joi, 28 iunie 2012

Ei pot afla despre tine și ceea ce nu vrei să știe. Cum te ascunzi PE INTERNET

 Ei pot afla despre tine și ceea ce nu vrei să știe. Cum te ascunzi PE INTERNET
Ei pot afla despre tine și ceea ce nu vrei să știe. Cum te ascunzi PE INTERNET
Probabil că cea mai mare îngrijorare pentru noi atunci când vine vorba de prezenţa pe internet este faptul că datele noastre.
Nu demult, a intrat în vigoare și legea 82/2012 pentru păstrarea datelor de trafic, care merge pe o idee cât se poate de simplă: nu contează că nu aţi făcut până acum o infracţiune, important este că puteţi face una.

Mai mult, Facebook și Google "se agită" tot mai mult să găsească metode și tehnici care să le permită aflarea a cât mai multe date despre tine, ceea ce alimentează și mai mult temerile privind utilizarea datelor care ne privesc.

Cei de la wired.com au realizat un material prin care cei mai necunoscători într-ale internetului își pot ascunde datele atunci când navighează pe internet. Desigur că există tehnici mult mai avansate, cunoscute de specialiști în criptare, precum PGP sau servere de tip ToR.

Articolul celor de la wired.com pleacă de la un lucru simplu: un aspect din anonimitatea pe internet este ascunderea IP-ului.

Dacă vreţi să fiţi invizibili pe internet, vă puteţi pune întreaga activitate din reţeaua world wide web în spatele unui proxy. Acest lucru înseamnă că IP-ul este pus într-o adresă virtuală care face să apară că respectiva conexiune pe care o aveţi este realizată în orice alt loc din lume, precum China sau Brazilia.

Serverele proxy sunt servere publice, disponibile pe internet, care pot fi găsite chiar cu ajutorul Google, unde puteţi da o căutare simplă după "proxy list". Veţi găsi un site în genul acestuia: proxy-list.org.

Nu trebuie să faceţi setări avansate privind configurările SSL sau aspecte ce ţin de porturi, dacă nu le știţi. Important este să excludeţi proxy-urile transparente (la type), iar la lista ţărilor, puteţi alege orice.

În funcţie de nevoi, puteţi pune un singur browser sub proxy sau întreg calculatorul.

Dacă folosiţi browserul Mozilla Firefox, puteţi folosi lista de adrese proxy care vi s-a dat de pe site mergând în meniul browserului la Options, după care Advanced, apoi Network și apoi Connection. Aici selectaţi opţiunea de a configura manual psetările proxy. Aici trebuie să introduceţi una din adresele primite, care sunt de formaul "555.55.55.555:8080", bifaţi opţiunea "use the proxy for all protocols" și salvaţi noile setări.

În ceea ce privește legea 82, experţii în IT consideră că este bine ca utilizatorii să folosească servicii de e-mail ale Yahoo sau Google, pentru că în cazul acestora nu există obligaţia de păstrare a datelor de trafic, iar dacă vreţi să aveţi și convorbiri telefonice confidenţiale, să mergeţi în direcţia serviciilor de tip VoIP (Voice over IP) precum Skype sau Yahoo Messenger.


Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Miercuri, 27 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu