vineri, 12 august 2011

Pregateste-ti plantele pentru urmatorul sezon

 Pregateste-ti plantele pentru urmatorul sezon
Pregateste-ti plantele pentru urmatorul sezon Mai e putin pana la venirea anotimpului romantic, cu ploi dese si strazi pline de frunze aramii. De aceea, acum este momentul oportun sa faci ordine in gradina ta, sa cureti ghivecele si sa pregatesti plantele pentru toamna. Astfel, florile tale se vor mentine verzi si vor rezista schimbarilor de temperatura de afara.
curata Copaceii
Daca ai copacei in gradina ta, afla ca trebuie sa tunzi crengutele uscate si pe cele care se incolacesc cu altele, micsorand astfel coroana lor, si sa aduni frunzele cazute la radacina. Chiar daca pe timpul friguros acest covor natural actioneaza ca un ingrasamant, se poate ca aceste frunze sa fie bolnave si sa faca rau plantelor din jur - daca ele exista. Aplica ingrasamant pentru a-i proteja de frig. Mai mult, daca nu ai un pomisor sau copacel in curte, in octombrie este momentul oportun pentru a planta unul, spun specialistii gradinari, deoarece acum pamantul este cald si ploile de toamna asigura o hidratare optima.
tunde Gazonul
Iarba din gradina ta va creste mult mai greu incepand din prima luna de toamna. Astfel, acum este bine sa o tunzi cat mai scurt si sa aplici ingrasamant special pentru gazon. In prima luna de primavara de anul viitor vei avea curtea plina de iarba verde, deasa si frumoasa!
Plantele trebuie mutate in casa
Florile tale nu vor rezista la frigul de iarna, de aceea este ideal ca de acum sa cureti ghivecele de mizerie, sa adaugi pamant si ingrasamant si sa le muti in casa sau pe un balcon inchis. Nu le pune niciodata in bucatarie sau locuri cu temperaturi oscilante sau umiditate mare. In anotimpul rece, nu uita sa stergi periodic, cel putin o data pe saptamana, praful de pe plantele din ghiveci. Foloseste un buretel de vase nou, inmuiat in apa calaie. Acest proces le lungeste viata, prin hidratare si eliminarea mizeriei daunatoare.
Flori rezistente la frig
Daca vrei sa te mai bucuri putin de frumusetea culorilor din gradina ta, afla ca unele flori pot rezista afara tot sezonul de toamna, dar nici ele nu pot face fata gerului. Deci, pana la caderea primului strat de bruma din iarna ce urmeaza, poti tine afara: crinul de toamna, crizantemele, anemonele, hortensiile, regina noptii si gladiola, toate avand rezistenta de pana la 5 grade Celsius.
De ce nu e bine sa bagi ghivecele in casa la inceputul iernii
Decembrie poate fi o luna friguroasa si atunci se pornesc caloriferele in casa. Plantele se pot ofili daca sunt mutate brusc dintr-un mediu racoros (afara), intr-unul cald (in casa, unde sunt circa 24 de grade Celsius).
Factori daunatori
Pe langa umiditate, plantele mai au si alti "dusmani": parfumurile de incapere bagate in priza, zgomotul, intunericul si curentul. Daca vrei ca ele sa reziste, nu trebuie sa le depozitezi pe holuri intunecate, in sufragerie sau langa televizoare. Spatiul ideal este pe pervazul dormitorului sau pe un balcon inchis.

Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Vineri, 12 August 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu