luni, 24 octombrie 2011

Cuvintele care ne mângâie sufletul

 Cuvintele care ne mângâie sufletul
Cuvintele care ne  mângâie  sufletul Rănile sufletești parcă trec mai ușor dacă sunt „oblojite” cu vorbele potrivite. Știm însă să spunem ceea ce trebuie atunci când cel de lângă noi are cu adevărat nevoie de alinare?
Sunt sigură că și tu, la fel ca și mine, ai simţit că nu-ţi găseai cele mai potrivite cuvinte pentru a-ţi consola un prieten drag sau o rudă să treacă peste un moment dificil al vieţii sale, fie divorţ, fie doliu, fie o perioadă ceva mai stresantă. Ce să faci și ce să spui în aceste situaţii delicate?
O sinceră strângere de mână poate face mai mult decât sfaturile, soluţiile ori „reţetele” cu care credem că putem să alinăm durerea cuiva. De acord, însă sunt și alte lucruri pe care adevăraţii prieteni le mai pot face în astfel de clipe!
Fii un bun confident
Nu uita că în momentele dificile, atunci când simţim că „tot Universul ni s-a schimbat”, avem nevoie de repere stabile.
De aceea, este bine să fii tu însuţi, adică prietenul pe care cel de lângă tine îl știe dintotdeauna și simplul fapt că știi să-l asculţi îi poate fi de un mare ajutor.
Este dovedit că îmbrăţișările au efect terapeutic, așadar nu fă economie de acest gest.
De asemenea, poţi găsi și modalităţi ceva mai practice de a-i fi de folos prietenului(ei), mai ales dacă suferinţa îl împiedică să-și îndeplinească ­treburile zilnice (cum ar fi în cazul unui deces în familie): dacă are copii, oferă-te să îi scoţi la joacă sau mergi la cumpărături.

Nu-i minimiza suferinţa
O durere sufletească are nevoie de un timp mai scurt sau mai lung pentru a fi vindecată. Mai ales dacă cel de lângă tine nu este pregătit să o trăiască (precum în cazul unui divorţ, de pildă), nu te grăbi să îi minimizezi durerea sufletească sau să îl judeci.
În niciun caz nu te da pe tine de exemplu: „și eu am trecut prin asta și știu cum e, ba chiar la mine a fost mai greu”.
Nu este nevoie de comparaţii în aceste momente, iar faptul că tu ai reușit să depășești situaţia nu îi este de niciun folos prietenului tău, dimpotrivă.
Evită clișee de genul: „Timpul vindecă toate rănile” sau „Bine că nu s-a întâmplat ceva mai grav”.
Când este nevoie de psiholog absolut
Sunt situaţii în care absolut nimeni nu pare să ajute o persoană să treacă peste o durere sufletească.
Atunci când observi la cel de lângă tine o tristeţe profundă, izolare, apatie și pierderea interesului pentru orice activitate, asigură-te că primește sprijin specializat (psiholog, psihiatru).
Acestea sunt câteva dintre simptomele depresiei, afecţiune care poate fi tratată prin diverse terapii (medicamentoasă, cognitiv-comportamentală, hipnoză eriksoniană).
Ce să spui și ce să nu spui cuiva care este în doliu
DA
- Îmi pare foarte rău.
- Te poţi baza pe mine pentru orice.
- Sunt alături de tine oricând ai nevoie de mine.
NU
- A plecat, însă este într-un loc mai bun acum.
- A fost dorinţa Domnului.
- Știu prin ce treci.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuiește
Lena Rusti, psiholog psihoterapeut Mentarex Consult București
Dă-i prietenului credit pentru suferinţă!
Pentru o persoană care suferă, suportul celor apropiaţi ­este foarte important. În astfel de momente, nu te aștepţi ca ­cineva să-ţi rezolve problema, dar de multe ori simţi că singur nu îi poţi face faţă.
Faptul că ai prieteni care-ţi sunt alături cu adevărat devine un lucru esenţial. A fi acolo ca prieten, a-ţi oferi ajutorul, a da prietenului tău credit pentru suferinţa sa și a-i arăta prin comportamentul tău că ești acolo pentru el este cel mai bun început.
Tot prietenii sunt cei care veghează pentru a vedea ritmul în care-ţi revii și te previn atunci când simt că te prăbușești prea mult timp sau prea profund în suferinţa ta.
Datoria lor este de a te trezi, de a te trage de mânecă pentru a te reconecta la realitate, de a te ajuta să reîncepi să socializezi, să accepţi trecutul, dar și faptul că viaţa nu s-a sfârșit pentru tine și că mai ai atât de multe resurse, lucruri de făcut și de descoperit.
INFO: S-a dovedit că ne trebuie, în medie, șase luni ca să trecem peste o durere sufletească.

Autor: Click sanatate
Sursa: www.clicksanatate.ro  Duminica, 23 Octombrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu