vineri, 20 ianuarie 2012

Sigur nu știaţi: amenzile pe roviniete, nule în lipsa semnăturii

Sigur nu știaţi: amenzile pe roviniete, nule în lipsa semnăturii
Sigur nu știaţi: amenzile pe roviniete, nule în lipsa semnăturii Judecătorii anulează amenzile pentru că procesele-verbale au semnătura electronică a CNADNR și nu semnătură olografă. În legea din 2001, nimeni nu se gândise la noile cuceriri ale știinţei.

Un nou fenomen se propagă în instanţele din România: anularea amenzilor pentru neplata rovinietei, motivul fiind că procesele-verbale trimise prin poștă nu sunt semnate. Găselniţa a apărut în ultimele săptămâni, fiind folosită de câţiva avocaţi din Cluj, iar judecătorii încep să anuleze pe bandă rulantă aceste amenzi. Încă o dată, niște juriști isteţi speculează o mică scăpare a legii.

Amenzile sunt generate automat, printate și trimise prin poștă având semnătură electronică. Însă legea spune că documentele pe hârtie trebuie să aibă semnătură olografă. Cealaltă este valabilă doar pentru actele în format electronic.
Amenzi usturătoare pentru lipsa rovinietei
În ultimele luni, mii de români care nu și-au cumpărat rovinieta pentru a putea circula pe drumurile publice au primit acasă procese-verbale de sancţionare emise de Compania Naţională de Autostrăzi și Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Amenzile sunt usturătoare, între 250 și 500 de lei, la care se adaugă un tarif de despăgubire de 28 de euro (118 lei).
CNADNR identifică numerele de înmatriculare ale mașinilor și le compară cu cele din baza de date naţională, unde sunt identificaţi cei care n-au plătit rovinieta.
Avocaţii celor care contestă amenzile în Justiţie au sesizat că pot invoca lipsa unei semnături oficiale pe fiecare proces verbal în parte. Din cauza numărului mare de amenzi aplicate, acestea sunt tipărite și ștampilate de Centrul pentru Studii Tehnice Rutiere, nemaifiind semnate.
Nimeni nu s-a gândit în 2001 la semnătura electronică
Există însă o prevedere în Ordonanţa 2/2001, privind regimul de aplicare a contravenţiilor pe teritoriul României, care obligă semnarea acestor procese-verbale, sub sanţiunea nulităţii absolute. Oficialii CNADNR susţin că documentele sunt valabile pentru că au semnătura electronică a agentului constatator. Aici intervine o altă lege (445/2001) care spune, pe scurt, că "înscrisul în formă electronică este destinat pentru a fi citit prin intermediul unui program informatic". Aici e hiba: șoferii prinși fără rovinietă spun că amenzile le primesc pe hârtie și nu "printr-un program informatic".
Gafa ar putea fi speculată în întregul sistem judiciar pentru că, în 2001, când s-a publicat Ordonanţa privind regimul contravenţiilor în România nimeni n-a prevăzut posibilitatea folosirii semnăturii electronice, aceasta nefiind inclusă în textul legii. În acest moment, la Cluj, sunt zeci de amenzi anulate tocmai din acest motiv.
Norocoșii care au obţinut anularea în instanţă
Judecătorii pretind în instanţă ca procesul-verbal de contravenţie să conţină obligatoriu o serie de date legate de instituţia care l-a emis, sancţiunea aplicată, numele și prenumele agentului constatator și semnătura acestuia. Dacă lipsește un singur element, conform Ordonanţei 2/2001, procesul-verbal este nul de drept (conform articolului 17). Judecătorii au început să dea dreptate contestatarilor.
"Analizând textul proceselor verbale de constatare și sancţionare a contra venţiei, adresate de CNADNR, se constată cu ușurinţă că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipsește cu desăvârșire, ceea ce antrenează automat sancţiunea nulităţii absolute", se arată într-unul de la Judecătoria Cluj Napoca.
De exemplu, un clujean norocos este Ioan Cornea, care a fost susprins de camerele companiei de drumuri în localitatea Gilău, judeţul Cluj, circulând fără rovinietă. Și în cazul acestuia procesul verbal nu a fost semnat. În cazul lui Cornea, judecătorul a decis că procesul verbal este lovit de nulitate absolută deoarece nu cuprinde printre altele și semnătura agentului constatator. Și astfel Ioan Cornea a câștigat procesul.
"Se constată că semnătura agentului constator ce atrage nulitatea procesului verbal lipsește cu desăvârșire.“
JUDECĂTORIA CLUJ NAPOCA, pasaj din sentinţa prin care o amendă a fost anulată

Autor: Evenimentul Zilei
Sursa: www.evz.ro  Vineri, 20 Ianuarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu