joi, 30 august 2012

Tigaia de teflon: informaţii ascunse zeci de ani despre impactul asupra sănătăţii oamenilor

 Tigaia de teflon: informaţii ascunse zeci de ani despre impactul asupra sănătăţii oamenilor
Tigaia de teflon: informaţii ascunse zeci de ani despre impactul asupra sănătăţii oamenilor Se află în vasele tale, în haine, în mobilă, în covoare, în pungile de popcorn și chiar în mâncarea ta! Este vorba despre acidul perfluorooctanoic (PFOA) care rămâne în mediu pe termen nelimitat și se agaţă de organsimul tău. PFOA e otrăvitor și este cunoscut drept cancerigen. A fost depistat în sângele a mai mult de 98% din populaţia Statelor Unite. Expunerea la această substanţă chimică a fost asociată cu creșterea colesterolui și a nivelului acidului uric, boli de inimă și ale ficatului, probleme cu tiroida, tulburări neurologice, boli cronice ale rinichilor și cancer la rinichi, relatează Naturalnews.com.
Compania DuPont folosește PFOA (acid perfluorooctanoic) încă din 1950 pentru a obţine substanţele chimice necesare producţiei de produse non-stick, hârtie rezistentă la ulei, cum ar fi ambalajul hamburgerilor, și textile rezistente la pete. PFOA se găsește practic în orice este rezistent la șifonare, la căldură, le pete, având și multe alte aplicaţii.
Copiii din avalul uzinei DuPont de pe malul râului Ohio au în sânge PFOA, arată unul dintre primele studii privind efectele sale asupra copiilor. Din cei 10 000 de copii participanţi la studiu, cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani, cei care prezintă un nivel ridicat de PFOA sunt mai predispuși la boli ale tiroidei. Desigur, aceste rezultate doar sprijină descoperirile din studiile anterioare realizate pe adulţi.
Hormonii tiroidei joac un rol esenţial în metabolism, în creștere și în dezvoltarea creierului. Acești hormoni sunt deosebit de importanţi în timpul dezvoltării fătului, precum și în perioada copilăriei. Micile schimbări la nivelul hormonilor tiroidei apărute în cursul acestor perioade de dezvoltare afectează IQ-ul și dezoltarea aptitudinilor motorii ale copiilor.

DuPont a fost amendată pentru ascunderea informaţiilor despre Teflon

În iunie 2005 a existat un proces împotriva companiei pentru că, timp de 20 de ani, DuPont nu a informat publicul privind probleme de sănătate asociate cu PFOA.
Agenţia pentru Protecţia Mediului a anunţat ulterior că va amenda compania producătoare de Teflon cu 16,5 milioane dolari pentru două decade de acoperire a studiilor care arătau că PFOA polua apa de băut și le făceau rău bebelușilor nenăscuţi. A fost cea mai mare amendă aplicată în numele legii privind substanţele chimice toxice și a reprezentat mai puţin de un procent din profitul DuPont din Teflon, o mică fracţiune din cele 313 milioane de dolari pe care agenţia le-ar fi putut solicita.
Grupul pentru Protecţia Mediului a declarat că amenda a evidenţiat slăbiciunea guvernului de a lua atitudine faţă de poluanţii industriali: ” Care este amenda corectă pentru o companie de 25 miliarde de dolari care timp de 20 de ani a ascuns informaţii vitale sănătăţii, privind o substanţă chimică care acum contaminează fiecare bărbat, femeie și copil din Statele Unite? Suntem destul de siguri că nu este de 16 milioane de dolari, chiar dacă vorbim de o sumă record pentru o lege federală despre care se știe că este destul de slabă”.
DuPont nu-și recunoaște vina pentru ascunderea studiului său din 1981, în care a descoperit că o componentă a Teflonului contaminase placenta și fluxul sanguin ale copilului nenăscut al unui muncitor din Vestul Virginiei.
Alte plângeri pretind că DuPont a ascuns informaţii de-a lungul anilor despre contaminări neobișnuite ale sângelui muncitorilor și poluarea care a contaminat în cele din urmă rezervele de apă pentru mii de oameni din Vestul Virginiei și din Ohio. Poziţia oficială a companiei este că ei cred că nu există nici un efect asupra sănătăţii oamenilor ce poate fi asociat cu produsul lor, Teflon.
DuPont  este una dintre cele mai mari companii din lume. Între 2008 și 2010, a raporat profituri de peste 2 miliarde de dolari, nu a plătit nici o taxă federală pe venit, a crescut salariile directorilor cu un enorm procent de 188% și a cheltuit aproape 14 milioane de dolari pentru a face lobby pentru legi corporative mai prietenoase.
DuPont este unicul producător de PFOA. Și totuși de ce este atât de dificil să oprim această nebunie? Pentru că americanii le cumpără încă produsele, iar banul este “regele” în această lume…

Autor: Financiarul.ro
Sursa: www.financiarul.ro  Marti, 28 August 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu