miercuri, 5 iunie 2013

Serviciul de roaming te usucă la buzunar? Aşa poţi reduce costul convorbirilor pe telefonul mobil

31 Mai 2013, Ora 23:45, 3 comentarii
!
Chiar dacă eşti într-o altă ţară, telefonul tău mobil continuă să funcţioneze. Poţi să suni sau să fii sunat(ă), poţi să scrii SMS-uri, să navighezi pe internet sau să descarci conţinut. Teoretic, ai de făcut un singur lucru: să activezi serviciul de roaming. Practic, trebuie să te şi informezi în amănunt, ca să nu te trezeşti cu o factură care-ţi poate strica toată bucuria vacanţei. Preîntâmpină “surpriza”, urmând sfaturile specialiştilor de la www.consumatoreuropean.ro.
  • Vom plăti şi mai puţin roamingul, dacă va fi acceptată propunerea europarlamentarului român Petru Luhan. Acesta vrea să ceară Comisiei Europene ca firmele de telefonie să nu-i mai taxeze pe cetăţenii aflaţi în străinătate când sunt sunaţi pe mobilul lor cu abonament sau cartelă pre-pay
- Alege oferta potrivită pentru tine. Furnizorii de servicii de telefonie au oferte variate pentru roaming: pe lângă convorbirile propriu-zise, poţi beneficia şi de servicii de SMS, apeluri de voce, servicii de date etc. Aşadar, înainte de a activa roamingul, informează- te care sunt opţiunile de roaming disponibile şi alege varianta cea mai avantajoasă pentru tine. Îţi prinde foarte bine să ştii şi că unii furnizori pot avea oferte speciale pentru vacanţă, care te pot ajuta să economiseşti ceva bani.
- Ve zi cât vei plăti , în funcţie de ţara de destinaţie. Costurile diferă de la un stat la altul. De exemplu, costul roamingului în Grecia, în Franţa sau în alte ţări din UE ar putea fi mai mic decât cel din Turcia sau din Bahamas. Întreabă furnizorul de servicii care sunt costurile de roaming în ţara în care călătoreşti.
- Atenţie la tarifele pentru Internet! Poţi avea acces la internet în străinătate, dar studiază atent tarifele! Costul acestei opţiuni este calculat, de obicei, pe megabyte şi e, în general, unul destul de ridicat. Unii operatori oferă alternativa de a plăti o rată fixă pe zi pentru a avea acces nelimitat la datele de pe net. În orice caz, decizia îţi aparţine, aşa că alege opţiunea de internet adaptată nevoilor tale. În cazul serviciilor de date, reţine că atunci când costul atinge limita de 50 de euro/lună (fără TVA), conexiunea ta la internet va fi întreruptă, în cazul în care nu ai optat pentru un plafon mai mare. Dar operatorul are obligaţia să te anunţe (prin mesaje text sau e-mailuri) înainte ca factura ta să atingă această valoare maximă.
- Hotelul are reţea Wi-Fi? Interesează-te dacă hotelul în care vei sta are reţea Wi- Fi. Multe unităţi de cazare oferă acces gratuit la acest serviciu, iar cele care cer, totuşi, bani pentru el practică tarife convenabile (câţiva euro pe zi). Astfel, ţii costurile sub control şi, lucru foarte important, în limite rezonabile.

Tarife maxime în Uniunea Europeană

Atunci când călătoreşti în Uniunea Europeană există tarife maxime pentru utilizarea telefonului mobil în străinătate. Ca să ştii la ce să te aştepţi atunci când primeşti factura, verifică aceste tarife (aplicabile între 2012 - 2014):


Mai mult: Serviciul de roaming te usucă la buzunar? Aşa poţi reduce costul convorbirilor pe telefonul mobil - Utile | Libertatea.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu