duminică, 23 octombrie 2011

Tot ce trebuie sa stiti despre pardoseala laminata

Tot ce trebuie sa stiti despre pardoseala laminata
Tot ce trebuie sa stiti despre pardoseala laminata Ce compozitie are pardoseala laminata, care ii este structura interna, ce grosime trebuie sa alegeti si unde o puteti monta? Raspunsuri, in articolul de mai jos.
Cum este construita pardoseala laminata?
Pardoseala laminata se compune, de obicei, din cel putin patru straturi diferite, confectionate din diverse materiale si lipite intre ele cu adeziv.
In principiu, lucrurile stau in felul urmator: peste un strat suport, de regula cel mai gros dintre toate, se adauga o pelicula decorativa, iar peste aceasta asa-numitul „Overlay”. Acesta este un strat protector special, foarte rezistent la frecare,  ignifug si usor de ingrijit. Cei mai multi producatori adauga sub stratul suport un alt strat, de carton tratat, care are rol de stabilizare a intregului si de inhibare a umiditatii. Sub acesta, unii producatori mai pun un strat fonoabsorbant, pentru amortizarea zgomotului facut de pasi.
Cum se imbina placile de parchet laminat? Sunt doua posibilitati. Prima ar fi prin lipire, dar rezulta un parchet nedemontabil, care va fi distrus in totalitate, pe intreaga suprafata a incaperii, in cazul in care o singura placa a fost deteriorata. O metoda mult mai buna este imbinarea de tip click-clack, in care doua placi se imping una intr-alta, pe muchie, si astfel devin un tot unitar. Pe piata exista mai multe tipuri de sisteme click, iar cel mai bun este sistemul Click Unilin. Desi este un sistem cu o licenta scumpa (producatorii de parchet platesc cam 1E/mp firmei care detine licenta!), acesta face toti banii!
Grosimea parchetului laminat
In ciuda parerii larg raspandite, un parchet laminat nu este cu atat mai bun, cu cat este mai gros. Rezistenta parchetului este data de stratul suport, iar un 5 mm este arhisuficient. Dimpotriva, un parchet laminat gros poate fi o dovada a faptului ca stratul suport este de proasta calitate. Un parchet subtire, dar cu un foarte bun strat de uzura este alegerea corecta! Sunt situatii in care un parchet subtire chiar se impune, de pilda in cazul renovarii unei vile vechi, in care se scoate mocheta uzata, se pastreaza dusumeaua veche si se doreste si o pardoseala noua, dar fara taierea usilor.
Unde poate fi montata pardoseala laminata?
Oriunde, cu exceptia spatiilor umede. Umezeala este cel mai mare dusman al parchetului laminat: daca un panou s-a umflat, tot ce se mai poate face este sa fie inlocuit. Unii producatori au inclus in componenta laminatului si folii anti-apa, astfel incat produsul final poate fi rezistent 100% la umezeala si apa. Totusi, acestea sunt foarte scumpe, e posibil ca investitia sa fie nerentabila. Oricum, insa, ganditi-va de cinci ori, inainte de a accepta parchet laminat in baie!

Autor: Casamea.ro
Sursa: www.casamea.ro  Duminica, 23 Octombrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu