duminică, 28 august 2011

La ce mai poţi folosi sare în afară de condimentarea mâncărurilor

 La ce mai poţi folosi sare în afară de condimentarea mâncărurilor
La ce mai poţi folosi sare în afară de condimentarea mâncărurilor De mii de ani, sare a fost folosită pentru a da gust mâncărurilor. Dar știai că sarea poate fi utilizată și pentru păstrarea produselor alimentare și pentru îngrijire corporală și la curăţenie?

Sarea poate să-ţi indice dacă oul pe care îl voi folosi la mâncare este proaspăt sau nu. Puneţi două linguriţe de sare într-o cană cu apă și așezaţi în cană oul întreg. Dacă oul este proaspăt, se va scufunda. Dacă este vechi, va pluti.
Tot sare poate împiedica decolorarea fructelor. Pe lângă zeama de lămâie și oţetul, și apa cu sare poate opri decolorarea merelor și perelor . Scufundaţi merele sau perele, imediat după tăiere, în apă ușor sărată și nu-și vor schimba culoarea.
Sarea te scapă și de mirosul de ceapă și de usturoi de pe mâini. Frecă mâinile cu sare și oţet.
Un vârf de sare ajută la obţinerea într-un timp mai scurt a spumei din albușul de ou.
Împiedică apariţia mucegaiului pe brânză. Pentru a preveni apariţia mucegaiului, împachetaţi brânza într-o pânză înmuiată în apă sărată.
Sarea prelungește viaţa periuţei de dinţi. Înmoaie periuţa de dinţi în apă cu sare înainte de prima utilzare. Va rezista mai mult.
Sarea curăţă dantura. Amestecă o parte sare fină cu două părţi de bicarbonat de sodiu. Pune din amestec pe periuţa și apoi spală cu ea dinţii așa cum faci de obicei. De asemenea, amestecul dizolvat cu puţină apă poate fi folosit și pentru clătirea gurii. Împrospătează respiraţia. În cazul persoanelor care au un abces, pe lângă vizita obligatorie la stomatolog, este indicată clătirea gurii, de câteva ori pe zi, cu apă călduţă în care s-a dizolvat o linguriţă de sare.
Sare calmează durerea în urma unei înţepături de albină. Dacă te-a înţepat o albină, scoate acul , pune puţină sare pe locul în care ai fost înţepat și freacă. Durerea dispare.
Sare, tratament pentru înţepăturile de tânţar. Apa sărată ajută la calmarea mâncărimilor provocate de înţepăturile tânţarilor.
Sarea e un bun exfoliant. După baie, când piele este încă umedă, masaţi corpul cu sare uscată. Apoi clătiţi. Veţi obţine o piele fină. Sarea stimulează circulaţia.
Apa cu sare calmează durerile de gât. Amestecaţi o lingură de sare cu apă călduţă și faceţi gargară.
Sarea te scapă de furnici. Presăraţi sare pe la uși, la ferestre, prin locurile prin care furnicile pătrund în casă. Furnicilor nu le place să se plimbe pe sare.
NU turnaţi apă peste o tigaie cu ulei care arde. Puteţi pune sare. Granule de sare absorb căldura și ajută la stingerea focului.
Lumânările vor arde mai mult dacă înainte de utilizare vor fi ţinute câteva ore în apă cu sare, apoi uscate.
Sare ajută la păstrarea florilor în vază pentru mai mult timp. Un strop de sare adaugată în apă într-o vază va păstra florile proaspete mai mult timp. (Puteţi încerca, de asemenea, cu o aspirină sau un strop de zahăr. Au același efect)
Sarea topește gheaţa de pe trotoare. Presăraţi sare pe drumurile de acces pentru a împiedica formarea gheţușului. Dar nu exageraţi cu sare, căci utilizare ei poate duce la deteriorarea asfaltului și tălpilor ghetelor și cizmelor.
Sarea "îmblânzește” focul la grătar. Aruncă un pic de sare pe foc atunci când frigi produsele alimentare din care curge zeamă pentru a reduce flăcări și fumul, fără a stinge cărbunii.
Curăţaţi canalizarea de la chiuvetă și cadă. Toarnă sare amestecată cu apă fierbinte pe scurgerea de la chiuvetă căci curăţă grăsimile depuse pe ţeavă.
Ajută la curăţarea frigiderului. Un amestec de sare și apă minerală poate fi folosit pentru a distruge și a dezinfecta interiorul frigiderului, evitând astfel folosirea produselor chimice în locul în care păstraţi mâncarea.
Sare te ajută la îndepărtarea petelor de vin roșu. Dacă ai vărsat un pahar de vin roșu, pune repede pe pată puţină sare. Va absorbi vinul. După cină, pune faţa de masă la înmuiat în apă rece timp de 30 de minute, apoi spal-o.
Sare împiedică îngheţarea hainelor uscate afară iarna. Folosiţi sare la clătirea hainelor, va împiedica îngheţarea lor dacă le puneţi la uscat în aer liber.
Elimină petele de transpiraţie. Adaugă patru linguri de sare într-un litru de apă caldă și cu un burete freacă petele de transpiraţie de pe haine.
Combate mucegaiului sau petele de rugină. Umeziţi obiectele mucegăite sau ruginite cu un amestec de suc de lămâie și sare, apoi puneţi-l la soare până se albește. Apoi clătiţi-l și uscaţi-l.

Autor: Bucataria.net
Sursa: bucataria.realitatea.net  Duminica, 28 August 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu