sâmbătă, 30 iulie 2011

Terapii răcoritoare pentru zile calde

Terapii răcoritoare pentru zile calde
Terapii răcoritoare pentru zile calde
Masajul cu pietre reci sau chiar cu gheaţă, dar și dușurile scoţiene ne revigorează atunci când temperaturile de afară ating niveluri caniculare. Cele mai eficiente tratamente pentru relaxare și pentru activarea circulaţiei sunt cele în cadrul cărora corpul este expus alternativ la cald și la rece.
Organismul are propriul mecanism de răcorire în zilele caniculare: transpiraţia, însoţită de antrenarea unei cantităţi mari de sânge către piele, unde se poate răci mai ușor. Dar, chiar și așa, expunerea prelungită la temperaturile ridicate ne obosește atât fizic, cât și psihic, ne copleșește.

De aceea, specialiștii ne recomandă să apelăm la terapiile SPA cu efect răcoritor, care, de altfel, sunt tot mai des folosite și de români în sezonul cald. Beneficiile acestora nu se rezumă la efectul răcoritor.

Pietre calde și reci pentru circulaţie

Terapia care folosește alternativ pietre calde și reci stimulează și relaxează, în același timp, întregul organism. Pe de o parte, pietrele calde decontractează musculatura, astfel încât dispar așa-zisele „noduri" care se formează de obicei la nivelul spatelui, în special la ceafă. Pe de altă parte, aplicarea pietrelor reci are rolul de a înlătura durerile, de a reduce inflamaţiile (în cazul mușchilor lezaţi în urma unor mișcări greșite), dar și de a stimula starea de alertă a corpului.

„Masajul cu pietre calde și reci determină mai întâi dilatarea vaselor de sânge și apoi constricţia lor, ceea ce înseamnă o adevărată gimnastică pentru corp, antrenând un flux mărit de sânge și, ca urmare, o oxigenare și o hrănire mai bună a ţesuturilor", explică specialistul estetician Luciana Stanciu, manager Eden Spa.

O altă variantă de terapie răcoritoare care presupune alternanţa cald-rece o reprezintă dușul scoţian. Acesta constă în aplicarea, mai întâi, a unor jeturi de apă din ce în ce mai caldă pe tot corpul, urmate de jeturi de apă rece. În primul rând, aceste dușuri ne menţin mintea alertă și ne ajută să ne recuperăm energia după starea de apatie pe care ne-a creat-o expunerea la temperaturile fierbinţi de afară. „Alternanţa cald-rece are un efect energizant și asupra sistemului nervos", precizează esteticiana Luciana Stanciu.

Masajul cu gheaţă alungă durerile

Aplicarea pe corp a cuburilor de gheaţă învelite într-un prosop este eficientă pentru a înlătura contracturile musculare și durerea provocată de acestea. În plus, efectul de răcorire pe care-l oferă acest tip de masaj este utilizat și în cadrul terapiilor antiaging și de tonifiere a pielii. Principalul rezultat al masajului cu gheaţă este tonifierea musculaturii și a pielii. Astfel, sânii vor fi mai fermi, la fel și mușchii fesieri.

Specialiștii spun că, în timp, și celulita se estompează cu ajutorul tratamentelor reci. Mai mult, studiile au scos la iveală că aplicarea unor surse de răcoare pe piele stimulează producerea de colagen, proteină care menţine elasticitatea și fermitatea tegumentului. Astfel, putem spune că un alt beneficiu al tratamentelor răcoritoare este estomparea ridurilor și prevenirea îmbătrânirii premature. Un avantaj al masajului cu gheaţă este că poate fi făcut și acasă.

Criosauna are și efect terapeutic

Expunerea corpului la o temperatură care scade, într-un interval de trei minute, până la minus 180 de grade Celsius poartă numele de criosaună. După cele trei minute, tonusul fizic și cel psihic se îmbunătăţesc și, în plus, crește rezistenţa organismului la durere, spun specialiștii.

Dar asta nu este tot. De fapt, criosauna se folosește mai ales pentru atenuarea durerilor articulare cauzate de bolile reumatismale și pentru refacerea musculaturii după efort.

Băi pentru picioare

După o zi de mers prin căldură, picioarele au cel mai mult de suferit. Le puteţi răcori și, în același timp, puteţi înlătura senzaţia de picioare grele, cu ajutorul unor băi cu plante. „Sunt recomandate băile de picioare cu o durată de circa zece minute, în care se adaugă uleiuri esenţiale de mentă, de eucalipt sau de rozmarin, pentru efectul răcoritor. De asemenea, aceste băi sunt reconfortante și stimulează circulaţia sângelui", spune medicul de familie Ruxandra Constantina, cu competenţă în apifitoterapie, de la Clinica Med-As.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Sambata, 30 Iulie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu