sâmbătă, 12 martie 2011

Telecomenzi universale, cum sa le alegeti

Telecomenzi universale, cum sa le alegeti
Telecomenzi universale, cum sa le alegeti
Chiar daca primele incercari de a crea o telecomanda au inceput in anul 1950 si au fost incercate diferite moduri de comunicare intre telecomanda si aparat, inclusiv ultrasunete, acum s-a ajuns in situatia in care telecomenzile “consumer”, adresate utilizatorilor obisnuiti pot fi impartite in doua mari categorii: telecomenzile care functioneaza cu lumina infrarosie si telecomenzi cu unde radio, unde primele sunt folosite intensiv – mai toate aparatele din casa functionand cu acestea, iar ultimele sunt folosite mai degraba in alte situatii: de genul telecomenzilor pentru inchiderea centralizata auto, sau in domeniul calculatoarelor pentru a controla de la distanta comportamentul acestora.


Singura solutie pentru a scapa de aceasta problema este achizitionarea unei telecomenzi universale, care sa poata substitui toate celelalte telecomenzi, fie ele de la televizor, de la DVD player sau de la combina audio.
 
Telecomenzile universale acum se gasesc pe toate drumurile, de la fel de fel de producatori, iar in ultima perioada intalnim foarte multe variante “no name” – acestea sunt complet nerecomandabile fiind o veritabila loterie in ce priveste compatibilitatea cu aparatele pe care le aveti in casa.


Lucrurile stau exact la fel atunci cand cumparam o telecomanda care sa o inlocuiasca pe cea pe care tocmai ati stricat-o, din experientele noastre singurele “valabile” si cu preturi bune fiind cele marca “Well” in orice versiune, la un pret de aproximativ 30 de lei pentru modelul RC-10W – aceasta isi face foarte bine treaba si fara vreun rateu indiferent de aparatul la care doriti sa o folositi sau de producatorul acestuia (totusi, vorbim de marci consacrate de genul: Philips, Samsung, LG, etc).

Spunem ca trebuie sa aveti in vedere doar producatori mari pentru ca doar acestia respecta anumite standarde, pe care producatorii de telecomenzi le au in vedere – aparatele “no name”, foarte ieftine nu respecta aproape nici un standard in afara de cele de baza, asa ca daca luati ori o telecomanda universala, ori una inlocuitoare, veti fi pusi in situatia in care trebuie sa incercati absolut toate codurile disponibile la telecomanda ( adevarata munca “de chinez”) si riscati sa o faceti degeaba, nefunctionand nici unul dintre ele.

Dupa cum precizam mai sus trebuie sa va orientati cat de mult posibil catre un producator consacrat de telecomenzi, unul dintre cei mai buni (daca nu cel mai bun) fiind Logitech, care s-au specializat pe acest segment, oferind o multime de variante, nu foarte ieftine ce-i drept.


Una din versiunile de baza si probabil cea mai indicata este Logitech Harmony 300, care controleaza patru aparate in acelasi timp si foarte important este ca beneficiati la achizitia acesteia de un suport online foarte bun – inexistent bineinteles la producatori necunoscuti, care va face configurarea sa foarte facila doar conectand-o la calculator iar pretul de comercializare este iarasi, “potrivit”, o puteti gasi incepand cu suma de 130 de lei.


Versiunile sale mai evoluate, Harmony 600, 650 sau 700 ofera in plus diferite imbunatatiri precum ecrane LCD sau functionalitati suplimentare, insa prin designul lor se adreseaza unui public mai “specializat” astfel ca celor mai certati cu tehnica le va fi destul de dificil sa se adapteze cu ea.
 
Un alt tip de telecomanda care s-ar putea sa va tenteze sunt cele “media-center” care se conecteaza la calculator ajutandu-va sa controlati aplicatiile pentru muzica si cele pentru vizionare filme sau poze.
 
Ele sunt construite pe acelasi principiu cu cele pentru televizoare, au un senzor infrarosu care se conecteaza la calculator prin USB si “traduce” semnalele luminoase trimise de telecomanda in instructiuni pentru calculator si gasiti pe piata dispozitive de acest gen la preturi foarte mici, incepand cu 30 de lei si mai scumpe in functie de complexitate.
 
La final am hotarat sa va facem si cateva recomandari cu privire la ce ar trebui sa alegeti:
 
Telecomanda Well RC-10W pe care o puteti achizitiona de aici la pretul de 29.60 de lei si care isi face fara probleme treaba de telecomanda inlocuitoare.
 
Logitech Harmony 300, telecomanda care va face "curatenie" intre toate telecomenzile pe care le aveti in casa, o puteti achizitiona de aici la pretul de 139 de lei.
 
In cazul in care doriti un model superior puteti cumpara de aici la pretul de 419 lei modelul Logitech Harmony 600.
 
Un alt model de teleocomanda universala poate fi achizitionat de aici la pretul de 31.50 lei insa trebuie sa aveti in vedere ca s-ar putea intampla sa aveti cateva probleme de compatibilitate cu aparatele din casa.
 
Daca doriti sa controlati aplicatiile din calculator puteti achizitiona de aici la pretul de 79 de lei o astfel de telecomanda.
Autor: IT Play.ro
Sursa: www.itplay.ro  Sambata, 12 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu