marți, 28 august 2012

TELECOM: Ce valabilitate au de fapt cartelele PREPAY sau cum poţi să îţi pierzi numărul de telefon

TELECOM: Ce valabilitate au de fapt cartelele PREPAY sau cum poţi să îţi pierzi numărul de telefon
TELECOM: Ce valabilitate au de fapt cartelele PREPAY sau cum poţi să îţi pierzi numărul de telefon
Orange, Vodafone și Cosmote, cei mai mari operatori de pe piaţa locală telecom, au politici diferite în ceea ce privește cartelele preplătite și perioada de valabilitate a acestora.
Utilizatorii de telefonie mobila încearcă, în prezent, să atragă clienţii oferind promoţii care mai de care mai avantajoase. Majoritatea utilizatorilor de cartelă sunt atrași de minutele și mesajele oferite, însă puţini știu că, în funcţie de operator, numărul lor poate fi dezactivat mai devreme sau mai târziu dacă nu își folosesc cartela.

Astfel, la Orange, liderul pieţei telecom, o cartelă are un credit iniţial care poate fi consumat în maximum 60 de zile de la efectuarea primului apel. Perioada maximă activă a creditului poate ajunge până la 180 de zile de la data ultimei reîncărcări. Perioada de graţie urmează perioadei active și este suma dintre perioada de valabilitate deja existentă și perioada de valabilitate a cartelei de reîncărcare, care poate fi între 0 zile și maxim 365 de zile. Astfel, dacă ai ajuns în ultima zi activă a creditului, perioada de graţie va începe din următoarea zi, ora 00:00. Pe parcursul perioadei de graţie, poţi fi apelat și poti apela doar numerele gratuite. Creditul neconsumat în perioada activă se păstrează în perioada de graţie. Pentru a putea folosi creditul rămas, trebuie să reîncarci. Poţi reîncărca oricând pe parcursul perioadei active și de graţie. Dacă până la sfârșitul perioadei de graţie nu ai reîncărcat contul PrePay, vei pierde definitiv creditul și numărul tău de telefon Orange, iar cartela SIM devine inutilizabilă.

Ceea ce nu știu utilizatorii este că, indiferent de suma de bani pe care o ai pe cartelă sau de perioada de graţie, dacă timp de 3 luni nu primești/nu iniţiezi nici un apel taxabil, cartela SIM va fi dezactivată și îţi vei pierde numărul de telefon, oferta de care beneficiezi și creditul PrePay.

La Vodafone, de fiecare dată când reîncarci cartela primești între 1 și 5 luni valabilitate pentru creditul tău, în funcţie de valoarea încarcată. Perioada maximă de valabilitate a este de 18 luni. După expirarea valabilităţii creditului ai o perioada de graţie de 10 luni (300 de zile) în care mai poţi fi sunat, aceasta perioada este constantă și se calculează de la data expirării valabilităţii creditului. Spre deosebire de Orange, cei de la Vodafone îţi dezactivează cartela după 4 luni de inactivitate.

O cartelă Cosmote de 5 euro vine cu un credit iniţial de 5 euro este valabil 6 luni (180 zile) din ziua activării. În această perioadă de valabilitate vei putea iniţia și primi apeluri și mesaje. După perioada de valabilitate beneficiezi de încă 7 luni de graţie (215 zile) în care poţi fi apelat și poţi apela doar numere gratuite (*100# sau 1234) și pe cel de urgenţă - 112. Creditul neutilizat în perioada de valabilitate se păstrează în perioada de graţie și vei putea să îl utilizezi din nou după efectuarea unei reîncărcări și extinderea perioadei de valabilitate.

Spre deosebire de Orange și Vodafone, Cosmote nu dezactivează cartelele SIM decât după 12 luni de inactivitate, adică dacă nu s-a primit sau iniţiat nici un apel taxabil.

Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Joi, 23 August 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu