sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Cum îţi îngrijești plantele iarna

 Cum îţi îngrijești plantele iarna
Cum îţi îngrijești plantele iarna Vrei ca plantele tale de apartament să fie frumoase și iarna? În anotipul rece, acestea trebuie ţinute în condiţii speciale. Inginerul horticultor Dana Vlad, de la Administraţia Lacuri, Parcuri și Agrement București, ne dă câteva sfaturi despre cum trebuie să-ţi îngrijești ghivecele cu flori pentru a nu suferi din cauza frigului
    Amplasează plantele în zonele cele mai bine luminate (lângă ferestrele cu orientare spre est, sud sau sud-est și, după caz, să compensezi cu lumină artificială).
    Plantele trebuie îngrijite și aranjate astfel încât să nu existe frunze sau lăstari uscaţi. Este bine să le îndepărtezi cu ajutorul degetelor.
    Plantele se udă săptămânal, lăsând să se usuce pământul între două udări.
    La plantele suculente (gen aloe vera), udarea se face o dată la câteva săptămâni. Cactușii nu se udă din noiembrie până la sfârșitul lui februarie.
    Cele mai multe din plantele de apartament cresc mai bine atunci când au frunzele umede. Pulverizează apă pe frunzele lor o dată la câteva zile.
    Amplasează printre ghivece vase cu apă, astfel încât prin evaporare să se crească umiditatea relativă a aerului.
    Protejează-ţi plantele de apartament de orice sursă de căldură: calorifere, aer condiţionat, sobe și chiar geamuri. Nu e bine ca planta să stea în apropierea ferestrei, ea fiind supusă unor factori negativi: frigul de afară și căldura din casă. Temperatura trebuie să fie constantă, de aceea plantele trebuie așezate cât mai departe de sursele de căldură.
    În perioada de iarnă, nu e recomandată fertilizarea. E de preferat ca plantele să fie ţinute cât mai mult pe balcon, iar dacă temperatura nu scade sub 10 grade Celsius, atunci este recomandat să nu le aduci în casă. Cu cât plantele tale vor fi introduse mai târziu în apartament, cu atât va fi mai bine pentru ele.
    Căldura trebuie corelată cu cantitatea de lumină, și cum iarna aceasta e redusă, și temperatura trebuie scăzută. Majoritatea plantelor se vor simţi bine la o temperatură situată între 10 și 15 grade Celsius.

Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Sambata, 21 Ianuarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu