miercuri, 27 iunie 2012

 La ce trebuie sa avem grija cand mergem la strand. Ce boli putem lua de la piscina
La ce trebuie sa avem grija cand mergem la strand. Ce boli putem lua de la piscina Vara, strandurile si piscinele sunt o alternativa tentanta atunci cand nu ne putem permite o vacanta la mare. Chiar daca expunerea la soare in doze rezonabile si miscarea ne fac bine, exista multe pericole care ne pot afecta starea de sanatate si buna dispozitie. Bolile care se pot transmite prin intermediul apei de la bazin nu sunt deloc putine si nici usor de tratat. Acestea pot fi evitate daca ne luam cateva precautii.
Atentie la ochi
Una dintre cele mai frecvente afectiuni pe care le putem contracta la bazinul de inot este conjunctivita. In limbaj medical, aceasta consta intr-o inflamatie sau o infectie a conjunctivei, acea membrana transparenta care captuseste pleoapa pe interior si protejeaza globul ocular. In urma inflamatiei, micile vase de sange care iriga aceasta membrana se umfla, de unde si roseata, semnul distinctiv al acestei boli. Aceasta boala este contagioasa, putand fi transmisa atat de la un ochi la altul, cat si de la o persoana la alta. Pentru a preveni aceasta neplacere, alege cu grija piscina pe care o frecventezi, cu atat mai mult daca vrei sa mergi si cu copiii. Daca observi persoane care deja au fost infectate (iti dai seama dupa ochii rosii), mai bine te multumesti doar sa stai la plaja. Ochelarii de inot sunt de asemenea o idee buna.

Au! Ma dor urechile
Un alt risc atunci cand ne scaldam in piscina este imbolnavirea urechilor. Neplacerile precum otita sau, in limbajul popular, ?urechea inotatorului" sunt cauzate de excesul de apa din canalul auricular si de o serie de bacterii prezente in apa nu tocmai curata a bazinelor de la strand. Aceasta debuteaza cu senzatia de mancarime, durere si iritarea canalului auricular. Ulterior, pot aparea complicatii cum ar fi durerea intensa, senzatia de presiune, aparitia unei secretii locale si chiar scaderea temporara a auzului. Ca masuri de precautie se recomanda casca de inot, scuturarea urechilor la iesirea din piscina si uscarea acestora cu un prosop. Betisoarele de urechi nu se recomanda, intrucat pot avea un efect iritant.
Riscul apei contaminate
Deoarece involuntar inghitim apa contaminata cu diverse bacterii sau substante toxice utilizate tocmai pentru dezinfectarea bazinului, riscam sa contractam tot felul de boli transmisibile destul de serioase, informeaza sfatulmedicului.ro. Shigeloza sau dizenteria bacilara consta intr-o infectie care provoaca simptome precum febra, varsaturi, greata, crampe si diaree, cauzate de bacteria Shigella. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin scaune cu sange si mucus. Shigella poate aparea ca urmare a ingestiei de alimente sau apa contaminate. Infectia cu Escherichia coli afecteaza organismul provocand diaree care alterneaza cu scaune normale, aspectul lor putand varia de la scaune fara urme de sange pana la scaune intens hemoragice. Transmiterea bolii se face fie prin consumul apei contaminate fie prin inotul in apa infestata. Acestea sunt doar cateva exemple din larga varietate de boli infectioase pe care le riscam prin ingerarea apei infestate.

Bolile de piele
Desi sunt folosite pentru a face apa bazinului cat mai sigura, substantele dezinfectante folosite in exces pot provoca, de exemplu, aparitia dermatitei de contact. Simptome: pielea se inroseste, apare senzatia constanta de mancarime, iar apoi se pot forma si fisuri la nivelul epidermei sau chiar rani profunde. Aceasta afectiune mai poate fi starnita si de ingredientele din produsele cosmetice: anumite sapunuri dure, coloranti sau parfumuri. Prin urmare, trebuie sa folosesti produse de protectie solara de calitate.

Poarta mereu papuci!
Deseori neglijate, picioarele si in special talpile sunt foarte expuse atunci cand mergem la piscina. Apa caduta de langa bazin gazduieste o serie de bacterii extrem de periculoase. Mai mult, daca alte persoane poarta in incinta bazinului incaltamintea de strada, imagineaza-ti doar ce microbi pot aduce de afara. In plus, materii fecale microscopice si urme de urina de la toaleta din incinta strandului pot infecta foarte usor talpile expuse si neprotejate. De exemplu, o afectiune extrem de suparatoare care poate fi luata de la bazin este dermatofitia piciorului, care face pielea sa se descuameze si sa miroasa urat.

Autor: Cancan
Sursa: www.cancan.ro  Joi, 21 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu