vineri, 25 mai 2012

Yahoo Axis - ce ştie să facă noul web browser de la Yahoo


Yahoo Axis - ce ştie să facă noul web browser de la Yahoo

Yahoo Axis - ce ştie să facă noul web browser de la Yahoo

24 mai 2012 | 15:22 Aurelian Mihai Comentarii 0
Yahoo Axis este un web browser pentru dispozitive Apple iOS şi componentă plugin pentru web browsere desktop, menită să aducă funcţii suplimentare şi acces la o versiune îmbunătăţită a motorului de căutare Yahoo Search.
În versiunea pentru dispozitive mobile, Yahoo Axis este disponibil momentan doar pentru tablete şi telefoane cu sistem de operare iOS. Din motive lesne de înţeles, Google nu este tocmai dispus să-şi ajute competitorul său direct, venit să-i conteste supremaţia în domeniul motoarelor de căutare. Prin urmare, versiunea pentru dispozitive Android a Yahoo Axis Web Browser se va lăsa ceva timp aşteptată, chiar dacă plugin-ul pentru Google Chrome este deja funcţional.
Potrivit lui Ethan Batraski, şeful grupului Search Innovation din cadrul Yahoo, Axis este bazat pe un design creat cu scopul de a scurta etapele procesului de căutare, vizionare a rezultatelor şi accesarea website-ului conţinând informaţiile dorite. Cu Axis, după introducerea termenilor de căutare utilizatorul poate ajunge direct la pagina dorită, sărind peste etapa mare consumatoare de timp a răsfoirii listelor cu rezultate, conţinând link-uri către diverse website-uri.
Chiar dacă descrierea dată de Yahoo sună foarte bine, Axis nu ne scuteşte complet de etapa alegerii informaţiei dorite din lista cu rezultate. Axis oferă însă o modalitate mai bună de a sări între lista cu rezultate şi paginile web pe care intenţionăm să le vizităm. Putem salva bookmark-uri cu paginile preferate, dar şi liste cu paginile pe care intenţionăm să le citim mai târziu. Per total, conceptul funcţionează foarte bine, iar noul browser ar putea ajuta Yahoo să-şi promoveze într-un mod agresiv propriile servicii de căutare.
Iniţiativa creării unui astfel de web browser poate avea puternice implicaţii financiare pentru companie. În prezent, divizia Yahoo Search generează venituri în valoare de peste un miliard de dolari anual, obţinute prin inserarea de mesaje publicitare în paginile cu rezultate.
Totuşi, cu Axis nu mai avem pagini cu rezultate în sensul clasic. În schimb, în cel puţin 80% din cazuri căutările returnează o listă orizontală cu miniaturi reprezentând website-urile vizate, restul fiind miniaturi cu text afişat ca şi rezultate. Prin inspectarea vizuală a acestor miniaturi este relativ uşor să ne dăm seama care website prezintă mai mult interes, după care dăm pur şi simplu click pe miniatură pentru a ajunge la pagina dorită. Pentru a reveni la lista de miniaturi şi inspecta alte rezultate, nu trebuie decât să tragem pagina din partea superioară a ecranului, folosind interfaţa touch a tabletei sau telefonului. Pentru a derula înainte/înapoi în lista cu rezultate, direct din pagina în care ne aflăm, nu trebuie decât să tragem degetul spre stânga sau dreapta, fără a mai trece efectiv prin lista cu rezultate.
Acestea fiind spuse, lista cu rezultate există încă, dar modul de prezentare este foarte diferit faţă de ce oferă în prezent Google, iar modul ingenios în care a fost integrată cu browser-ul Axis facilitează o experienţă confortabilă în ansamblu. Pentru moment, listele cu rezultate nu conţin reclame, dar asta se va schimba cu siguranţă după ce Axis va câştiga un număr mai are de adepţi.
Cât despre extensia pentru browsere desktop, aceasta aduce o funcţionalitate similară web browser-ului pentru dispozitive mobile, chiar dacă la o primă impresie pare mai degrabă un accesoriu pentru cei care folosesc versiunea mobilă, menit să ţină sincronizate lista de tab-uri şi istoricul de navigare.
Cu interfaţa aleasă, Yahoo Axis străluceşte cel mai bine pe tabletă, unde sistemul de miniaturi şi navigarea prin gesturi ating eficienţă maximă.
Pe tableta iPad, Axis este un web browser foarte reuşit şi cu avantaje evidente când vine vorba de folosirea funcţiei de căutare.
Chiar dacă dispozitivele iOS vin la pachet cu web browser-ul Safari, noul produs pare să se bucure de sprijinul Apple, compania neavând oricum foarte multe resurse de investit în web browser-ul propriu. De altfel, Yahoo a creat Axis pe fundaţiile Webkit, astfel că performanţele la randarea paginilor web sunt la un nivel comparabil cu Apple Safari.
Totuşi, Apple nu oferă un mediu complet deschis pentru web browsere alternative, neoferind posibilitatea de a seta alt browser implicit în afară de Safari. Situaţia s-ar putea schimba destul de curând, în caz contrar Apple riscând să aibă de furcă cu noi procese antitrust, de amploarea celor prin care a trecut şi Microsoft în urmă cu nu foarte mult timp.
Chiar dacă nu va ajunge prea curând la faima de care se bucură în prezent Google Chrome sau Mozilla Firefox, Yahoo Axis se prezintă drept un competitor credibil şi cu mult potenţial de dezvoltare în lumea tabletelor, telefoane inteligente şi alte categorii de dispozitive mobile.
Sursa: Yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu