joi, 9 august 2012

Iată cu ce substanţe poţi scoate petele

Iată cu ce substanţe poţi scoate petele
Iată cu ce substanţe poţi scoate petele Ne place sau nu, petele fac parte din viaţa noastră. E imposibil să nu ai astfel de mici accidente, aproape zilnic. Există nenumărate soluţii-minune pentru scos petele de pe haine, pereţi, mobilă etc. Totuși, cele mai recomandate sunt cele clasice, folosite încă de pe vremea bunicii.
Săpunul- este sănătos și nu e nociv nici pentru om nici pentru natură. Se folosește diluat în apă și scoate majoritatea petelor de pe suprafeţele care suportă contactul cu apa, dacă intervii imediat. Cele mai utilizate săpunuri antipete sunt: săpunul de Marsillia (ulei de măsline 75%), cel negru (ulei de in și clorură de potasiu) și de Alep (ulei de măsline și de dafin).
Oţetul alb- este un produs ecologic, ieftin și poate fi folosit aproape pe orice suprafaţă. Se folosește rece sau cald împotriva petelor de pe haine, mobile, pereţi, podele, veselă etc.
Bicarbonatul de sodiu- este o pudră albă folosită pentru a curăţa și dezodoriza obiectele din bucătărie. Nu este nociv și se poate utiliza ca atare, dizolvat în apă sau sub formă de pastă. Se utilizează pentru curăţarea și dezodorizarea frigiderului, a covoarelor, a saltelelor (distruge acarienii) etc.
Pudra de argilă- este sută la sută naturală și absoarbe pete de grăsime sau urină de pe haine, piele, pereţi, podele, mobilier din lemn.
Amoniacul este un compus chimic care conţine gaz și scoate o mulţime de pete (sânge, vin, fructe, ceară, de pe ţesături, covoare, veselă, aparatură electromenajeră, pereţi, podele, plastic, lemn. Se utilizează cu precauţie.
Hipocloritul de sodiu se găsește sub formă de pastile sau pudră care se dizolvă în apă. Se folosește pentru scoaterea petelor de pe rufele albe din bumbac (sau albirea lor) cât și pentru dezinfectarea suprafeţelor (băi, bucătării etc.) Se utilizează cu precauţie.
Uleiul de terebentină este o esenţă vegetală de pin, care nu se dizolvă în apă, dar este un excelent solvent al materiilor grase. Se folosește pentru dizilvarea grăsimilor, a vopselelor, a produselor menajere sau a parfumurilor. Fiind inflamabilă, se folosește cu precauţie.
Spritul alb este obţinut din petrol. Este un solvent al vopselei și al petelor de pe haine fragile care nu suportă apa. Atenţie, este inflamabil și toxic!
Alcoolul de 90 de grade. Se pune pe o dischetă de bumbac și se freacă pata de grăsime, cerneală sau ojă de pe mobilă, pereţi etc. Este ușor inflamabil, dar nu e nociv.

Autor: Libertatea
Sursa: www.libertatea.ro  Luni, 30 Iulie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu