vineri, 25 mai 2012

Sfaturi ANPC: cum sa ne ferim de otravurile cosmetice

Sfaturi ANPC: cum sa ne ferim de otravurile cosmetice
Sfaturi ANPC: cum sa ne ferim de otravurile cosmetice
Lapte demachiant sau ruj cu miros rânced, gel de baie și șampon pentru copii care irită pielea sau ochii, creme expirate, contrafăcute, loţiuni de plajă cu factor de protecţie măsluit : acestea sunt doar câteva dintre “atentatele” la sănătatea cumpărătorilor sesizate la Protecţia Consumatorilor. Inspectorii ANPC au explicat, pentru “ring”, cum să ne “ferim pielea” de cosmeticele toxice.

Substanţele din cosmeticele pe care le folosim sunt absorbite prin piele, de unde ajung direct în sânge. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor și ale produselor de îngrijire corporală sunt toxice și au efecte dezastruoase asupra sănătăţii. Astfel, e important să fim atenţi la ce cumpărăm. Într-o primă etapă, spun inspectorii de la Protecţia Consumatorilor, este suficient să citim eticheta, să cumpărăm produse numai din magazine care eliberează bon de casă, să verificăm termenul de valabilitate și să examinăm ambalajul dacă suspectăm că produsul este contrafăcut.

Rujuri și farduri cu metale grele
Sunt însă cazuri în care aceste măsuri minime de precauţie nu ne feresc de surprize neplăcute. Aceasta pentru că substanţele sau concentraţiile ingredientelor care intră în componenţa cosmeticelor nu corespund cu cele trecute pe etichetă. Sunt „atentate” la sănătatea cumpărătorului care nu ies la iveală decât la laborator. Spre exemplu, în cursul celor trei controale tematice pe care le-a făcut ANPC anul trecut, s-au descoperit cosmetice ce conţin metale grele interzise, cum ar fi plumbul, arseniul și cromul, sau paste de dinţi cu un conţinut de peroxid de hidrogen peste cel admis de lege (0,1%): “Am mai depistat produse cosmetice care se comercializau fără ca producătorul sau importatorul să fi întocmit dosarele acestora”, au explicat, pentru “ring”, specialiștii ANPC, “deci fără dovezi - investigaţii/date existente privind evaluarea siguranţei pentru sănătatea umană, microbiologia pentru materiile prime și produsul finit sau efectele nedorite pentru sănătatea umană”.

Atenţie la produsele bio
În ultima vreme, piaţa cosmeticelor bio sau organice a început să crească tocmai datorită atenţiei sporite pe care o acordă femeile produselor pe care le pun pe piele. Însă nu întotdeauna eticheta corespunde cu realitatea. În primul rând, spun inspectorii ANPC, produsele bio trebuie să fie notificate la Ministerul Sănătăţii în România sau în statul de provenienţă al producătorului. Sigla “100% organic” este singura menţiune care garantează că produsul e în totalitate natural. Aceste cosmetice mai au ceva în comun cu cele tradiţionale: sunt făcute pentru anumite nevoi, tipuri de piele sau preferinţe, așa că trebuie examinat cu atenţie prospectul sau catalogul. Un alt indiciu important este termenul de garanţie: cosmeticele organice nu au conservanţi, deci producătorul trebuie să precizeze că pot fi folosite în maximum două-trei luni de la deschiderea ambalajului.

Cele mai toxice ingrediente din cosmetice

•Parafina: este o umplutură ieftină care blochează porii și împiedică eliminarea toxinelor. Provoacă alergii, iritaţii, inflamaţii, acnee.
•Parabenii: sunt conservanţi care cresc riscul de cancer. Prelungesc durata de valabilitate a produsului.
•Aluminiul: e prezent în special în deodorante pentru axilă și, odată absorbit în piele, crește riscul de cancer sau Alzheimer.
•Alcool isopropilic: deshidratează și îmbătrânește pielea.
•Bisfenol: induce diabet și boli de inimă.
•DEA, TEA, MEA: duce la cancer.
•Parfumurile sintetice conţin neurotoxine. Adică omoară neuronii.
•Propilenglicol: îmbătrânește pielea, provoacă probleme ale ficatului, iritaţii, deshidratare. Se absoarbe prin piele.

2,5 milioane de lei este cuantumul amenzilor aplicate, anul trecut, de ANPC în domeniul produselor cosmetice.


Autor: Ziarul Ring
Sursa: www.ziarulring.ro  Luni, 14 Mai 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu