duminică, 23 octombrie 2011

Cinci ponturi ca să-ţi pregătești mașina pentru iarnă

 Cinci ponturi ca să-ţi pregătești mașina pentru iarnă
Cinci ponturi ca să-ţi pregătești mașina pentru iarnă
Temperaturile scăzute omoară bateria mașinii, zăpada scade aderenţa cauciucurilor pe șosea, iar sarea împăștiată pe drumuri strică vopseaua.
Majoritatea problemelor cu care se confruntă mașina în sezonul rece pot fi însă evitate doar dacă vă luaţi din timp măsuri de precauţie. Iată câteva ponturi de a trece cu bine peste iarnă:

1. Folosiţi cauciucuri de iarnă

Anvelopele de iarnă au, pe lângă ridurile speciale care ajută la antiderapaj, o compoziţie diferită faţă de cele de vară. La temperaturi scăzute, un cauciuc de vară devine rigid, iar timpul de frânare este mult mai mare chiar dacă drumul nu este acoperit cu zăpadă. De asemenea, presiunea din cauciucuri este foarte importantă pentru că aceasta garantează cel mai bun contact între șosea și cauciuc. Un set complet de cauciucuri depășește 800 de lei, iar montarea acestora costă în jur de 80 de lei.

2. Verificaţi bateria

Pe timpul iernii, bateria se descarcă mult mai repede, iar temperaturile scăzute pot reduce puterea acesteia cu până la 50%. Dacă bateria mașinii dumneavoastră este mai veche de trei ani, testaţi-o la un service autorizat. Este posibil să necesite completarea lichidului de baterie sau înlocuirea cu totul a acesteia. O baterie nouă poate ajunge și la 1.000 de lei.

3. Uleiul de motor și antigelul

Uleiurile de motor sunt vândute cu diferite grade de vâscozitate, iar iarna este bine să schimabţi uleiul cu unul mai fluid pentru că chiar dacă acesta se va răci va putea să lubrifieze corect motorul. Un litru de ulei costă în jur de 30 de lei. Amestecul ideal de antigel și apă din radiatorul mașinii ar trebui să fie 50:50, în felul acesta amestecul nu va îngheţa decât la minus 36 de grade Celsius. Un bidon de patru litri de antigel costă între 40 și 90 de lei.

4.  Verificaţi ștergătorele și lichidul de parbriz

Dacă aveţi lichid estival pentru spălarea geamurilor, trebuie să goliţi vasul pentru că, la temepraturi scăute, acesta se poate sparge și la fel și motorașele care duc lichiduil la stropitoare. Cinci litri de lichid de iarnă costă în jur de 20 de lei. De asemena, după ce aţi parcat mașina, este bine să ridicaţi ștergătoarele pentru că nu vor mai îngheţa și nu se vor lipi de parbriz.

5.  În vacanţă, nu uitaţi de lanţuri


Dacă plecaţi în vacanţă cu mașina, nu uitaţi de aveţi în portbagaj lanţurile de zăpadă, un cablu de alimentare cu curent, o lopată pentru zăpadă  și un săculeţ cu nisip.

Cifră

1.000
de lei este costul minim al echipării unei mașini pentru iarnă


Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Duminica, 23 Octombrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu