miercuri, 24 iulie 2013

Ce știe Google despre tine și nici nu bănuiești
Ce știe Google despre tine și nici nu bănuiești
Când Google oferă guvernului american date din e-mailuri, acestea includ informaţii de bază care dezvăluie numele și adresele de e-mail ale expeditorilor și destinatarilor din contul utilizatorilor. Autorităţile federale, în schimb, pot folosi aceaste informaţii pentru a determina șabloane care pot fi utile investigaţiilor derulate de forţele de ordine.
Dar ce fel de relaţii găsesc în mod frecvent aceste instituţii? Datorită cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology Meda Lab (MIT) acum puteţi afla. Aceștia au dezvoltat un instrument denumit Immersion (pe care îl puteţi accesa aici) care se conectează la Gmail și afișează niște rezultate sub forma unui grafic interactiv.
 

 

Graficul arată toate contactele pe care le ai sub formă de noduri, iar liniile grii dintre aceste noduri reprezintă conexiunile dintre oameni prin e-mail. Cu cât cercul este mai mare, cu atât mai importantă este acea persoană în viaţa ta digitală.

Cei care sunt îngrijoraţi cu privire la confidenţialitatea acestor informaţii trebuie să știe că pentru a folosi acest serviciu, este nevoie să acorzi MIT permisiunea de a analiza informaţiile brute (metadata) ale e-mailului personal. Odată ce ai făcut asta, durează câteva minute pentru ca aplicaţia să pună informaţiile cap la cap. Când ţi-ai încheiat treaba, ai opţiunea de a șterge aceste informaţii de pe serverele MIT.

Graficul de mai jos a fost generat pe baza e-mailurilor jurnalistului National Journal, Brian Fung, adunate în cinci ani. Cercurile galbene indică familia și prietenii apropiaţi ai acestuia. Colegii din liceu sunt indicaţi cu roșu, iar cei pe care acesta îi are în Washington D.C. sunt cu verde. Nodurile albastre denontă colegii acestuia de la publicaţia The Atlantic; cu roz, colegii de la National Journal și cu gri, oamenii care în general nu au conexiuni cu alte reţele mari din viaţa jurnalistului.

Per total, aplicaţia MIT a identificat 606 „colaboratori“ dintr-un total de circa 83.000 de e-mailuri. Datele pot fi concentrate și pe ani, lună sau chiar pe săptămâna trecută. Acest instrument ne arată nu doar câte informaţii cunoaște Google despre utilizatorii serviciilor sale, ci și ce pot dezvălui aceaste date despre alte persoane. Dacă se pot afla atâtea conexiuni pe care o persoană le are doar vizualizând informaţiile dintr-un singur cont, imaginaţi-vă cum este când sunt puse la un loc mii de interconexiuni.




Autor: Capital
Sursa: www.capital.ro  Duminica, 7 Iulie 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu