vineri, 18 martie 2011

Cutremurele vor putea fi prevăzute cu cel puţin două zile înainte de a se produce

 Cutremurele vor putea fi prevăzute cu cel puţin două zile înainte de a se produce
Cutremurele vor putea fi prevăzute cu cel puţin două zile 
înainte de a se produce În Ucraina a fost elaborat un proiect care, datorită unor sisteme, va ajuta oamenii de știintă să prevadă oscilaţiile scoarţei terestre nu cu trei minute, așa cum se întâmplă în prezent, ci cu cel puţin două zile înainte de producerea lor.
Pentru ca acest proiect să funcţioneze, este nevoie de lansarea unui satelit în vederea monitorizării modificărilor ionosferei. Faptul că ionosfera Pământului reacţionează la oscilaţii a fost descoperit la începutul anilor '90, de către un grup de cercetători ucraineni, condus de academicianul Viktor Bariahtar. Pentru a fi demarat, proiectul avea atunci nevoie 50 de milioane de dolari, însă, din cauza subfinanţării industriei spaţiale, iniţiativa a fost blocată.
"Din programul spaţial, nu primim nimic pentru această cercetare, iar de la bugetul Academiei de Știinţe obţinem anual doar șapte milioane de hrivne, bani destinaţi cercetărilor de bază" - a declarat directorul Observatorului Astronomic al Academiei Naţionale de Știinţe a Ucrainei, Iaroslav Iaţkiv. Acesta susţine că, în prezent, proiectul costă 300 de milioane dolari.
Potrivit lui Iaţkiv, UE este dispusă să ofere un ajutor financiar în acest sens, dar numai în cazul unei colaborări internaţionale a oamenilor de știinţă. "Se intenţionează ca, împreună cu Europa, să fie lansaţi trei sateliţi în ionosferă și, în afară de identificarea posibililor precursori ai cutremurelor, să fie studiată ionosfera în sine, deoarece de aceasta depinde întreaga viaţă biologică pe pământ" - a explicat Iaţkiv, menţionând că unul dintre sateliţi va fi realizat de Rusia și că Polonia, de asemenea, se va alătura proiectului.
Cercetătorul-șef al al departamentului de risc seismic de la Institutul de Geofizică de pe lângă Academa Naţională de Știinţe a Ucrainei, Tatiana ?vetkova, a remarcat faptul că Ucraina nu poate fi afectată de un cutremur de 9 grade, precum cel din Japonia. "Activitatea seismică maximă pe teritoriul ucrainean ar putea ajunge la 6 grade" - a subliniat Tatiana ?vetkova.
Autor: Money.ro
Sursa: www.money.ro  Joi, 17 Martie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu