vineri, 17 iunie 2011

Foloseşte corect aparatul de aer condiţionat!

Foloseşte corect aparatul de aer condiţionat!

17 iunie 2011, 18:46 |  Autor: Alina Boghiceanu | 626 afişări
Pentru a împiedica îmbolnăvirea, jetul  de aer condiţionat  ar trebui să bată  spre tavan
Foto: Shutterstock

Pentru a împiedica îmbolnăvirea, jetul de aer condiţionat ar trebui să bată spre tavan

 
Am simţit-o cu toţii pe pielea noastră: aerul condiţionat este cel mai eficient mod de răcorire în zilele caniculare. Cu toate acestea, medicii ne sfătuiesc să folosim cu măsură sistemele de răcire a aerului, deoarece ne pot pune sănătatea în pericol.
Datele statistice arată că, în timpul verii, numărul persoanelor care răcesc creşte simţitor, iar folosirea necorespunzătoare a aparatelor de aer condiţionat stă la baza celor mai multe cazuri de îmbolnăviri. În principiu, expunerea la aerul condiţionat nu poate fi evitată, deoarece aparatele de răcire a aerului sunt instalate peste tot: în magazine, în săli de aşteptare, la serviciu, în propria locuinţă. De aceea, pentru a preveni efectele neplăcute ale aerului condiţionat, se recomandă respectarea câtorva reguli simple de folosire.


Doar 15 minute, la intervale de două ore
Durerea de cap este primul semn care îţi poate da de ştire că aerul condiţionat a stat pornit mai mult decât este recomandat. Pe parcursul zilei, aparatul de aer condiţionat ar trebui să funcţioneze în reprize de câte 15 minute, la intervale de două ore. În plus, este esenţial ca jetul de aer să nu fie îndreptat spre locurile în care îţi desfăşori activitatea sau care sunt destinate momentelor de relaxare. De exemplu, la serviciu, aerul nu trebuie să bată către birouri, iar acasă, acesta nu trebuie direcţionat către canapele, fotolii sau pat. În caz contrar, expunerea prelungită la aerul rece poate favoriza o serie de simptome, precum: durere în gât, strănut, nas înfundat şi durere de cap.
Microbii vin pe calea filtrelor
Întreţinerea aparatelor de aer condiţionat este la fel de importantă precum respectarea condiţiilor de utilizare a acestora. Problema este că o parte din microbii care cauzează infecţii respiratorii se pot răspândi în încăperi prin intermediul filtrelor aparatelor de aer condiţionat. Iar cel mai periculos dintre ei este bacteria Legionella pneumophilla, care favorizează instalarea legionelozei, o formă atipică de pneumonie. Boala se manifestă prin cefalee, dureri musculare şi abdominale, diaree, febră uşoară, tuse uscată şi senzaţie de rău general. Pentru a preveni îmbolnăvirea, ideal ar fi ca filtrele aparatelor de răcire să fie curăţate ori de câte ori este nevoie şi înlocuite de două ori pe an. Acest lucru se recomandă mai ales în clădirile de birouri, unde ne petrecem peste opt ore zilnic. De asemenea, filtrele pot „colecta" din aer şi răspândi apoi virusuri care produc conjunctivite virale şi diferiţi alergeni responsabili de exacerbarea episoadelor de rinită alergică şi crizelor de astm.
Nu trece brusc de la cald la rece!
Temperatura ideală la care ar trebui fixat aparatul de aer condiţionat este de 22 de grade Celsius, potrivit specialiştilor. Dacă acesta se va seta la temperaturi mai mici, atunci organismului îi va fi dificil să se adapteze la căldura de afară. De asemenea, în zilele caniculare, se recomandă să nu porneşti aerul condiţionat imediat ce ai intrat într-o încăpere. Trecerea bruscă de la temperaturi foarte ridicate la unele scăzute poate favoriza apariţia simptomelor de răceală.
Specialistul nostru
Dr. Magda Ciobanu
medic pneumolog Institutul „Marius Nasta"
Este foarte important ca jetul de aer să nu fie îndreptat către persoanele din încăpere, ci spre tavan. În plus, se va evita utilizarea debitelor mari ale jetului de aer, iar filtrul se va schimba conform instrucţiunilor producătorului (ca frecvenţă şi tip de filtru). Totodată, în ceea ce priveşte temperatura setată, se recomandă să nu fie diferenţe prea mari între temperatura din cameră şi cea din exterior. Este foarte important ca sistemul de răcire să fie oprit periodic, iar în acest timp camera să fie aerisită. În acest mod, poate fi prevenită uscarea excesivă a aerului. În paralel, se pot folosi soluţii sănătoase de umidificare a aerului (în vase cu apă se pun câteva picături de ulei esenţial).
Semnal
Durerea de cap este primul simptom al expunerii excesive la aerul condiţionat.
sursa; adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu