joi, 9 iunie 2011

Comparaţie: tastatura bate touchscreen-ul la scris SMS

 Comparaţie: tastatura bate touchscreen-ul la scris SMS
Comparaţie: tastatura bate touchscreen-ul la scris SMS Cei care au telefoane cu butoane scriu mesaje mai repede decât cei care au smartphone-uri sensibile la atingere. Însă, cei din urmă câștigă la navigatul pe net și la dimensiunea ecranului.
Telefoanele mobile au împărţit utilizatorii în două tabere: de o parte cei care au rămas fani declaraţi ai tastaturii și ceilalţi, tot mai mulţi, care au trecut la touchscreen. Unul dintre motivele principale pentru care unii nu vor tastură virtuală e că, după cum spun chiar ei, scriu greu mesajele text și le pot manevra cu la fel de mare ușurinţă.

Două telefoane mobile, un BlackBerry 8250 și un HTC Desire S, ambele smartphone-uri, ne-au ajutat să dezlegăm acest mit.
Am cronometrat cât de repede scrii un SMS și un e-mail pe un mobil cu tastură fizică și cât timp îţi ia pe celălalt cu touchscreen. Pe care dintre cele două poţi naviga mai ușor pe internet.

De asemenea, pentru ca testul nostru să fie cât mai corect, telefoanele au fost "butonate" de doi utilizatori care le folosesc zilnic.

La SMS-uri, Qwerty e cu 15 secunde mai rapid

Am ales un text și am început să cronometrăm cât de repede se scrie un SMS. La acest test am avut o surpriză: utilizatorul telefonului cu tastatură a terminat înaintea celui cu touchscreen.

Diferenţa de timp e considerabilă, pe tastatura virtuală, SMS-ul a fost gata în 55 de secunde, cu o întârziere de 15 secunde faţă de celălalt mobil. Aceeași diferenţă a fost înregistrată și atunci când s-a scris un e-mail. Un minut și 40 de secunde a luat pe telefonul cu taste fizice și cu 23 de secunde mai mult pe cel cu touchscreen. Precizăm, pentru cei neiniţiaţi, că această diferenţă nu are nicio legătură cu sistemul de operare sau cu puterea de procesare a datelor.

Cei care își cumpără un telefon de ultimă generaţie vor să navigheze cât mai ușor pe internet. La acest capitol, smartphone-ul cu touchscreen e învingător detașat. Cu ajutorul degetului ajungi mult mai ușor la articolele de pe site-uri, reușești să accesezi mult mai repede paginile de internet, să le mărești sau să le micșorezi. La celălalt ești dependent de butonul din mijloc pe care trebuie să-i dai click în permanenţă.

Concluzia e că atunci când navighezi pe internet, între cele două dispozitive, e o diferenţă ca între o tabletă PC și un laptop. Ignorând sistemele de operare, cam aceeași situaţie e și atunci când rulezi prin meniul telefonului. La BlackBerry depinzi de butonul din mijloc, în timp ce pe touchscreen-ul smarphone- ului HTC pui degetul direct la ţintă, pe iconiţa care te interesează.

Cine micșorează display-ul

În timp ce erau folosite am mai descoperit o diferenţă. Pe touchscreen se observă toate amprentele și trebuie să ștergi ecranul din când în când, în timp ce la BlackBerry, pentru că folosești tastatura, din punctul acesta de vedere nu ar fi nicio problemă.

Tot la diferenţe între tastaura virtuală și cea fizică punctăm și dimensiunea ecranului. Este clar că, din acest punct de vedere, smartphone-urile sensibile la atingere au un avantaj - au ecrane mai mari și sunt cu mult mai generoase în ceea ce privește imaginea. De exemplu, HTC-ul are 3,7 inci, în timp ce BlackBerry doar 2,4 inci.

PLUSURI ȘI MINUSURI

Qwerty "mănâncă" din ecran

Avantaje touchscreen

  • display-ul este mult mai mare;
  • navigatul pe internet și în meniu este mai rapid și mai ușor.
Dezavantaje touchscreen
  • rămân amprente pe ecran și trebuie șters din când în când;
  • ca să nu se zgârâie, husa devine un accesoriu indespensabil.
Avantajele tastaturii
  • mesajele și e-mailurile se scriu cu cel puţin 15 secunde mai repede decât pe un telefon sensibil la atingere.
  • nu ai grija zgârâieturilor și nici să-i ștergi mereu ecranul. Nu are nevoie neapărat de o husă care să-l protejeze.
Dezavantajele tastaturii
  • tastele, ocupă jumătate de telefon și micșorează ecranul;
  • navigatul pe internet se face mai greoi decât pe touchscreen.

Autor: Evenimentul zilei
Sursa: www.evz.ro  Joi, 9 Iunie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu