miercuri, 11 mai 2011

Lista alimentelor care nu expiră la data înscrisă pe ambalaj

 Lista alimentelor care nu expiră la data înscrisă pe ambalaj
Lista alimentelor care nu expiră la data înscrisă pe ambalaj Arunci la gunoi totul din frigider, chiar și dacă arată bine, dacă termenul de valabilitate a expirat? Nu ești singurul.
Multe dintre etichetele produselor pe care le cumpărăm sunt înselătoare. Majoritatea produselor sunt marcate cu "De preferinţă înainte de data:…" ceea ce înseamnă că produsul poate fi consumat și după expirare, dar nu mai are aceeași calitate, potrivit 9am.ro.
Potrivit experţilor, carnea de pui poate fi consumata chiar și la doua zile după ce termenul de valabilitate a expirat – asta cu condiţia de a-l găti foarte bine, pentru a omorâ toate bacteriile care s-ar putea aduna pe ea. Condiţia este să și arate bine, așa că aici trebuie să ne bazăm pe simţuri. Ideea este că, dacă puiul a expirat, dar încă arată și miroase foarte bine, nu are rost să îl arunci.

În cazul fructelor și legumele, datele de valabilitate sunt absolut inutile. În momentul în care fructele sau legumele nu mai sunt bune, vă veţi da seama imediat din cauza aspectului.

În unele ţari din Orient, iaurtul natural este folosit pentru păstrarea cărnii deoarece conţinutul sau de acid distruge orice bacterie. Singurul fel în care iaurtul poate fi contaminat este dacă este expus diverselor vase nespălate sau dacă îţi bagi degetele în el. Îti dai seama că nu mai e bun în momentul în care începe să mucegăiască și să își schimbe culoarea – până atunci, nu trebuie să ţii cont de termenul de valabilitate.

Dacă nu desfaci borcanul de gem, acesta poate să reziste o veșnicie. Odata deschis, acesta este valabil pâna când mucegăiește.

Pâinea. Aici lucrurile stau foarte simplu: atâta timp cât nu este mucegăită nu ai de ce să îţi faci probleme. Însă odată ce vezi urme de mucegai pe ea – la gunoi.

Și în cazul laptelui, lucrurile stau foarte simplu: Atâta timp cât laptele arată bine și are un miros și un gust bun, este perfect consumabil.

Ouăle trebuie consumate în timp de 21 de zile de la data când au fost făcute, în caz contrar există pericolul intoxicării cu salmonela. Poţi testa ouăle astfel: pui un ou într-un bol cu apă și dacă plutește însemnă că s-a stricat – dacă se scufundă înseamnă că e bun.

Brânza de orice fel: cascaval, parmezan, telemea, etc. – de obicei, în acest caz nu se ţine cont de termenul de valabilitate. Brânza va rezista chiar și o lună, dacă o ţii la frigider. Chiar dacă se întărește la suprafaţă sau își schimbă culoarea puţin, pur si simplu o cureţi și consumi ce rămâne.

Toată mâncare uscată, precum: zahărul, sarea, orezul și pastele ţin mult peste data de valabilitate și vorbim aici de ani de zile, atâta timp cât produsul este sigilat.
Autor: Realitatea
Sursa: www.realitatea.net  Miercuri, 11 Mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu