miercuri, 16 noiembrie 2011

Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet
Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet Operatorii telecom trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali, până la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marţi, președintele autorităţii de reglementare din domeniu ANCOM, Cătălin Marinescu, relatează Mediafax.
"De asemenea, până la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligaţia de a publica pe propria pagină web o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate. În ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul «Aplicaţie online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet». Pentru a verifica respectarea acestor obligaţii, ANCOM va desfășura o amplă campanie de monitorizare în trimestrele II și III ale anului viitor", a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu.
El a adăugat că, în a doua jumătate a anului 2012, ANCOM își propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe TV, aplicabili în relaţia cu utilizatorii finali, și să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligaţiei de a-și informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicaţii pe care le furnizează.
Marinescu a spus că un punct important al planului de acţiuni al ANCOM pentru 2012 este proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii, aflat în prezent la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor pentru avizare.
"Proiectul de lege stabilește în sarcina ANCOM o serie de atribuţii precum inventarierea reţelelor și infrastructurii asociate, crearea și punerea la dispoziţia publicului pe pagina de Internet a unei baze de date care să mapeze elementele de infrastructură de pe teritoriul României și să includă condiţiile de acces pe proprietatea publică. În plus, instituţia trebuie să elaboreze un contract-standard de acces pe proprietatea privată, să controleze și să monitorizeze obligaţiile ce revin instituţiilor publice prin prisma noilor prevederi legale", a mai spus șeful ANCOM.
El a adăugat că un proiect pilot privind inventarierea reţelelor și infrastructurii asociate va fi lansat în judeţul Brașov.
Referitor la evoluţia pieţei serviciilor de retransmisie a programelor TV, Marinescu a spus că, în primele șase luni, datele preliminare arată o stagnare atât în privinţa numărului total de abonaţi, cât și ca penetrare.
"Defalcat, s-a înregistrat o scădere a serviciilor de retransmisie prin satelit (DTH) și o creștere a numărului de abonaţi prin cablu. Mai multe informaţii vor fi cuprinse în raportul final de date statistice privind piaţa de comunicaţii din România, care va fi publicat la începutul lunii decembrie", a încheiat Marinescu.
Prezent la eveniment, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat că speră ca proiectul de lege privind infrastructura reţelelor de comunicaţii să fie adoptat în cel mult două luni.
"Acest proiect de act normativ este foarte important pentru industria de profil. De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind trecerea la televiziunea digitală va fi prezentat în Parlament în cel mai scurt timp, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanţelor Publice", a spus Vreme.
El a adăugat că, în 2012, va fi semnat contractul de finanţare din fonduri europene a reţelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni.
Anterior, Vreme a declarat că semnarea contractului de finanţare va avea loc în această lună.
Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obţinută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naţionale de broadband, care urmărește ca toată populaţia ţării să aiba acces la servicii de internet în bandă largă până în 2013.

Autor: Gandul.info
Sursa: www.gandul.info  Miercuri, 16 Noiembrie 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu