  Duminica, 27 Februarie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu