sâmbătă, 12 martie 2011

Cloud "extrem" de la Ericsson și Novatium: PC-ul fără sistem de operare, concurent Google Chrome OS

 Cloud "extrem" de la Ericsson și Novatium: PC-ul fără sistem de operare, concurent Google Chrome OS
Spuneam, la finalul articolului despre Google în România, că se apropie cu pași repezi momentul în care PC-urile se mută „cu totul” în cloud și pariam ca Google Chrome OS să facă primul asta. Iată însă că Google nu e singurul promotor al acestui concept de „totul în cloud”.
Ericsson și Novatium au elaborat un sistem și mai radical decât cel al Google unde, totuși, PC-urile au un sistem de operare instalat – Chrome OS – deși nu au nevoie de spaţiu de stocare, memorie fantastică sau cine știe ce performanţe grafice la bord. Asta deoarece majoriatea operaţiunilor de calcul de fac pe serverele Google iar aplicaţiile rulează servite sub formă de servicii.
Se poate însă și mai mult decât atât. Cele două companii pomenite anunţă lansarea, la nivel internaţional, a soluţiilor PC as a Service (PCaaS). Utilizând un sistem de operare în cloud, acestea elimină complexitatea asociată protecţiei anti-virus, precum și nevoia de a moderniza periodic programele software sau de instala și administra aplicaţii noi. Aceste caracteristici sunt transferate de la utilizatorul individual către un mediu cloud, iar serviciul, inclusiv echipamentele hardware ale clienţilor, este administrat complet, de la distanţă, de echipe de specialiști.
Potrivit oficialilor celor două companii, conceptul PCaaS le oferă utilizatorilor o experienţă de procesare accesibilă și de calitate și reprezintă „o soluţie potrivită pentru a răspunde cerinţelor celor mai noi utilizatori, în special pe pieţe din ţări emergente”.
Intră în horă operatorii telecom
Mai mult, PC as a Service aduce în marea horă a cloud computingului operatorii telecom, care până acum au stat oarecum în expectativă în faţa acestei tendinţe extrem de puternice a pieţei IT. PCaaS poate fi pus la dispoziţia clienţilor de către orice operator telecom și include posibilitatea de a monetiza administrarea, de la distanţă, a unui calculator desktop. Mai exact, acest tip de soluţii combină avantajele unei oferte prepaid mobile cu modul în care este utilizat un calculator personal, permiţându-le utilizatorilor să aleagă între diferite modele de abonamente, în funcţie de nevoi.
Deoarece sistemul de operare este susţinut într-un mediu cloud, echipamentele administrate prin soluţii PC as a Service le permit utilizatorilor să consume diferite tipuri de conţinut media și să navigheze pe Internet mai rapid și mai ușor. Datorită acestei inovaţii, calculatorul personal utilizează o cantitate mai mică de energie electrică, ceea ce înseamnă că bateria asigură un timp de lucru mai mare, temperatura echipamentului scade, iar reţeaua telecom trebuie să susţină mai puţin trafic, îmbunătăţind astfel experienţa utilizatorului final.
Desigur, Ericsson vrea să impună operatorilor soluţia, subliniind modelul de business pe care îl poate deschide acest concept, prezentându-l ca un „serviciu ce poate fi valorificat de operatori telecom din toată lumea care caută noi modalităţi prin care să monetizeze infrastructurile existente de broadband mobil, asigurând, simultan, și valoare adăugată pentru abonaţi”. Ca exemplu, mai mulţi furnizori importanţi de servicii de telecomunicaţii din India au implementat deja acest concept sub nume propriu.
Autor: Business Cover
Sursa: businesscover.ro  Vineri, 11 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu