miercuri, 13 iunie 2012

Vacanţa ideală, petrecută în baia personală

Vacanţa ideală, petrecută în baia personală
Vacanţa ideală, petrecută în baia personală
Într-o eră a interconectivităţii permanente, în puţine locuri poţi scăpa de valurile de apeluri, e-mailuri și SMS-uri. Cadrul perfect pentru „detoxifierea“ de mediul digital poate fi chiar baia locuinţei
Până de curând, ideea de baie ideală presupunea măcar montarea unui televizor deasupra căzii, dacă nu și acces la telefon și calculator. Dar evoluţia fără precedent a tehnologiei și câteva din urmările ei neplăcute - conectivitatea permanentă și copleșitoare cu ceilalţi sau prelungirea programului de lucru de la birou acasă prin intermediul internetului - au făcut ca acest concept de „baie ideală" să se schimbe radical.
Acum, spun specialiștii în design interior contactaţi de „The Wall Street Journal", se poartă băile în care individul se poate refugia din calea atacului digital.
„Nu mai este nevoie de o săptămână de vacanţă. O oră într-o baie fără conexiune la internet poate fi suficientă pentru a te detoxifia de excesul de tehnologie", susţine reputatul designer londonez Martin Brudnizki.
Pentru că e nevoie doar de o picătură de apă pentru ca un computer, un iPhone sau un BlackBerry să se defecteze, baia ocupă cel mai bun loc de retragere din harababura vieţii moderne.
Designerii se întrec în a crea un spaţiu destinat relaxării, introducând în acest spaţiu canapele, lumini pentru citit și covoare pufoase. „Este o altă cameră din casă unde poţi avea o discuţie plăcută. Am observat multe cupluri care aleg să nu mai aibă băi separate pentru că baia este singura cameră unde pot vorbi faţă în faţă, în intimitate", este de părere Brudnizki.
„Toaleta nu are nevoie de un departament IT"
Asemenea multor designeri, Martin Brudnizki are idei care nu se mai potrivesc cu  clasicele căzi de baie TREND Într-o eră a interconectivităţii permanente, în puţine locuri poţi scăpa de valurile de apeluri, emailuri și SMS-uri. Cadrul perfect pentru „detoxifierea" de mediul digital poate fi chiar baia locuinţei și dușuri.
„Faianţa, gresia și mozaicul sunt folosite cumpătat. Se merge pe o amenajare mai apropiată de camera de zi și, foarte important, mediul trebuie să fie cât mai «low-tech» cu putinţă. Ultimul lucru pe care-l dorește cineva la toaletă e să se lupte cu încă un echipament de înaltă tehnologie care-ţi da bătăi de cap",  precizează Brudnizki.
Drept urmare, băile operate de telecomandă și dușurile cu funcţii complicate au căzut în dizgraţie, înlocuite de designuri simple și elegante care ar arăta la fel de bine și în camera de zi.
„Băile nu ar trebui să aibă nevoie de un departament IT. Ar trebui să fie un loc unde-ţi aduni gândurile, nu o sursă în plus de frustrare", spune, la rândul său, Roberto Gavazzi, director executiv la compania Boffi, specializată în mobilier de lux.
De aceeași părere este și bucureșteanca Roberta Antohie (32 de ani), o femeie cu o carieră de succes în domeniul financiar: „Sunt tot timpul conectată la problemele de serviciu, chiar și când sunt la mine acasă. Sunt în pat, în dormitorul meu, și trimit e-mailuri și SMS-uri sau negociez prin telefon un contract cu un client nou. Doar în baie mă pot relaxa, așa că am avut grijă să elimin de aici orice urmă de tehnologie, pentru o izolare perfectă de lumea de-afară și de cea de la locul de muncă".
Covorașul de 4.800 de euro
Este evident că noul trend este accesibil în mod special persoanelor cu venituri mari. Iar cea mai bună dovadă în acest sens o reprezintă costul amenajării unei băi ideale.
De pildă, compania italiană Agape a ieșit pe piaţă cu un nou concept: baia de tip apartament, cu draperii, tablouri, lumină vintage și scaune Mies van der Rohe. „În ziua de azi, baia a devenit un fel de fortăreaţă pentru sine, este locul în care poţi petrece timp cu tine însuţi", susţine Gergely Agoston, șef de vânzări la Agape. Totuși, amenajarea unei asemenea toalete costă aproape 13.000 de euro.
De asemenea, ideea de confort și relaxare a îndemnat o altă firmă italiană, Antonio Lupi, să creeze o gamă de covoare orientale impermeabile care au preţuri începând de la 415 euro (pentru un covor de 60/90 centimetri) până la 4.800 de euro (pentru un covor de 180/240 centimetri).
Pe de altă parte, arhitectul japonez Oki Sato a spart tiparele convenţionale când a lansat la ultimul Târg de Mobilă de la Milano minimalista  „«aproape-că-nici-nu-e-baie» Nendo Collection". Colecţia de 44 de piese din lemn și ceramică (cu preţ încă neevaluat) include un bazin cu ramă de lemn aproape lipsit de greutate, scaune și chiar și un raft pentru plante.
„În trecut, băile japoneze erau un loc destinat comunicării. Familiile făceau baie împreună, iar băile publice au fost foarte populare până acum câteva decenii", a declarat Oki Sato.Pe aceeași idee, de simplitate, s-a bazat și designerul britanic Lulu Lytle când a creat o baia Decorex, inspirată de propria toaletă, în care cada de modă veche a fost principalul punct de atracţie.
„În primul și în primul rând, am făcut-o pentru a putea savura o îmbăiere lungă și relaxantă. Cred că ne îndepărtăm de dușurile rapide și puternice și ador faptul că în noile băi nu putem folosi BlackBerry-ul. Am vrut că totul să fie low-tech, pentru că toaleta este un sanctuar. De asemenea, am ales să combin dressing-ul și baia într-un spaţiu cât mai mare posibil, «furând» astfel câţiva metri pătraţi din dormitor. Pentru mine, baia este locul unde-mi adun gândurile. În dormitor dorm",susţine Lytle.
Sfaturi pentru amenajarea băii ca la spa
E drept că nou trend poate fi cu greutate adoptat în camera de baie a unui apartament de bloc. Însă, indiferent de dimensiunea băii, câteva trucuri legate de amenajare ne pot ajuta să o transformăm într-un spaţiu de relaxare.
„Combinaţia de culorile pale, liniștitoare (bej cu maro, lila cu alb, bej cu alb) creează sentimentul de spaţiu, care induce relaxare. Tot pentru a crea senzaţia de spaţiu, este indicat să optăm pentru oglinzile mari ca dimensiuni. De asemenea, recomand ca băile să fie cât mai aerisite, fără multe corpuri de mobilier, iar accesoriile să fie mascate. Folosirea beţișoarelor, a lumânărilor parfumate și odorizantelor ne poate ajuta să ne relaxăm", spune Ciprian Parconie, designer de amenajări interioare.
Specialistul adaugă că baia este amenajată în funcţie de posibilităţile materiale, de preferinţe, dar și de stilul de viaţă al fiecăruia dintre noi. Astfel, pentru persoanele care au un stil de viaţă agitat și care trăiesc la bloc, cabinele de duș, care ocupă mai puţin spaţiu, sunt preferate în locul căzilor de baie cu hidromasaj, recunoscute pentru faptul că ne ajută să ne detașăm după o zi încărcată.

Autor: Adevarul
Sursa: www.adevarul.ro  Marti, 12 Iunie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu