marți, 15 martie 2011

Cum poţi scăpa, fără costuri, de grija plăţii facturilor

 Cum poţi scăpa, fără costuri, de grija plăţii facturilor
Cum poţi scăpa, fără costuri, de grija plăţii facturilor Contul curent atașat cardului de debit poate fi folosit pentru achitarea gratuită a facturilor emise de furnizorii de utilităţi sau servicii prin intermediul serviciilor de direct debit.
Dacă vreţi să scăpaţi de grija facturilor la utilităţi, cablu sau telefonie mobilă aveţi la îndemână serviciul direct debit. Clientul poate accesa acest serviciu prin semnarea unei convenţii cu banca prin care mandatează instituţia să-i achite facturile către anumiţi furnizori.
La emiterea facturilor, furnizorii înștiinţează banca, iar aceasta le achită din contul curent al clientului. "Pentru a se face plata facturilor, clienţii trebuie doar să se asigure că au în cont bani suficienţi pentru ca banca să poată achita factura", explică reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Cine poate beneficia de acest serviciu
De direct debit pot beneficia cei care au un cont curent deschis la bancă, de exemplu contul cardului de debit, dar și alţi clienţi. "Pentru direct debit intrabancar nu este necesară deschiderea unui cont special, și poate fi folosit contul la care este asociat cardul de debit. În cazul direct debitului interbancar se debitează conturile plătitorilor deschise la alte bănci", explică Mircea Spinei, director tranzacţii bancare în cadrul RBS România.
Mai mult, clienţii nu trebuie să se deplaseze neapărat la bancă pentru a accesa serviciul. Spre exemplu, dacă sunt deja clienţi ai serviciului de internet banking ai băncii, ei pot accesa direct debitul prin intermediul internetului. Astfel, la RBS România "clienţii persoane fizice pot activa serviciul utilizând aplicaţia de internet banking destinată persoanelor fizice. Folosind iBanking se elimină chiar și necesitatea primului drum la bancă pentru a semna mandatul", a spus Mircea Spinei.
Banca Comercială Română (BCR) introduce aceeași facilitate: "Introducem posibilitatea încheierii mandatelor direct debit prin serviciul de canale alternative (internet banking și phone banking)", au spus reprezentanţii băncii.
Clienţii trebuie să se orienteze spre o instituţie de credit care a încheiat parteneriate cu furnizorii lor de utilităţi. De regulă, băncile nu percep comision pentru tranzacţiile intrabancare (atunci când și clientul, și furnizorul au cont deschis la aceeași bancă), în schimb taxează plăţile interbancare. "Unii furnizori de utilităţi acoperă costul transferului, suportându-l din bugetul propriu de colectare facturi, astfel că vom întâlni servicii de direct debit intrabancare gratuite sau taxabile", au menţionat reprezentanţii Raiffeisen Bank România.
Mai ieftin decât internet bankingul
Pe lângă direct debit, clienţii au posibilitatea de a achita facturile la bănci și în numerar, la casierii, sau on-line, prin internet banking. Plata în numerar nu este taxată dacă banca a încheiat în prealabil o convenţie cu furnizorul de utilităţi. În schimb, clientul pierde timp cu deplasarea la bancă, ceea ce nu se întâmplă în cazul direct debit sau internet banking.
Direct debitul este mai ieftin decât serviciul de internet banking, însă trebuie ţinut cont că internet bankigul permite multe alte facilităţi pe lângă plata facturilor, cum ar fi verificarea soldului contului curent, posibilitatea de a constitui sau desfiinţa depozite bancare. Pentru internet banking clientul achită un abonament lunar, în timp ce serviciul direct debit este de regulă gratuit. Costul operaţiunilor de transfer de bani este însă similar pentru ambele servicii.
CHELTUIELI
Direct debit versus internet banking
La OTP Bank abonamentul de internet banking este de 1,5 euro pe lună, în schimb mandatul de direct debit este gratuit. Dacă clientul OTP va face plata facturii către Orange, furnizor cu care banca a semnat un parteneriat, atunci clientul nu va achita niciun comision dacă plătește prin internet banking sau prin direct debit.
În schimb, dacă achită factura unui operator care nu are cont deschis la OTP, atunci comisionul perceput va fi de 1,5 lei, în cazul ambelor servicii. La BCR abonamentul lunar pentru internet banking este de 3 lei, în timp ce serviciul de direct debit este gratuit. Costurile aferente plăţii facturilor sunt similare în cazul ambelor servicii.
Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Marti, 15 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu