joi, 7 aprilie 2011

Mozilla Firefox 4 vs IE9 vs Google Chrome 10, ce browser sa alegeti

 Mozilla Firefox 4 vs IE9 vs Google Chrome 10, ce browser sa alegeti
Mozilla Firefox 4 vs IE9 vs Google Chrome 10, ce browser sa alegeti Cu siguranta multi dintre voi s-au intrebat care este pana la urma cel mai bun browser de internet in utilizarea zilnica, pentru ca masinariile de marketing ale companiilor producatoare le-au "complimentat" bineinteles, spunand ca fiecare in parte este cel mai bun in momentul lansarii.
Daca pana in urma cu cativa ani singurii care contau erau Microsoft cu al lor Internet Explorer, in ultimii ani cativa competitori au venit puternic din urma intre care amintim Chrome de la Google si Firefox de la Mozilla si putem spune cu siguranta ca sunt in multe situatii peste oferta Microsoft.

 

 
Pe piata mai regasim si alte browsere precum Safari si Opera nu ne vom concentra asupra lor pentru ca nu sunt foarte bine raspandite la ora actuala, desi performantele in cazul Opera de exemplu il declara invingator intr-un numar insemnat de teste, insa mai au de recuperat in ceea ce priveste numarul de utilizatori si al “versiunilor”, de ceva vreme nemaiprimind nici un update important si mai au de lucrat si la partea de accelerare hardware fata de primii trei competitori.

 
In acest moment principala diferenta intre cele trei browsere apare la compatibilitate: daca Chrome si Firefox merg pe orice sistem de operare nu putem sa nu observam ca Internet Explorer 9 nu functioneaza decat pe sistemele de operare Vista si Windows 7 – desi aceasta este o masura legitima a Microsoft de a-si impinge utilizatorii catre noile sisteme de operare s-ar putea sa-i coste destul din cota de piata, pentru ca este cunoscut faptul ca oamenii sunt destul de imobili cand vine vorba de schimbarea sistemului de operare – asa ca decat sa schimbe Windows XP-ul in Windows 7, mai bine schimba Internet Explorerul cu Chrome sau Firefox.

 
In teste cele trei browsere sunt relativ apropiate, insa nu trebuie sa uitam ca in cateva luni vom avea noi versiuni ale Chrome si Firefox, asa ca diferenta fata de Internet Explorer se va mari cel mai probabil, spre supararea acestora din urma.

 
Testele au fost facute avand in vedere “JavaScript” si HTML5, precum si la timpul de pornire si utilizarea memoriei calculatorului – aceasta din urma fiind inca o problema majora pentru multi utilizatori care au calculatoare mai imbatranite.

 

 
SunSpider 0.9.1 il da castigator “detasat” pe Internet Explorer, desi este un test JavaScript creat chiar de Mozilla, urmat de Firefox si ultimul venit fiind Chrome.

 

 
In testul V8, versiunea 6, Google isi iau partea leului (pentru ca este un test tot JavaScript creat de ei) si ies castigatori la o diferenta aproape dubla fata de Firefox iar Internet Explorer este depasit de aproape trei ori.

 

 
In ceea ce priveste timpii de incarcare de la initializarea programului castigatori ies de aceasta data Mozilla cu Firefox, care porneste in aproximativ 15 secunde, urmati de Internet Explorer si ultimii veniti fiind Google cu Chrome. (ma gandesc ca s-a testat pe un calculator mai "special", pentru ca la toate calculatoarele pe care am lucrat Chrome versiunea 10 porneste in mai putin de 10 secunde iar Firefox stau pe aproape insa browserul lor, in versiunea 4, porneste considerabil mai greu)

 

 
La testul de utilizare a memoriei “pierzator” detasat sa-i spunem asa, este Chrome, care este foarte gurmand, insa reprezentantii companiei au declarat ca se concentreaza in mod deosebit pe acest aspect la versiunea 11, care va aparea in scurta vreme, asa ca sunt toate sansele ca aceasta ierarhie sa se schimbe, iar castigator este si la aceasta categorie Mozilla Firefox.

 
In acest moment desi sunt apropiate ca performante Mozilla Firefox 4 este castigatorul insa pana la urma, utilizarea unuia sau a altuia tine foarte mult si de afinitatile personale ale utilizatorilor, pentru ca diferente de cateva milisecunde sau de cativa mega de memorie in plus nu sunt sesizabile de utilizatorii obisnuiti.
Autor: IT Play.ro
Sursa: www.itplay.ro  Joi, 7 Aprilie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu