miercuri, 5 iunie 2013

Hackerii pot descifra o parolă de 16 caractere în mai puţin de o oră

O echipă de hackeri a realizat un experiment inedit în privinţa siguranţei alegerii parolelor de către utilizatorii de Internet. Dintr-o listă de 16.449 de parole alese aleator, hackeri au reuşit să descifreze peste 14.800, rata de succes a fiecăruia fiind între 62 şi 90 la sută.

Hackerii pot descifra o parolă de 16 caractere în mai puţin de o oră
Hackerii pot descifra o parolă de 16 caractere în mai puţin de o oră / FOTO: securepasswordgeneratortips.com
Hackerul care a avut cea mai mare rată de succes a reuşit asta în mai puţin de o oră, cu ajutorul mai multor calculatoare, scrie Daily Mail.
Echipa de hackeri, care a lucrat pentru site-ul Ars Technica, a publicat modul în care a reuşit să spargă acele parole.
Astfel, în loc de a introduce în mod repetat diverse parole, hackeri s-au folosit de o listă de parole "haşuite". Haşuirea înseamnă că fiecare parolă a utilizatorului este trecută printr-o funcţie matematică unilaterală, creându-se astfel un şir de litere şi cifre, denumite "hash".
Deoarece haşuirea face dificilă descifrarea unei parole, cele mai multe site-uri păstrează această formă a parolelor şi nu pe cea sub formă de text simplu. Însă, dacă o astfel de listă este furată, parolele pot fi uşor de descoperit de către un specialist.
Când un utilizator îşi introduce parola pe un serviciu online, sistemul „haşuieşte“ cuvântul folosit şi îl compară cu parola utilizatorului care nu a fost haşuită. Dacă cele două coincid, utilizatorului îi este permisă accesarea respectivului cont pe site.
Hackerii au dat drept exemplu parola site-ului Ars Tehnica - "arstechnica", care sub formă "hăşuită" apare astfel: c915e95033e8c69ada58eb784a98b2ed.

Daca ti-a placut articolul, urmareste REALITATEA.NET pe FACEBOOK!


Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cum-pot-hackerii-descifra-o-parola-de-16-caractere-in-mai-putin-de-o-ora_1192258.html#ixzz2VKT9m48w
Follow us: @realitatea on Twitter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu