luni, 13 februarie 2012

PERICOL pe Facebook și Twitter. Virusul de Valentine's Day. VEZI cum te ferești

 PERICOL pe Facebook și Twitter. Virusul de Valentine's Day. VEZI cum te ferești
PERICOL pe Facebook și Twitter. Virusul de Valentine's Day. VEZI cum te ferești Răufăcătorii folosesc Valentine's Day (14 februarie) pentru a răspândi software rău intenţionat (așa-numitul malware). Acesta este un software proiectat intenţionat pentru deteriorarea unui computer sau infiltrarea în el.

Malware-ul ce folosește ca momeală evenimente precum Valentine's Day, Crăciun sau Halloween pentru utilizatori și infectează calculatoarele este deja bine cunoscut de către cei din domeniul IT, informează Panda Security într-un comunicat de presă.
Din nou, în acest an nu va fi nici o surpriză când vom vedea numeroase mesaje  circulând și linkuri de download cu felicitări romantice, imagini video, idei de cadouri sau mesaje pe Facebook și Twitter legate de Valentine's Day.
Infractorii cibernetici exploatează toate canalele pe care le au la dispoziţie, cum ar fi Facebook, Twitter sau Google , având astfel  acces la milioane de utilizatori care folosesc aceste reţele sociale.  Aceste oferte  au devenit foarte  populare  printre utilizatorii de reţele de socializare  pentru răspândirea malware-ului prin  e-mail.
Un nou atac pe Facebook a fost recent descoperit. Acesta se folosește de  postările  utilizatorilor pentru a se răspândi. Un mesaj aparent inofensiv invită utilizatorii să instaleze tema „Ziua Indrăgostiţilor” pe Facebook. Cu toate acestea, în cazul în care utilizatorul dă click pe postarea respectivă este redirecţionat către o pagina în care i se solicită să instaleze  tema.
Acesta este momentul în care se  instalează un fișier malware, care, odată rulat, afisează anunţuri de la alte site-uri.
Iată  o colecţie cu campanii de tip malware cu tematica  Valentine's Day detectate de PandaLabs, laboratorul anti-malware al Panda Security, în ultimii ani:
Waledac.C: Acest vierme raspandit prin e-mail incearca  sa para o felicitare.  E-mail-ul include un link de download al felicitarii. Cu toate acestea, in cazul în care utilizatorul a dat clic pe link-ul respectiv si a acceptat descarcarea fisierului, ulterior acesta a permis unui vierme Waledac.C patrunderea in computerul personal. Dupa ce a infectat computerul, viermele foloseste e-mail-ul utilizatorului afectat   pentru a trimite spam.
I Love.exe you: Aceasta a fost un  RAT (Remote Access Trojan), care a permis atacatorilor accesul  la computerul victimei si astfel la toate informatiile lor personale.Troianul  a permis creatorul virusului accesul de la distanta la  computere, furand  parolele dar  si permitand gestionarea fisierelor.
Nuwar.OL: Acest vierme s-a raspandit in mesajele de e-mail cu subiecte precum "Te iubesc atat de mult", "In inima mea" sau "Esti în visele mele".Textul de e-mail a inclus un link catre un site care a descarcat codul malitios. Pagina a fost foarte simpla si arata ca o felicitare romantica cu o inima mare roz. După ce a infectat un computer, viermele a trimis o cantitate mare de email-uri, ingreunand astfel  reţele dar si  micsorand viteza de lucru a  calculatoarelor.
Valentin.E: Acest vierme s-a raspandit prin e-mail in mesaje cu subiecte precum "Iata dragostea adevarata" sau "Dragoste sincera", si un fisier atasat denumit "friends4u". Daca utilizatorul ţinta a deschis fisierul, o copie a viermelui a fost descarcata imediat.  Apoi, viermele a trimis e-mailuri cu copii ale sale din calculatorul infectat pentru a se raspandi si a infecta cat mai multi utilizatori.
Storm Worm: Acest vierme se raspandeste tot datorita unui   e-mail prin folosirea unor  momeli, iar una dintre ele a exploatat  Ziua Indragostitilor. Daca utilizatorul vizat a dat  clic pe link-ul din  e-mail, o pagina web a fost afisat în timp ce Viermele era  descarcat undeva in fundal.
Sfaturi:
Nu deschideti e-mailuri sau mesaje primite de pe retelele de socializare de la necunoscuti.
Nu dati clic pe link-uri incluse in mesaje e-mail,  chiar daca acestea pot proveni din surse ce par a fi de incredere. Este mai bine sa tastati URL-ul direct in browser. Aceasta regula se aplica la mesajele primite de la  orice client de mail,  precum si celor venite de pe  Facebook, Twitter, sau alte retele de socializare  ori  aplicatii de mesagerie, etc.  Daca  dati  click  pe orice astfel de legaturi, sa aruncati  o privire atenta la pagina pe care ajungeti. Daca nu o  recunoasteti,  inchideti browser-ul.
Nu rulati  fisiere atasate, care provin din surse necunoscute. Mai ales în aceste zile, fiti atenti la  fisierele care se pretind a fi felicitari de Ziua Indragostitilor, video romantice, etc
Chiar daca  pagina pare legitima, dar cere sa descarcati ceva, ar trebui sa vi se para  suspicios si nu acceptati  descarcarea. In cazul in care chiar vreti  sa descarcati sau sa instalati orice tip de fisier executabil si veti începe sa vedeti mesaje  neobisnuite pe computer,  probabil ati fost infectat cu malware.
Daca  faceti  cumparaturi online, tastati adresa de magazin in browser, mai degraba decat sa mergeti prin orice link-uri care v-au fost trimise. Cumparati online doar de pe site-uri care au o reputatie solida si ofera siguranta tranzactiilor prin criptarea  tuturor  informatiilor  care sunt introduse in pagina.
Nu utilizati  calculatoare   publice  sau unele  care folosesc o conexiune WiFi nesecurizata  pentru a face tranzactii sau operatiuni care necesita  introducerea de  parole sau alte detalii personale
Sa aveti  instalata o solutie de securitate eficienta, capabila sa detecteze atat  tulpini cunoscute dar si  malware de tip nou.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net  Vineri, 10 Februarie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu